Harvest; geen eerste paal, maar een eerste fruitboom

“We willen hier een echte community creëren. Een plaats waar iedereen welkom is.”

harvest-geen-eerste-paal-maar-een-eerste-fruitboom

In Den Haag aan de Oude Haagweg realiseren wij, in opdracht van Van der Vorm Vastgoed, de unieke woonomgeving Harvest. Binnen Harvest is veel aandacht voor het ‘deelconcept’. Zo is er voor omwonenden en (toekomstige) bewoners beschikking tot een grote gedeelde moestuin.

Het begrip ‘urban farming’

Simon IJsselstein, manager Onderhoud en Ontwikkeling bij Van der Vorm Vastgoed, vertelt meer over het ontstaan van dit bijzondere plan. “Ons doel is het creëren van een community, een gemeenschap. We willen van de bestaande industriële omgeving, die vroeger voor veel overlast zorgde, iets groens en positiefs maken. Het idee van een moestuin, met grote kas, ontstond. Hier is het mogelijk gezamenlijk groente en fruit te verbouwen. Dit fenomeen wordt ook wel ‘urban farming’ genoemd.”

Geen eerste paal, maar een eerste fruitboom

De realisatie van Harvest is inmiddels in volle gang. Op de bouwplaats is de moestuin al door omwonenden, toekomstige bewoners en bouwvakkers in gebruik genomen. “Er was direct veel animo. In plaats van het slaan van een eerste paal, hebben wij hier een eerste fruitboom geplant. Omwonenden, toekomstige bewoners en bouwvakkers hebben de sleutel van de schuur en mogen de oogst mee naar huis nemen. De moestuin blijft voor hen, na de oplevering van Harvest, gewoon beschikbaar. We willen dat iedereen deze nieuwe plek gaat omarmen en duidelijk maken dat iedereen welkom is”, vertelt Simon enthousiast.

Het stimuleren van een deeleconomie

Op de vraag of we dit fenomeen in Nederland vaker zien antwoordt Simon: “Ondanks dat wij een wat nuchterder land zijn, zie je zeker een trend ontstaan. Er zijn meerdere partijen die zich inmiddels fulltime bezig houden met het initiëren van dit soort initiatieven, omdat het gewoonweg belangrijk is. Niet alleen als je kijkt naar urban farming, maar ook als je kijkt naar het delen van bepaalde eigendommen, maken we de laatste jaren flinke sprongen. Dit willen we ook stimuleren binnen Harvest. Zo zijn we aan het kijken naar zogenaamde ‘deelauto’s’ en ‘deelscooters’. Ook is het mogelijk om de 1 kamer appartementen, met elkaar te kunnen verbinden. Je hebt dan één grote woonkamer, maar wel met twee slaapkamers, twee badkamers en twee entrees. Zodoende heb je voor hetzelfde geld een ruimere woning en gezelschap van bijvoorbeeld een vriend of vriendin. Met de grote daktuin willen we stimuleren dat mensen minder binnen zijn, maar lekker ontmoeten, ontspannen, delen en relaxen met elkaar.”

Meer over Harvest

Harvest bestaat uit 177 huurappartementen en speelt door een gevarieerd woningaanbod in op een brede doelgroep. Zo komen er ruime 1, 2- en 3 kamer appartementen Er zijn meerdere faciliteiten binnen Harvest die het samenbrengen van buurt en bewoners stimuleert. Wil je hier meer over weten, kijk dan op www.hureninharvest.nl en op onze projectpagina: vanwijnen.nl/projecten/harvest

“Met de grote daktuin willen we stimuleren dat mensen minder binnen zijn, maar lekker ontspannen, elkaar ontmoeten en delen en relaxen met elkaar.”

Simon IJselstijn
Manager Onderhoud en Ontwikkeling, Van der Vorm Vastgoed

Meer dan bouwen