IJshockeyhal Thialf weer open na verstevigen dak

Recreëren

Gorredijk

Heerenveen

00:00

04-02-2019

De ijshockeyspelers van UNIS Flyers uit Heerenveen kunnen in Thialf weer het ijs op. Op 1 februari 2019 is de ijshockeyhal heropend. In bijna twee maanden hebben we de stabiliteit van het pand vergroot door het dak te verstevigen. Burgemeester Tjeerd van der Zwan van de gemeente Heerenveen en Thialf-directeur Marc Winters zijn blij met de proactieve rol die ons bedrijf in het hele proces gespeeld heeft.

Op 6 december besloot de burgemeester in overleg met de directie van Thialf om de ijshockeyhal te sluiten. Het 50 bij 80 meter grote gebouw bleek niet te voldoen aan de veiligheidseisen. Ingenieurs- en adviesbureau Antea Group had kort daarvoor ernstige twijfels geuit over de stabiliteit van het pand. Een stabiliteitsproef van constructiebedrijf ABT Wassenaar, waarbij windbelasting werd nagebootst, liet zien dat die twijfels terecht waren. Besloten werd daarom dat er stabiliseringsmaatregelen moesten plaatsvinden.

Nadat wij als adviseur bij de planvorming betrokken waren geweest, kreeg we vlak voor kerst het verzoek om de benodigde maatregelen uit te voeren. “In de kerstvakantie hebben we vervolgens de eerste voorbereidingen getroffen, zoals het inmeten van het pand”, vertelt uitvoerder Erik Dikkerboom. “Ook hebben wij toen al afspraken gemaakt met de steigerbouwer en de staalleverancier. Zo konden we na de vakantie meteen aan de slag.”

stalen drukkokers tussen de houten spanten en Nieuwe windverbanden

Nieuwe windverbanden

Nieuwe windverbanden Erik Dikkerboom: “Om de stabiliteit van de ijshockeyhal te vergroten, hebben we stalen drukkokers tussen de houten spanten aangebracht. In de middelste vakken zijn ook windverbanden aangebracht, welke de krachten op de kopgevels moeten vereffenen. Aan elke kant zijn stalen drukkers gelegd, die de krachten van de buitengevels doorvoeren. Ook zijn nieuwe windverbanden aangebracht. Deze bestaan uit stalen balken, die aan de binnenkant van het dak zijn geplaatst. Een extra uitdaging bij de werkzaamheden was dat de krappe periode niet toeliet dat de ijsmachines werden uitgezet. Het zou een week kosten om het ijs er vanaf te halen en een week om het er weer op te krijgen. Om dat te vermijden, hebben we vanaf de ijsvloer gewerkt. Het ijs werd daarvoor bedekt met tapijt. Boven de tribunes zijn de werkzaamheden vanaf stalen steigers uitgevoerd, boven de ijsvloer middels hoogwerkers.

Marc Winters

Directeur Thialf

“Een knap staaltje werk”

Impact op ijshockeyclub

Dat er haast geboden was, had niet alleen te maken met het belang van ijshockey voor het imago van Heerenveen. De sluiting van de hal had ook een grote directe impact op de ijshockeyclub UNIS Flyers. “De club liep zo belangrijke inkomsten mis”, legt burgemeester Tjeerd van der Zwan uit. “Daarnaast zat UNIS Flyers net weer in de lift na een moeilijke periode. Deze tegenslag was voor hen dus een gevoelige tik. Hoe zij ondanks dat met ons hebben samengewerkt om deze afgelopen vier weken door te komen – bijvoorbeeld door uit te wijken naar de Elfstedenhal in Leeuwarden – heb ik veel waardering voor.”

Ook over onze rol in het project is Van der Zwan te spreken. “Zonder hen was dit allemaal niet zo snel gelukt. Vanaf het begin heeft het bedrijf met een proactieve houding naast ons gestaan, om te adviseren en mee te denken over oplossingen. En toen het besluit over de uit te voeren maatregelen was genomen, stond Van Wijnen meteen klaar om van start te gaan. Dat was hartverwarmend.”

Tjeerd van der Zwan

Burgemeester gemeente Heerenveen

“Zonder Van Wijnen was het niet zo snel gelukt.”

Pijler van Thialf

“Een knap staaltje werk”, noemt Thialf-directeur Marc Winters de door ons uitgevoerde stabiliseringsmaatregelen. Voor hem was het even schrikken toen hij in december hoorde dat de ijshockeyhal noodgedwongen dichtging. “IJshockey is een van de pijlers van Thialf. Was er niet snel een oplossing gekomen, dan waren we die kwijt geweest. Dat hadden we beschouwd als een grote stap terug voor ons sportcomplex.” Ook hij is blij met de actieve opstelling die wij vanaf het begin hebben laten zien. “Het waren vier spannende weken, maar met Van Wijnen hadden wij vertrouwen in een goede uitkomst. Het is geweldig dat supporters ons ijshockeyteam nu weer in hun eigen hal kunnen aanmoedigen. Daar hebben we met elkaar een glas op gedronken!”

Tribune ijshockeybaan Thialf tijdens werkzaamheden

Foto’s: Noordoost.nl/Alex J. de Haan