In de Buurttuin: kinderen als buurttuin ontwerpers 

Maatschappelijk impact

Wonen

Woningcorporatie

Schiedam

10:38

31-05-2023

In de wijk Nieuwland in Schiedam wordt er hard gewerkt aan het project ‘In de Buurttuin’. Hier ontwikkelen en realiseren we een nieuwe buurt met 238 nieuwe woningen voor Gemeente Schiedam en Woonplus Schiedam. Maar nóg belangrijker: samen met bewoners, omwonenden en kinderen geven we invulling aan hun buitenruimte.

Maar hoe creëer je een fijne, comfortabele plek die uitnodigt tot verbinden en ontmoeten, waar iedereen zich thuis voelt? De behoeften van omwonenden, waaronder kinderen, en bewoners van een buurt vormen ons start- én eindpunt. Door hen in een vroegtijdig stadium bij de invulling te betrekken, creëren we als buurtontwikkelaar samen hun ideale buurt.

Samen creëren

Naast het participatietraject Meedoen in de Buurttuin, hebben Eva de Wolf en Robin Otterman uit het DRIEmteam samen met omgevingsmanager Barbara O’Neill, ook de leerlingen van OBS Het Startblok betrokken om mee te denken over de invulling van de buurttuinen. De school staat naast het project en deze kinderen kunnen dus de nieuwe gebruikers zijn van de toekomstige speel- en ontmoetingsplekken. 

Van de kleuters in groep 1 tot en met de kinderen in groep 8, allemaal dachten ze even enthousiast mee. Er werd gebruik gemaakt van verschillende creatieve methodes om de kinderen zo goed mogelijk te kunnen vragen naar hun dromen, wensen en ideeën. Er werden mooie verhalen gedeeld en de kinderen gaven een goed beeld van hoe hun ideale buurttuin eruitziet.   

 

De belangrijkste punten volgens de kinderen:  

Naar de tekentafel

Op basis van alle verzamelde input maakt ECHO Urban Design, de stedenbouwkundige van In de Buurttuin, een passend ontwerp voor de invulling van de buitenruimte. Met dit ontwerp gaan we nog één keer de wijk in om eventuele allerlaatste aanpassingen op te halen. Vervolgens wordt het ontwerp definitief en gaan we langs op de basisschool om het uiteindelijke resultaat te delen. Daarna is het tijd om aan de slag te gaan met de daadwerkelijke invulling van de buitenruimte.