Friese vezelhennep verrijkt Cambuurstadion

Nieuws

Verduurzaming

Gorredijk

Leeuwarden

18:27

03-07-2024

Duurzame en lokale isolatie: vezelhennep

Het nieuwe Cambuurstadion in Leeuwarden wordt geïsoleerd met meer dan 3.500 vierkante meter aan duurzame, Friese vezelhennep. We werkten voor de toepassing van deze grote hoeveelheid vezelhennep samen met Circulair Friesland, SC Cambuur, Plaveka, Miedema en GreenInclusive om voortvarend stappen te zetten op het gebied van duurzaamheid.

Aan de oostkant van Leeuwarden ontwikkelen en bouwen we het nieuwe Cambuurstadion dat nu de naam ‘Kooi Stadion’ draagt. We werken met diverse partijen samen om in het bouwproces duurzame materialen toe te passen. Een van de voorbeelden is het gebruik van Xcarb, duurzaam staal. Daarnaast passen we nu vezelhennep toe als isolatiemateriaal. Dit is een duurzame keuze die bijdraagt aan de biodiversiteit en de opname van CO2. Ook is het gebruik gezonder voor medewerkers omdat er geen bescherming nodig is tijdens de installatie en geen schadelijke stoffen bevat. Het nieuwe stadion wordt geïsoleerd met meer dan 3.500 vierkante meter aan hennep isolatiemateriaal van Friese bodem in de metalstud wanden. Met het toepassen van deze grote hoeveelheid aan hennep, bereiken we een belangrijke mijlpaal in de opschaling van biobased bouwmaterialen.

Joan Veenstra

Directeur Van Wijnen Gorredijk

”Vezelhennep is een duurzaam product, het kan volledig worden gerecycled, het neemt CO2 op. En voor mij is het grote voordeel dat het lokaal geteeld kan worden. En wij willen ook die economie aanjagen in onze regio.”

Video over vezelhennep in het Cambuurstadion

In de video hieronder vertellen de betrokken partijen meer over het toepassen van lokale vezelhennep in het Cambuurstadion.

Ontdek meer over het Cambuurstadion

Meer weten over ons werk voor het Cambuurstadion? Bekijk dan de projectpagina.

Nieuwbouw Cambuurstadion Leeuwarden

Belangrijke impuls voor regio Leeuwarden Aan de westzijde van Leeuwarden komt het nieuwe Cambuurstadion, dat nu de naam draagt van…

Lees verder