Kwaliteitszoekers en stadsgenieters halen hun hart op in Zijdebalen

Woningcorporatie

Utrecht

00:00

11-07-2017

“Met zowel koop-, sociale- en vrije sector huurwoningen en een mix van herenhuizen en appartementen met binnentuinen, is Zijdebalen een mooie toevoeging aan Utrecht.”

We gaan in gesprek met Joost van Wieren en Mohamed Ghelali, respectievelijk Senior Asset Manager en Senior Ontwikkelmanager bij Bouwinvest REIM, waar de vrije sector huurwoningen in Zijdebalen door worden afgenomen en verhuurd. “Utrecht maakt een enorme groei door en wij waren vanaf het begin overtuigd dat er op deze locatie veel vraag zou zijn naar vrije sector huurwoningen”, aldus Joost. Zijdebalen ontwikkelen en realiseren we in samenwerking met Hurks. De eerste twee woonblokken van het project, dat direct aanhaakt op de binnenstad van Utrecht, zijn inmiddels bewoond. Het derde woonblok wordt nu gerealiseerd en binnenkort wordt er ook gestart met het laatste woonblok.

“Samen kom je tot dit mooie resultaat”

Sinds 1952 belegt Bouwinvest in vastgoed voor het Bedrijfstakpensioenfonds voor de Bouw. Inmiddels heeft het Woningfonds van Bouwinvest 16 investeerders en ruim 15.000 woningen. In Zijdebalen worden er van de bijna 500 woningen 302 verhuurd door de institutioneel belegger. Joost en Mohamed vertellen enthousiast. Ze zijn beiden vanaf de ontwikkelfase nauw betrokken bij Zijdebalen. “De vroege samenwerking is prettig, want zo kunnen onze kwaliteitsnormen meegenomen worden in de ontwikkeling”, legt Mohamed uit. “Daarnaast is het ook prettig voor Van Wijnen en Hurks. Wij konden onze kennis van huurderswensen en daaruit voortvloeiende plattegronden vroegtijdig met hen delen. Samen kom je dan tot dit aantrekkelijke resultaat.”

Vooraf heeft Bouwinvest onderzocht welke doelgroep er op deze locatie het meest geïnteresseerd zou zijn in een vrije sector huurwoning. “Dat zijn de kwaliteitszoeker en stadsgenieter”, vertelt Joost. “De kwaliteitszoeker heeft kwaliteit hoog in het vaandel staan, terwijl de stadsgenieter de stad als huiskamer gebruikt. Dit zijn de twee belangrijkste doelgroepen waar we ons op hebben gericht en gezien de verhuurcijfers zijn we hier goed in geslaagd. De huurders worden goed bediend met deze mooie woningen.  De architectonische uitwerking van de bouwblokken sluit aan op de omvang en allure van de oude herenhuizen en grachtenpanden langs de Oude- en Nieuwegracht en op de singels.”

Voorbeeldproject van een goede samenwerking

Zijdebalen maakt deel uit van de Bemuurde Weerd en ontstaat aan de rand van het historisch centrum van Utrecht. “Eerst was hier een industrieterrein. Niet echt een plek waar je heen ging voor plezier, wonen of recreëren”, zegt Joost. “Met Zijdebalen en ruim 500 huishoudens wordt dit wel zo’n plek.” Mohamed beaamt dit: “Zijdebalen wordt een prachtige, binnenstedelijke buurt met hoogstaande architectuur. Met zowel koop-, sociale huur- als vrije sector huurwoningen en een mix van herenhuizen en appartementen met binnentuinen, is Zijdebalen een mooie toevoeging aan Utrecht.”

Joost en Mohamed zijn erg tevreden over wat er tot nu toe bereikt is. “Ik vind dat Zijdebalen in alle opzichten geslaagd is. Prachtige, gewilde woningen op een unieke locatie, maar natuurlijk ook de prettige samenwerking met Hurks en Van Wijnen”, zegt Joost. Mohamed voegt toe: “Het voorafgaande proces, de manier waarop wij in samenwerking met Hurks en Van Wijnen tot deze mooie woningen zijn gekomen, daar ben ik trots op. Vanaf het begin was er bij alle partijen geloof in deze unieke plek. Dat haalde vanaf de start de scherpe kantjes af van de soms pittige discussies die je, zoals gebruikelijk bij dit soort complexe projecten, af en toe met elkaar voert. Dit maakt Zijdebalen voor mij een voorbeeldproject van een goede samenwerking.”

Meer weten of meer foto’s zien van deze mooie ontwikkeling? Kijk dan op de projectpagina van Zijdebalen.