Jumbo in Goor meest duurzaam ontworpen supermarkt van Benelux

Geen categorie

Goor

Rosmalen

07:43

03-03-2021

De afgelopen decennia opende supermarktketen Jumbo al meer dan 600 winkels. Wij zijn daar vanaf winkel één bij betrokken. Hoewel elke opening bijzonder is, is de Jumbo supermarkt in Goor, die vandaag op woensdag 3 maart haar deuren opent, voor ons extra speciaal. Het is het meest duurzaam ontworpen supermarktpand van de Benelux.

Circulaire winkel

Met een totale BREEAM-ontwerpscore van 90,79% heeft het pand de hoogste classificatie ‘Outstanding’ verkregen. Bij de realisatie van de circulaire supermarkt in Goor is gebruik gemaakt van duurzame en energiebesparende bouwmaterialen en FSC gecertificeerd hout. Jumbo Goor biedt haar klanten ook een uitgebreid assortiment aan van duurzame producten. Ook bij de inrichting van de winkel staat duurzaamheid centraal.

Wij hebben gebruik gemaakt van materialen, die indien de winkel ooit weer verbouwd wordt, opnieuw kunnen worden gebruikt. Zo hebben wij gezorgd voor prefab wandsystemen van Faay; een volledig circulair concept. Een ander voorbeeld is de innovatieve toepassing van Forbo. In de bedrijfskantine van de supermarkt in Goor is een circulaire marmoleumvloer gelegd.

Materialenpaspoort

Om materialen een tweede leven te geven aan het einde van de levensduur en afval te verminderen, hebben we met een materialenpaspoort gewerkt. Dit is een digitale registratie van het fysieke object dat weergeeft waar het object uit bestaat, hoe het gebouwd is en waar het zich bevindt. Door inzicht te hebben in de materiaalhuishouding maken we hergebruik van materialen eenvoudiger, stimuleren we een slim ontwerp en elimineren we afval. Hiermee geven we onze ambitie ‘0% Afval in 2025’ steeds meer handen en voeten.

Sociaal inclusief ondernemen

Duurzaam ondernemen gaat wat ons betreft verder dan de gebouwde omgeving. Al een aantal jaar ondersteunen wij mensen met een kwetsbare arbeidsmarktpositie en bieden we hen een duurzame plek in onze eigen bedrijfsvoering. Juist in deze periode is het extra belangrijk dat de meest kwetsbare groepen op de arbeidsmarkt aan het werk blijven. Testay is als bouwvakhulp van grote toegevoegde waarde bij de realisatie van de Jumbo supermarkten, ook in Goor. Zo dragen wij bij aan een samenleving waarbij iedereen mee kan doen.

Duurzaamheidsambitie Jumbo

De nieuwe winkel in Goor is het visitekaartje van Jumbo op het gebied van duurzaamheid. Daar blijft het niet bij. Jumbo heeft grootse plannen op het gebied van klimaatbewust en toekomstbestendig bouwen en distribueren. De supermarktketen is voornemens elementen uit deze winkel snel door te voeren in andere filialen.

Samenwerking

De kracht van de realisatie van de circulaire Jumbo in Goor is toe te schrijven aan de samenwerking. Om een circulaire economie te kunnen realiseren, hebben we onze kennis en ervaring als partners gebundeld. Onder regie van RBM Retail met ondersteuning van Agricon Nederland en FBBasic. Deze nieuwe winkel is een prachtig voorbeeld van wat er allemaal mogelijk is. Alleen samen kunnen we stap voor stap verandering teweeg brengen.