Hof van Serviam: zorgeloos wonen in het hart van Sittard

Wonen

Zorg

Sittard

11:03

01-09-2022

Ooit liepen de leerlingen van het Serviam Lyceum er rond. Op die plek schittert nu alweer anderhalf jaar Hof van Serviam; het nieuwste zorgcentrum van Zuyderland. 114 woonzorgappartementen en 5 zorgwoningen met een ontmoetingsruimte en restaurant. Dit is het eerste grote nieuwbouwcomplex in Sittard dat aangesloten is op het Groene Net en daarmee geheel gasloos. We hebben het in samenwerking met ZOwonen en Zuyderland gerealiseerd. Cynthia Meerts (38), werkt als verzorgende IG / eerste contactverzorgende in Hof van Serviam. Samen met collega’s zorgt ze voor een warme en aangename leef- en woonomgeving voor ouderen met dementie.

Eigen regie en individuele zorgvragen

Cynthia maakte 4 jaar geleden de overstap naar de zorg. Daarvoor werkte ze in een kledingwinkel. “Een carrière switch en tot op de dag van vandaag heb ik geen spijt van mijn keuze.” Ze verleent zorg aan ouderen op de somatische afdeling. Bewoners worden gestimuleerd en ondersteund om hun eigen leven te leiden, zoals zij dat gewend zijn. “We helpen bewoners zoveel mogelijk hun eigen regie te behouden. Geen standaard zorgverlening dus, maar gevoel voor de wensen en interesses van de individuele bewoner en hun naasten,” aldus Cynthia. Er is ook veel aandacht voor zorg in de laatste levensfase. “Ik ben opgeleid om bewoners, familieleden en mantelzorgers hierbij te adviseren en ondersteunen.”

Afscheid nemen van de Baenje

“Jammer”, was de eerste gedachte van Cynthia toen ze hoorde dat ze De Baenje moest verlaten. Ondanks dat het gedateerd was, ademende het karakteristieke gebouw voor veel bewoners en medewerkers sfeer uit. “Tegelijkertijd keek ik erg uit naar een nieuw gebouw. Het geeft nieuwe, positieve energie. Bovendien stelde het ons in staat om betere zorg te bieden.” Als geboren en getogen Sittardse vond ik de plek waar het nieuwe gebouw kwam te staan heel mooi. “Nabij de historische binnenstad en de middeleeuwse stadswallen.”

Wensen nieuwe woon- en werkomgeving

Cynthia vertelt dat ze het heel prettig vond dat ze bij de nieuwbouw betrokken was en haar wensen kenbaar heeft kunnen maken. “We hebben de bouwtekeningen gezien en de ruimte gekregen mee te denken over bijvoorbeeld het kleurgebruik in het gebouw. Sommige ideeën worden daadwerkelijk tot uitvoer gebracht. Zo brengen ze in het najaar warmtewerende screens aan. Ook de cliëntenraad van Hof van Serviam, een afvaardiging van bewoners, heeft tijdens vergaderingen inspraak gehad. Wat ik en mijn andere collega’s fijn vonden, was dat we tijdens de bouw een rondleiding kregen om onze nieuwe werkplek te bewonderen.”

Het is een wereld van verschil. Ik kan nu beter zorg op maat bieden

Cynthia Meerts, verzorgende IG / eerste contactverzorgende Hof van Serviam

Zorg op maat

“Het is een wereld van verschil.” Cynthia is enthousiast over haar nieuwe werkomgeving. De bewegingsruimte is vele malen groter. Zo zijn de appartementen ruimer qua omvang. Ook de badkamers zijn nu groter, waardoor het toegankelijker is voor bewoners met een rolstoel. Daarnaast is het gebouw moderner. We beschikken over beter materiaal, zoals bijvoorbeeld de plafond tillift-systemen en een hoog / laagbad in de ‘centrale badkamer’. “Ik kan nu beter zorg op maat bieden. Een ander groot voordeel is dat onze teampost middenin het gebouw is gesitueerd, zodat we overal snel kunnen zijn. Kortom: het is prettiger en efficiënter werken in Hof van Serviam.“

Even wennen

“Uiteraard is het ook even wennen voor een aantal bewoners en collega’s,” geeft Cynthia aan. Als vanzelfsprekend is dat huiselijke karakter en de gezellige sfeer er niet direct in een splinternieuw gebouw. “Een gebouw gaat pas leven als het gebruikt wordt.” Om diezelfde sfeer zoveel mogelijk terug te brengen zijn de gemeenschappelijke huiskamers aangekleed met planten en bloemen, foto’s, oude relikwieën van de Baenje en knutselwerken van bewoners. In een nieuw gebouw loop je als er daadwerkelijk in gewoond wordt ook tegen een aantal praktische zaken aan. “Zo heeft elk appartement een berging en die ruimte blijkt in de praktijk niet altijd nodig te zijn.” Om het woonplezier van de bewoners te vergroten zijn de restauranttijden verruimd en wordt er een bewegingstuin aangelegd. Kleine aanpassingen aan het gebouw kunnen soms een groot verschil maken in het woongenot. “Dat wat we hier leren, neemt Van Wijnen mee naar de nieuwbouw van de Baenje.”

Rode loper uitgerold

Eind 2020 was ‘de grote verhuizing’ daar. Het was een enorme klus om in vier dagen alle bewoners en medewerkers van de Baenje naar Hof van Serviam te verhuizen. Cynthia: “Zeker als je je bedenkt dat het tijdens corona was.” Dat vereist een goede voorbereiding met een gedegen faseringsplan. “Wat mooi was om te zien was dat familieleden van bewoners ook een steentje bijdroegen. We wilden de bewoners feestelijk ontvangen. Daarom hadden we speciaal voor hen de rode loper uitgerold.” Als eerbetoon is er door het bekende Sittardse ‘damesduo’ Kwebbel & Sjnebbel ook een video voor hen gemaakt. Dit alles zorgde voor een soepele transitie van de oude naar de nieuwe locatie voor zowel de bewoners, de medewerkers als familie. 20 april 2022 is Hof van Serviam ook eindelijk officieel geopend.