Herinrichten en verduurzamen van een 18e-eeuws Rijksmonument

Werken

Zwolle

15:52

22-12-2022

Het Oversticht en Van Wijnen Zwolle hebben een overeenkomst ondertekend voor de herinrichting en verduurzaming van het kantoorpand aan de Stadsmuur in Zwolle. Studio Groen+Schild heeft het toekomstbestendige en inspirerende ontwerp gemaakt voor het kantoor – een 18e-eeuws Rijksmonument en oud pakhuis. De werkzaamheden zijn medio december gestart.

Optimale gebruikersbeleving

Het vier verdiepingen tellende gebouw krijgt een nieuwe inrichting, geheel afgestemd op de eisen van de werkplek van tegenwoordig. Er komen ruimtes voor ontmoeten, samenwerken, kennisdelen en individuele werkplekken. Comfort, zowel auditief als visueel, staat voorop. Zo krijgen de houten vloeren een geluiddempende laag en wordt er ook bij de wanden en plafonds rekening gehouden met de akoestiek.

Toekomstbestendig

Naast het mooie ontwerp wordt het kantoor verduurzaamd en volledig gasloos. Er is veel aandacht voor creatieve oplossingen waardoor er aan het aangezicht van het Rijksmonument bijna niets verandert. De ‘schil’ wordt van binnenuit geïsoleerd en er komt achterzetbeglazing. De bestaande fietsenstalling wordt op een slimme manier omgebouwd tot een technische ruimte waarin onder andere de warmtepompen worden geplaatst. Door de huidige berging op deze wijze te gebruiken is de installatie van buitenaf niet zichtbaar.

Jeroen de Boed, vestigingsdirecteur bij Van Wijnen: “Wij hebben de bouwteam samenwerking met Het Oversticht als prettig en constructief ervaren. Wij zijn ervan overtuigd dat er een plan ligt waarmee er een mooie nieuwe werkplek wordt gecreëerd voor Het Oversticht. Wij kijken ernaar uit om dit plan te realiseren en onze restauratie expertise hier in te zetten.”

Over het Oversticht

Als maatschappelijke organisatie werkt Het Oversticht al bijna honderd jaar aan de kwaliteit van de leefomgeving. Samen met ongeveer 50 collega’s met uiteenlopende achtergronden (architectuur, stedenbouw, erfgoed, archeologie en cultuurhistorie) werken ze aan de mooiste leefomgeving waar iedereen zich thuis voelt. Het werkgebied van Het Oversticht beslaat naast de provincie Overijssel ook delen van Flevoland en Drenthe.