Het Bouwcollege Wielewaal: handen uit de mouwen en bouwen aan je toekomst 

Maatschappelijk impact

Nieuws

Rotterdam

10:13

28-06-2024

In opdracht van BPD bouwt Van Wijnen zo’n 675 woningen in de Wielewaal in Rotterdam Charlois. Het project is een gebiedsontwikkeling van betekenis, waarbij verouderde naoorloogse noodwoningen plaatsmaken voor een moderne en duurzame woonomgeving. Door de omvang van dit project zijn de betrokken partijen lange tijd actief in deze buurt. Van Wijnen, BPD en Woonstad Rotterdam zagen daarmee kansen om de wijk extra te versterken. Door het opzetten van het Bouwcollege Wielewaal volgen de leerlingen van het praktijkonderwijs een uniek werk- en leertraject wat hun kansen op een baan na uitstroom aanzienlijk vergroot. Learn2work verzorgt als projectregisseur een op maat gemaakt lesprogramma.

Jongeren enthousiasmeren voor de bouw

Het Bouwcollege Wielewaal is een bijzonder concept. Leerlingen van het praktijkonderwijs, vaak nog geen 18 jaar oud, volgen hier een uniek werkleertraject op hun eigen bouwschool. De leerlingen hebben een eigen bouwkeet waar ze praktijklessen krijgen. In de naastgelegen loods voeren ze praktijkopdrachten uit onder begeleiding van een docent en een leermeester van Van Wijnen. Arie Hagendijk, leermeester op het Bouwcollege, werkt al bijna 30 jaar bij Van Wijnen. In zijn loopbaan heeft hij veel ervaring opgedaan bij zowel renovatie- als nieuwbouwprojecten en als hoofd van de timmerwerkplaats van Van Wijnen Stolwijk.

Arie Hagendijk

Leermeester Bouwcollege

“Er zijn tegenwoordig nog weinig jongeren die in de bouw willen werken. Dat is zonde. We komen ontzettend veel vaklieden te kort en er moeten veel woningen gebouwd worden. Met mijn kennis en ervaring wil ik deze leerlingen een vak bijbrengen. Ik hoop dat ze na het behalen van hun examen in de bouw blijven werken.”

Eerste examens SVA Werken in de Bouw

Scholing Voor Arbeid (SVA) verzorgt branchegerichte opleidingen. Op basis van praktijkexamens behalen leerlingen (delen van) werkprocessen. SVA Werken in de Bouw is een certificering binnen de bouw. Het SVA1 certificaat richt zich op assisterende werkzaamheden in de bouw- en afwerkbranche zoals maatvoering uitzetten, het maken van L-vormige houten bekistingen, profielen stellen, vloerafwerking en het werken met boormachines en lijnlasers. Na het behalen van het certificaat kan de leerling deze assisterende handelingen uitvoeren. Het Bouwcollege Wielewaal had de primeur om deze examens als eerste in Nederland uit te voeren.

Jordi Schoebers, voormalig docent aan het HPC Centrum (een praktijkschool in Rotterdam), speelde een belangrijke rol bij de oprichting van het SVA-examen ‘Werken in de Bouw’. In zijn eigen woorden: “In het eerste jaar gaf ik les op het bouwcollege. Vanwege een verhuizing ben ik gestopt als techniekdocent bij het HPC Centrum. Ik ben al ongeveer 2 jaar betrokken bij de ontwikkeling van het examen. Voor mij is het extra bijzonder om hier als examinator de eerste examens af te nemen! Momenteel zijn we bezig met het afronden van het SVA2-examen en ontwikkelen we een docententraining.“

Het succes van het Bouwcollege Wielewaal

Nadine de Wit, techniekdocent op het HPC Centrum, straalt van trots: “Wat je op het Bouwcollege ziet, is uniek. Doordat de leerlingen in de loods praktijkwerkzaamheden leren, kunnen ze dat direct toepassen op hun stageplek. En het mooiste is: ze zijn allemaal geslaagd! Ik had niet anders verwacht. Ze hebben er hard voor gewerkt en het dubbel en dwars verdiend.”

Anouar (18) is één van de geslaagde leerlingen. Hij gaat bij Van Wijnen aan de slag als leerling timmerman. Hij heeft er zin in om aan de slag te gaan.

Anouar

“Ik heb veel geleerd van de lessen op het Bouwcollege. Het leukste vind ik dat je continu bezig bent met verschillende werkzaamheden. Als je iets maakt dan begin je met niets, daardoor ben je extra trots als je het eindresultaat ziet. Ik wil graag verder leren en mezelf ontwikkelen bij Van Wijnen.”