Geen afval maar bruikbaar bouwmateriaal

15% van al het bouwafval is nieuw materiaal. Toch verdwijnt het nog te vaak in de afvalcontainer. Om daar wat aan te doen is vorig jaar in Amersfoort de allereerste Bouwkringloopwinkel KLUS geopend. Intussen zijn daar al 50.000 bouwartikelen verkocht. Als eerste bouwbedrijf doen wij mee om geschikte bouwmaterialen te redden uit de afvalcontainer van onze bouwplaats in Amersfoort. De speciale bouwkringloopcontainer is onlangs geopend op onze bouwplaats.

geen-afval-maar-bruikbaar-bouwmateriaal

Fatma Koşer Kaya, wethouder van onderwijs, economie, milieu en cultuur in Amersfoort, opende de eerste bouwkringloopcontainer van Nederland op onze bouwplaats van het project Hogekwartier. Hierin worden overblijvende bouwmaterialen verzameld, die anders weggegooid worden. De bouwkringloopwinkel KLUS haalt deze op en verkoopt ze aan doe-het-zelvers.

Kringloopwinkel voor doe-het-zelvers
15% van al het bouwafval is nieuw materiaal. Toch verdwijnt het nog te vaak in de afvalcontainer. Om die reden is in december vorig jaar de allereerste Bouwkringloopwinkel KLUS geopend. Daar zijn intussen al 50.000 bouwartikelen verkocht, met als resultaat 40 extra werkplekken voor mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt. Door meer hergebruik levert dit ook nog een serieuze besparing aan grondstoffen en CO2 uitstoot op.

Mieke Bleij van KLUS: “De ‘zo goed als nieuwe’ spullen zijn zeer in trek bij veel doe-het-zelvers die bij KLUS hun bouwmaterialen kopen. Uit onze eerste ervaringen blijkt dat de grootste stroom komt van particulieren, deels via afvalverwerker ROVA of het ophaalsysteem van de kringloopwinkel. Maar het ´redden´ van materialen uit de grotere projecten in de professionele bouwsector is weer een hele andere uitdaging. Daarom zochten we een samenwerking met een bouwbedrijf. Fijn dat Van Wijnen hiervoor open staat.”

“Het redden van materialen uit de grotere projecten in de professionele bouwsector is weer een hele andere uitdaging. Daarom zochten we een samenwerking met een bouwbedrijf. Fijn dat Van Wijnen hiervoor open staat.”


Mieke Bleij, kringloopwinkel KLUS

Professionele bouwsector doet mee
De bouwsector werkt tegenwoordig zo efficiënt, dat het inzamelen zorgvuldig in de processen moet worden ingepast. “Bij Van Wijnen werken we al lang ‘lean en mean’. Met andere woorden: we werken nauw samen met onze leveranciers om afval te vermijden of te beperken. Het streven is 0% afval en we experimenteren nu al met circulair bouwen.” aldus Dick van Ginkel, regisseur duurzaamheid en innovatie bij Van Wijnen.

Toch zal er voorlopig nog materiaal overblijven, meestal in kleine restpartijtjes. Bouwbedrijven bestellen soms iets te veel om te voorkomen dat er nabesteld moet worden. De bouwkringloop-container kan hopelijk een groot deel van dat materiaal een goede bestemming geven.

Pilotproject om van te leren
Gijsbert Jansen van De Bouwkringloop: “Als testproject is door Hartog Containers te Amersfoort op de bouwplaats bij Van Wijnen een kleine inzamelcontainer geplaatst. Op een instructiepaneel staat wat er wel en niet in mag. De grote vraag is nu welke producten, die anders in de afvalcontainer belanden, erin terecht komen. Het pilotproject moet antwoord geven op deze vraag. Met als doel een methode te ontwikkelen waarmee straks in heel Nederland effectief materiaal kan worden gered op grote bouwprojecten, met een nog grotere milieuwinst en extra werkplekken als gevolg.”

De Amersfoortse bouwkringloopwinkel KLUS zit aan de Zwaaikom 21 in Amersfoort.

Dit initiatief wordt mogelijk gemaakt door: De Bouwkringloop, Kringloopcentrum Amersfoort-Leusden, Van Wijnen, Hartog Containers, M-design en gemeente Amersfoort. Meer weten? Kijk dan op: www.kringloopamersfoortleusden.nl/winkelen/klus-de-bouwkringloop

Meer dan bouwen