Leefbaarheid Brabantse Nuland krijgt impuls dankzij initiatief Nulandse jongeren

Na 15 jaar gebrek aan betaalbare starterswoningen worden nu 21 woningen gebouwd dankzij eigen initiatief

leefbaarheid-brabantse-nuland-krijgt-impuls-dankzij-initiatief-nulandse-jongeren

Ze hebben er ruim drie jaar op moeten wachten, maar nu is het dan bijna zover. Eind oktober krijgen Jessie Bijveld en Ruud Tielemans samen met een heel aantal Nulandse vrienden de sleutel van hun bijzondere woning. Niet bijzonder in de vorm van een designhuis. Maar bijzonder in de vorm van samenwerken en volharden in je droom.

Leefbaar Nuland
Ruud en Jessie zijn geboren en getogen Nulanders. Ruud: “Alles hebben we hier in Nuland, vrienden, familie, werk en sport. Als je verder weg gaat, dan wordt dat allemaal lastiger. Dus waarom zou je vertrekken uit het dorp waar je met veel plezier bent opgegroeid?” Maar in het dorp zijn de laatste vijftien jaar geen betaalbare (starters)woningen meer te vinden. Daardoor trekken veel jongeren de laatste jaren weg uit het Brabantse dorp. Met als gevolg dat Nuland begint te vergrijzen. Eeuwig zonde vond ook de vader van Ruud.

Vanaf 2010 maakt Tielemans senior zich al hard voor de leefbaarheid van Nuland. Zo was er het plan om in eigen beheer bouwgrond te kopen en daar door Van Wijnen woningen te laten bouwen. Die bouwgrond ging helaas aan zijn neus voorbij. Maar het zaadje was geplant. Met als gevolg dat Ruud en Jessie het stokje van hem hebben overgenomen. Ruim drie jaar geleden startten zij het initiatief om huizen te ontwikkelen en te bouwen in een zogenaamd CPO-project.

CPO
Collectief Particulier Opdrachtgeverschap (CPO) is een vorm van sociale projectontwikkeling waarbij toekomstige bewoners gezamenlijk opdrachtgever zijn van hun eigen nieuwbouwproject. Het bijzondere van deze manier van bouwen is dat het betaalbaar is en dat de bewoners ook meebepalen hoe hun huis er uit komt te zien, zowel aan de binnen- als buitenkant.

Vrienden en vrienden van vrienden
Ruud en Jessie hadden in no-time een heel aantal Nulandse leeftijdsgenoten enthousiast gemaakt voor hun plan. In de voetbalkantine ging het verhaal als een lopend vuurtje. Met als gevolg dat in de nieuw te bouwen wijk de Pelgrimsche Hoeve alleen maar vrienden en vrienden van vrienden komen te wonen. Betere buurtgenoten kun je niet wensen. Maar het geduld van de vrienden werd op de proef gesteld. Vele gesprekken bij de gemeente gingen er aan vooraf. Jessie: ”Van Wijnen heeft daarin een grote rol gespeeld. We hebben gezamenlijk de wethouder overtuigd van het nut van starterswoningen in Nuland”.

Betaalbaar
De vele enthousiaste reacties van de Nulandse jongeren heeft er toe geleid dat er niet 12 maar 21 woningen worden gebouwd. Ruud: “Van Wijnen heeft er voor gezorgd dat de woningen zeer betaalbaar blijven en dat er ook nog uit een aantal opties gekozen kon worden. Er is goed geluisterd naar onze wensen. Zo heeft iedereen het huis zoals hij of zij dat graag wil. Daarnaast mochten we als clubje ook regelmatig gebruik maken van de vergaderruimtes bij Van Wijnen. Die bijeenkomsten waren altijd gezellig, maar ook constructief”. De buurtvereniging is al opgericht, zegt Jessie met een lach.

Eind in zicht
Tijdens de laatste kijkdag op de bouw lopen de vrienden samen met hun ouders enthousiast van het ene naar het andere huis. Nieuwsgierig hoe de opties zoals een kleine of grote hal, keuken voor of achter in het huis er in het ‘echt’ uitzien. De sfeer zit er al goed in nu het eind in zicht is. Plannen voor buurtbankjes, straatfeesten en barbecues worden er volop gemaakt. Aan alles merk je dat de Pelgrimsche Hoeve een bijzonder (leerzaam) traject is geweest waarbij het lange wachten wordt beloond.

Meer dan bouwen