Job carving een succes voor Sociaal Ondernemen

Algemeen

11:40

01-10-2020

Wij bouwen aan een beter leven voor iedereen. Bij Van Wijnen bieden wij werk aan mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt. Voor onze retail-projecten zijn wij samen met detacheerder MVO Solutions gestart met de bemiddeling op basis van PSO (Prestatieladder Sociaal Ondernemen). Door een slimmere organisatie van de werkzaamheden, kon Testay bij ons instappen als bouwvakhulp.

Testay portret bij ladder

Deze functie is ontstaan binnen onze retail-projecten. Deze repeterende projecten kenmerken zich door een grote mate van lossen en klaarzetten van materialen. Iets wat normaal de timmermannen zelf doen. Maar sinds kort doet Testay dat voor ze en hierdoor hebben de timmermannen de handen vrij voor het vakwerk. Door de herhaling van de werkzaamheden is het een baan om makkelijk in te stappen. Het biedt Testay een eerlijke kans om werkervaring en een leven op te bouwen in Nederland. 

MVO Solutions

Het idee om met job carving te starten was er al langer. Van de meerdere detacheringsbureaus, sprong MVO er boven uit.  “Wij hebben gekozen voor MVO Solutions, omdat zij actief met ons meedenken.”, aldus Koen Kappen, projectleider Retail. Van Wijnen werkt al langer met deze partij samen voor reguliere detachering. “MVO Solutions is een detacheringsbedrijf dat actief is in Social Return opdrachten. Dit is de eerste keer dat we een PSO-opdracht doen met Van Wijnen”, vertelt Erwin van Bree, Algemeen Directeur bij MVO Solutions.

Erwin van Bree, Kevin van de Gevel, Testay op werkvloer

Maatwerk

Sociaal ondernemen vraagt om maatwerk, want de werknemers hebben een afstand tot de arbeidsmarkt. Essentieel voor de functie van bouwvakhulp is eigen vervoer. Assistent-uitvoerder van Van Wijnen Kevin van de Gevel legt uit: “Ze zijn nodig in iedere uithoek van Nederland. Dan moeten ze ook mobiel zijn.” MVO Solutions zorgt ervoor dat gedetacheerden over eigen vervoer beschikken. “Wij kunnen alles regelen wat nodig is: kleding, schoenen, veiligheidspakketten.”

Foto v.l.n.r.: Erwin van Bree, Kevin van de Gevel, Testay

Leren in de praktijk

Onze nieuwbakken bouwvakhulp kan rekenen op de persoonlijke begeleiding van timmerman Jacco Wien. Hij leert Testay welke materialen waar moeten klaarstaan, wat de vaktermen zijn en laat hem lichte bouwwerkzaamheden uitvoeren. “In het begin kost het wat meer tijd en energie. Spreken is soms nog handen- en voetwerk. Maar dat geeft niet” vertelt Jacco.  Kevin: “Ik heb hem al op drie projecten gehad. Ik weet dat het tijd en energie kost van Jacco, maar op termijn haalt iedereen hier voordeel uit.” Inmiddels heeft Testay al plinten gezet en stootbalken gelegd. Kevin vervolgt, “Als het lossen en klaarzetten gereed is, dan is het meekijken en meewerken met de timmermannen waar mogelijk”. 

Testay aan het werk

Duurzame toekomst

Testay is erg blij met deze kans. “Ik werk graag met mijn handen. Alleen de taal is moeilijk. Mensen in Noord-Brabant zijn moeilijk te verstaan. Mensen uit Noord-Holland versta ik beter.”, vertelt hij lachend. “Het werk hier is leuk en ik hoop hier te blijven werken.” Om dit te realiseren houdt MVO Solutions de vinger goed aan de pols. Testay heeft een jobcoach en de accountmanager is regelmatig contact met Kevin. “Ik zie hier toekomst in! Het gaat erg goed en  ik wil hem graag helpen. Als hij er plezier in heeft en hij kan goed samenwerken, dan komt het goed.”, sluit Kevin af. 

Prestatieladder Socialer Ondernemen (PSO)

Van Wijnen Zuid is gecertificeerd voor PSO prestatieladder trede 2. Het keurmerk Prestatieladder Socialer Ondernemen (PSO) maakt zichtbaar dat we mensen met een kwetsbare arbeidsmarktpositie ondersteunen en hen in onze eigen bedrijfsvoering een plek bieden. En bij voorkeur samenwerken met organisaties die dit ook doen of nastreven. Daarmee leveren we op duurzame wijze een bovengemiddelde bijdrage op het gebied van sociaal ondernemen. Ook dat verstaan wij onder ‘Samen bouwen aan ruimte voor een beter leven.’