Grensverleggende pioniers: Hakron Groep

Algemeen

07:00

27-08-2021

In de serie ‘Grensverleggende pioniers’ laten wij klanten, leveranciers, ketenpartners en medewerkers van Van Wijnen aan het woord die, gedreven door nieuwsgierigheid, ambities en soms dwars tegen de stroom in, iets bijzonders ondernemen om zo iets extra’s te kunnen betekenen. In dit deel: Hakron Groep.

De Hakron Groep groeit en is in de hele Benelux actief. Hakron bestaat in 2021 53 jaar. Het bedrijf bedient nog steeds klanten van het eerste uur. Van Wijnen is daar één van.

“Een technisch goed product kunnen meer bedrijven leveren”, zegt commercieel directeur Pascal van Herk van Hakron Groep, dat bestaat uit meerdere trendsettende toeleveranciers voor de bouw- en prefabbeton industrie. “Maar het gaat om het delen van je expertise, de service en het advies eromheen.” De huidige transitie in de bouw, onder meer ingegeven door de toenemende schaarste aan vaklieden, is voor Hakron aanleiding om arbeidsbesparende producten en diensten te ontwikkelen.

Van Wijnen Components

Maar eerst: waar bestaat de samenwerking tussen Hakron Groep en Van Wijnen uit? Hakron Nederland BV levert producten voor beton- en woningbouw en is toeleverancier voor meerdere bouwplaatsen van Van Wijnen. Hakron-Terwa is leverancier van alle betoninstortvoorzieningen voor Smart Structures van Van Wijnen Components, onze maakindustrie. Daarbij kun je denken aan producten om betonelementen te hijsen, te transporteren, te kantelen, uit de mal te halen en op afstand te houden. Daarnaast engineert Certacon geveldragers en lateien voor diverse projecten van Van Wijnen. Innofix levert diensten op het gebied van kelderdichting en luchtdichting.

 ↓ Lees verder onder de foto ↓

Pascal van Herk

Een aantal zaken kunnen we als grensverleggend beschouwen:

1. Hectiek in de woningbouw

Allereerst de zienswijze om met een breed gamma de klant te ontzorgenHoe is dat begonnen? Hakron Groep is in 1968 gestart als toeleverancier voor de betonindustrie. Aanvankelijk alleen voor de civiele betonbouw, maar daarna ook steeds meer voor de utilitaire bouw en de (beton)woningbouw. “Wij leveren misschien geen uniek product, maar we willen het onze klanten zo gemakkelijk mogelijk maken. De reden: de betonwoningbouw is hectisch, de mensen zijn druk en de vaklieden moeilijk te vinden”, aldus Pascal van Herk.

Een goed voorbeeld zijn de gevelsluitingsproducten van Hakron, zoals loodvervangers, folies en slabben. Om te voorkomen dat de klant bij vijf verschillende leveranciers zijn materiaal moet bestellen, stopt Hakron deze producten in één slimme, complete levering. “Daarmee ontzorgen we de klant en verkleinen we het aantal aflevermomenten. Zo wordt de uitvoerder of werkvoorbereider minder vaak gestoord. Klinkt misschien simpel, maar in de praktijk levert dit aanzienlijke tijdwinst op. Ook doordat onze vrachtauto’s zelf-lossend zijn, door de meeneemheftruck die ze bij zich hebben.”

2. Uitstervend specialisme

Advisering is cruciaal, is de gedachte bij alles wat Hakron aanbiedt. “Onze collega’s worden opgeleid om door te vragen: voor welke toepassing gebruik je het? Weet je zeker dat je dit nodig hebt? Weten jouw mensen hoe je het product moet plaatsen of inzetten? Vaak leveren we juist niet waar de klant in eerste instantie om vroeg”. Van Herk noemt als voorbeeld de loodvervangers. “We weten dat lood felsen een uitstervend specialisme is, doordat er weinig instroom is van jonge, nieuwe vaklieden. Daar komt bij dat buitenlandse krachten weinig ervaring hebben met typisch Nederlandse bouwproducten. Daarom willen wij onze kennis over loodvervangers overbrengen. Via een toolboxmeeting bijvoorbeeld, of door onze adviseurs te laten meelopen op de bouwplaats.”

 ↓ Lees verder onder de foto  ↓

3. Krapte op de arbeidsmarkt

Bij Hakron vindt innovatie plaats op productniveau.Door producten scherp te ontwikkelen op arbeidsbesparing en inbouwgemak, zijn klanten onder aan de streep voordeliger uit. “Onze kennis reikt ver. Zo produceren wij voor de bouwindustrie bijvoorbeeld onze eigen betonnen afstandhouders voor de wapening, bedoeld om roest en betonrot te voorkomen. Geproduceerd in eigen huis, door onze eigen betonfabriek. Maar heel veel klanten willen lange, kunststof afstandhouders voor de wapening. ‘Omdat je daar gemakkelijker mee werkt’, is de gedachte. Maar wat men vaak vergeet, is dat je die niet altijd in beton mag toepassen. Dus door goed door te vragen, behoeden we de klant voor fouten. Want als bouw- en woningtoezicht het later afkeurt, dan moet je het weer onder de wapening vandaan halen. Dat kost tijd en geld. Onze klanten zijn blij dat we zo goed met hen meedenken.”

4. De impact van beton

Hoewel Hakron geen invloed heeft op de samenstelling van beton, denkt het bedrijf goed na over de impact van dit bouwmateriaal en de circulariteit ervan. Pascal van Herk: “Betondelen kunnen circulair zijn, door ze demontabel te maken. Daar hebben wij een oplossing voor bedacht. Het gaat om een spanslot, een soort stalen koppeling, zodat je bij hergebruik twee betonwanden gemakkelijker kunt demonteren. Typisch zo’n simpele, relatief goedkope oplossing, maar met een groots resultaat.”

5. Voorbij de globalisering

Steeds meer producten die voorheen (in bulk) werden geproduceerd in lageloonlanden zoals China, haalt de Hakron Groep terug naar Nederland – of net over de grens. “De bouweconomie is booming op dit moment, in heel Europa. Je ziet de levertijden bij de fabrikanten dan ook gigantisch snel oplopen. Wij willen steeds meer producten in eigen beheer nemen, ontwikkelen en lokaal in onze eigen productiebedrijven produceren. Zo krijgen we veel meer grip op de gehele keten. Daardoor loop je minder risico op vertraging. Dat loont zeer de moeite, denk maar aan de recente afsluiting van het Suezkanaal en het nijpende tekort aan containers.”

 ↓ Lees verder onder de foto ↓

Tot slot

Hakron Groep zal zich de komende jaren steeds meer ontwikkelen van handelsbedrijf naar productiebedrijf. Daardoor worden de levertijden korter en is er minder transport nodig – en dus minder uitstoot van CO2: “Ik denk dat binnen 5 of 10 jaar vanuit de lagelonenlanden vrijwel alles weer deze kant op komt. Daar proberen wij op voor te sorteren. Neem onze stekkenbak. Voorheen in Polen geproduceerd, toen in Oost-Duitsland vanwege de lagere lonen en inmiddels is de productie naar Düsseldorf verplaatst. Weer een stuk dichter bij huis. Is de klant daardoor duurder uit? Uiteindelijk niet, want met de toenemende welvaart stijgen de lonen nu ook in de lagelonenlanden. Daarnaast stijgen de transportkosten. Dus als wij op deze manier kunnen bijdragen aan het verminderen van de CO2 uitstoot, dan is de keuze snel gemaakt”, besluit  Pascal van Herk.

Meer vormen van samenwerking