Jarenlange samenwerking met Deventer Ziekenhuis

Zorg

Deventer

09:54

26-04-2024

Deventer Ziekenhuis: gezonde verblijfsomgeving voor topkwaliteit zorg 

Het Deventer Ziekenhuis staat voor topklinische en persoonsgerichte zorg. Een ambitieuze organisatie die de nieuwste ontwikkelingen volgt en volop investeert in innovatie en wetenschappelijk onderzoek. Daarbij hoort een gezonde behandel-, werk- en verblijfsomgeving, die zich continu aanpast aan veranderende werkwijzen, nieuwe medische inzichten en wijzigende capaciteitsbehoeften. Als vaste bouw- en onderhoudspartner draagt Van Wijnen hieraan continu bij.  

In 2008 opende de huidige locatie van het Deventer Ziekenhuis, een wijds opgezette verzameling gebouwen van ruim 50.000 vierkante meter. Het hoofdgebouw is open en transparant, met veel glas en lichtinval. In 2021 werd een nieuw centrum voor Radiologie en Nucleaire Geneeskunde aan het complex toegevoegd. 

De ‘ziekenhuis-stad’ is inmiddels ruim 15 jaar oud, dat vraagt het nodige onderhoud in de gebouwen. Combineer dat met 2.500 medewerkers, ongeveer 300.000 patiëntafspraken en 20.000 opnames per jaar, dan snap je dat er ook geregeld herindelingen, verhuizingen en ver- en nieuwbouwactiviteiten nodig zijn. De eigen Technische Dienst (TD) zorgt voor de dagdagelijkse activiteiten. Ze krijgen ondersteuning van timmerman Remco Hutten, hij zoekt de samenwerking op en is fulltime in het Deventer Ziekenhuis aan het werk namens Van Wijnen. 

Samenwerking Deventer Ziekenhuis

“Onze TD omvat 15 collega’s, waarvan 9 uitvoerenden, zoals elektriciens, loodgieters, timmermannen en servicemonteurs. En 6 kantoormedewerkers, onder wie een bouwkundig projectleider, een elektrotechnisch beheerder en mijzelf als bouwkundig beheerder en projectleider”, vertelt Niek Veldkamp. “En Remco is als externe vast onderdeel van ons team. Hij voert zelfstandig taken uit en bij grotere projecten vormt hij de schakel naar Van Wijnen, onze vaste bouw- en onderhoudspartner. Hij kent beide organisaties van binnen en van buiten.” 

“Ik kan je niet vertellen waar ik me meer thuis voel”, zegt Remco Hutten. “Van Wijnen is mijn werkgever, ik ken de organisatie, mijn bouwvestiging in Deventer, de collega’s en ik weet hoe de hazen lopen. Maar hetzelfde kan ik zeggen over het Deventer Ziekenhuis. Ik ken het gebouwencomplex op mijn duimpje, de mensen met wie ik werk zijn echt mijn collega’s en ik weet wat ze hier belangrijk vinden.” 

Remco_Hutten_Deventer_Ziekenhuis
Remco_Hutten_Deventer_Ziekenhuis

Coördinatie vraagt veel tijd 

Deze constructie, één vaste collega van de bouw- en onderhoudspartner fulltime op locatie, heeft tal van voordelen, vertellen Niek en Remco. “Een kapotte tegel vervangen, het nalopen van hang- en sluitwerk, een plintje zetten, dat doe ik hier dagelijks”, vertelt Remco. “Maar geregeld hebben we ingrijpende projecten die veel coördinatie vragen tussen het ziekenhuis, Van Wijnen en andere partners. Dan kom ik in actie.”  

Niek: “Onze zorg moet 24 uur per dag doorgaan en van hoge kwaliteit zijn. Schoon en hygiënisch werken is een randvoorwaarde. Stof en vuil kunnen we hier niet hebben. Je kunt niet zomaar met een werkploeg een zorgproces verstoren. Alles moeten we nauwkeurig afstemmen. Soms zijn we meer tijd kwijt aan het organiseren en coördineren van bouwwerkzaamheden dan aan het daadwerkelijk uitvoeren ervan.” 

Flink draaiboek voor kleine klus 

Niek toont een draaiboek voor het aanbrengen van een luik in een schacht in een van de OK’s, de operatiekamers. Het telt maar liefst 18 nauw omschreven stappen. Hij vertelt: “In de schacht zit veel leidingwerk en eerder kon je er alleen van boven bij komen, met een ladder. Binnen was er te weinig ruimte om behoorlijk onderhoud te plegen of aanpassingen te doen. Daarom moest er een werkluik komen. Dan ga je denken, hoe pakken we dat aan? Allereerst plan je het werk op een dag waarop er geen geplande operaties plaatsvinden, vaak een feestdag. Dat werd 5 mei. Vervolgens plan je hoe je het stof beheerst, met stofschotten en afzuiginstallaties. Direct na de werkzaamheden moet een gespecialiseerde schoonmaakploeg klaarstaan om alles weer ultrahygiënisch op te leveren. En intussen moeten spoedoperaties in andere ruimtes van het OK-complex gewoon mogelijk zijn. Zonder overlast. Een heel gepuzzel.” 

Remco: “Zo’n luik aanbrengen kan normaal in een uur, maar op een OK is het een compleet ander verhaal. Ik heb er geen moeite mee om hier een feestdag voor op te offeren. Als je in een ziekenhuis werkt, dan moet je op de gekste momenten klaar kunnen staan. Net als het zorgpersoneel.” 

Dagelijkse zorg niet verstoren 

Coördinatie en planning, daar gaat het om. Niek: “Een luik aanbrengen is al een hele toer, maar denk ook aan de grotere projecten. Zo hebben we samen met Van Wijnen onlangs twee kantoorruimtes verbouwd tot ‘piketkamers’, kamers waar artsen en zorgverleners verblijven als ze standby-dienst hebben. Bij zo’n verbouwing moet de dagelijkse gang van zaken in het ziekenhuis gewoon doorgaan.” Remco: “Zo mogen bouwmaterialen niet in de weg staan en moet je de tijdstippen waarop geluidsoverlast zich kan voordoen overleggen met de verschillende afdelingen.” 

Remco_hutten_Niek_Veldkamp
Deventer_Ziekenhuis

Plannen en afstemmen 

“We moeten precies volgens het draaiboek werken en dat stem ik af met mijn Van Wijnen-collega’s. Ik wijs ze er op hoe belangrijk dit is”, vertelt Remco. “Verder moeten de bouwmaterialen tijdig worden besteld en op het juiste moment worden aan- en afgevoerd, zodat ze voor de bouwcollega’s beschikbaar zijn. Anders loopt de planning spaak en dat kan niet. Vaak zijn er langere levertijden voor specifieke producten, daar houd ik rekening mee. Kortom, alles moet kloppen. In samenwerking met Niek en andere TD-collega’s zet ik alles op een rijtje voor de werkzaamheden in het Deventer Ziekenhuis. Samen overleggen we met andere partners, zoals de vaste installateur van het ziekenhuis, de schilders, interieurbouwers en vloerafwerkers.” 

Tijdelijk mortuarium 

Niek: “Enige tijd geleden moest de vloer van het mortuarium compleet worden vervangen. Ook hierbij voert Van Wijnen de verbouwwerkzaamheden uit en zijn duidelijke afspraken belangrijk. Hiervoor vertrouwen we op Remco.” Remco vult aan: “Je wil dat zo’n locatie rust en waardigheid uitstraalt. Daarom hebben we een tijdelijke locatie ingericht met een tijdelijke koelvoorziening. Zo’n project blijft je wel bij.” Maar er is ook een andere kant: “Op de kraamafdeling zie je vaak vrolijke gezichten.” 

Gezonde omgeving 

De constructie met één ‘vaste externe’ TD-collega is niet alledaags. Maar het werkt, voor beide partijen. “Zorg gaat altijd voor”, zegt Remco. “Daar maak ik mijn Van Wijnen-collega’s steeds van bewust.” Niek: “Als schakel naar Van Wijnen versoepelt Remco de samenwerking. Hierdoor leveren we meer kwaliteit. En dat is cruciaal voor waar ons ziekenhuis voor staat: topkwaliteit zorg leveren, in een prettige en gezonde omgeving.” 

ziekenhuis-ct-scan-deventer

Meer over ons werk voor het Deventer Ziekenhuis

Naast de dagelijkse werkzaamheden heeft Van Wijnen ook het nieuwe Centrum voor Radiologie en Nucleaire Geneeskunde (CRN) in 2021 gebouwd. Nieuwbouw in een ziekenhuis is complex want de zorg heeft altijd voorrang. Dat vraagt om snel schakelen.

Ben je ook op zoek naar een vaste bouwpartner?

Neem vrijblijvend contact op met Peter Cents, commercieel manager Van Wijnen Deventer, en ontdek wat wij voor je kunnen betekenen.