Femke en haar kinderen genieten van Enschedese dorpsmentaliteit

Hoe je leven kan veranderen door een verhuizing. Voor Femke Zegelink (37 jaar) is het een verschil van dag en nacht. Via Woningcorporatie De Woonplaats kreeg ze aan het Willem van Dragtplein, in Lage Bothof in Enschede, een patiowoning toegewezen. Een duurzame woning die Femke en haar twee kinderen – een dochter van 9 en een zoon van 3 – sinds mei dit jaar meer ruimte, rust en vrijheid biedt. En als klap op de vuurpijl, ging ze er financieel op vooruit. Ondanks dat de woning twee keer zo groot is.

femke-en-haar-kinderen-genieten-van-enschedese-dorpsmentaliteit

“Ik voel me hier wat vrijer”

Femke is consulent Werk en Inkomen bij de Gemeente Enschede. Waar ze voorheen bij de mensen thuiskwam, werkt ze door de corona-uitbraak veelal vanuit huis. Ze is blij met haar nieuwe woning, want ze had niet graag in haar oude woning thuis willen werken. “We woonden daar in een klein appartement dat erg verouderd, tochtig en gehorig was. Het was geen fijne situatie voor ons drieën. Ik was al een tijd op zoek naar een nieuwe woning”, vertelt ze. “Gelukkig kreeg ik via De Woonplaats halverwege januari de patiowoning toegewezen. Door de goede geluidsisolatie heb ik veel meer privacy. Ik voel me hier wat vrijer.” Op 7 mei kreeg ze de sleutel en ze is inmiddels helemaal gesetteld.

“De kinderen kunnen hier langer kind blijven”

Niet alleen voor Femke, maar ook voor haar kinderen zijn de verschillen merkbaar. “Mijn dochter is helemaal blij. Er is veel groen in de wijk, dus ze kan nu lekker buitenspelen met de andere kinderen uit de buurt; veelal meisjes van dezelfde leeftijd. Hopelijk komen er in de toekomst speeltoestellen. De woning is twee keer zo groot, dus binnen hebben de kinderen nu ook meer ruimte. Zij slapen met z’n tweeën boven en zelf heb ik de slaapkamer beneden.” Met haar blik op de toekomst, is ze niet alleen blij met de woning, maar ook met de stad Enschede. “De kinderen kunnen hier langer kind blijven. Dat had ik in Rotterdam, waar ik eerder ook heb gewoond, niet gekund. In Enschede is het rustiger, er heerst een dorpsmentaliteit. Bovendien heb ik hier mijn familie en mijn netwerk.”

“De huur is hoger, maar doordat het zo’n duurzame woning is ben ik nu goedkoper uit. Financieel heb ik echt profijt van de woning.”

“Doordat het zo’n duurzame woning is ben ik goedkoper uit”

Ze mag nu dan twee keer zo groot wonen, haar maandlasten zijn gelukkig niet verdubbeld. Sterker nog: “De huur is hoger, maar doordat het zo’n duurzame woning is ben ik nu goedkoper uit. Financieel heb ik echt profijt van de woning.” De patiowoning is all-electric, heeft vloerverwarming, een lucht-water warmtepomp en een warmteterugwin-installatie. Bovendien wekken de zonnepanelen elektriciteit op voor de verwarming, het warm tapwater en andere gebouwgebonden installaties. “Er was één ding waar ik echt aan moest wennen: elektrisch koken gaat een stuk sneller. En ik moest nieuwe pannen kopen, maar dat was geen straf. Die kon ik mooi afstemmen op het nieuwe interieur.”

“Het voelt anders dan een rijtjeshuis”

Een plek waar de kinderen rustig kunnen opgroeien, meer privacy en rust, een duurzame woning die haar geld bespaart. Femke kan haar geluk niet op. “Ik ben van een balkonnetje naar een eigen tuin gegaan. En het voelt net even anders dan een rijtjeswoning, omdat de tuinen in het vierkant tussen de woningen liggen. Ik kijk wel direct tegen de buren aan, maar ik kan het goed vinden met de buren. Ja, deze woning heeft gewoon alles wat ik zocht.”

Meer over Lage Bothof lees je hier.

Meer dan bouwen