Modulair bouwen in Vlaardingen – 5 voordelen op een rij

Geen categorie

Vlaardingen

00:00

06-12-2018

Bouwen in een binnenstad brengt verschillende uitdagingen met zich mee. Het bouwterrein is vaak klein en gedurende de dag heb je te maken met passanten. Eventuele overlast voor de omgeving wil je natuurlijk beperken en je doet er alles aan om de bouw veilig te laten verlopen. Modulair bouwen sluit daar goed op aan. Op project Mariskwartier passen we deze bouwmethode toe. Dit project realiseren we in de binnenstad van Vlaardingen en bestaat uit 141 woningen (34 eengezinswoningen, een hoge woontoren met 71 appartementen en een lager appartementencomplex met 36 appartementen).

Wat is modulair bouwen?

Uitvoerder Kees Marelis en werkvoorbereider Herman Kulik vertellen meer over de voordelen van de bouwmethode, maar eerst geven zij een uitleg. “Modulair bouwen houdt in dat je gebruik maakt van geprefabriceerde, ook wel prefab, elementen en systemen. Deze zijn in de fabriek gemaakt en worden op de bouwplaats in elkaar gezet. Het hele bouwproces, van initiatief t/m realisatie, is hierop ingericht. Op Mariskwartier bestaat het casco van de appartementengebouwen en eengezinswoningen bijvoorbeeld uit prefab betonnen elementen”, vertelt Kees. Herman vult aan: “In de eengezinswoningen zijn ook de binnenwanden geprefabriceerd en tijdens de opbouw van het casco geplaatst. De gevels van de woontoren en het lagere appartementencomplex bestaan uit prefab houtskeletbouw-elementen met steenstrips. De muren van deze gebouwen zijn dus niet gemetseld, al lijkt dat van de buitenkant wel zo.”

Vijf voordelen van modulair bouwen

De systematiek van het modulair bouwen werpt zijn vruchten af. Kees en Herman lichten vijf voordelen toe.

1. De snelle bouwtijd

De snelheid van de bouw noemen de mannen als eerste voordeel. Kees: “Iets meer dan een jaar geleden werd de eerste paal de grond in geslagen. Nu staat de oplevering van de 141 woningen voor de deur. Herman vult aan: “Als je de hoge woontoren op traditionele wijze bouwt, ben je ongeveer drie weken bezig met het casco van één verdieping. Nu deden we daar vier dagen over. In 12 weken tijd stond het casco van de hele woontoren al.” Kees knikt: “Ook de eengezinswoningen gingen snel. Zes casco eengezinswoningen, inclusief binnenwanden, stonden in vijf dagen tijd. Dat vraagt natuurlijk ook iets van de mensen op de bouw, want ineens zijn er een flink aantal woningen die afgebouwd moeten worden. Modulair bouwen gaat ontzettend snel, in je planning moet je daar goed rekening mee houden.”

2. Minder vrachtwagens

Er zijn minder vrachtwagens nodig om materiaal naar de bouwplaats te brengen. “Als je bouwt in de binnenstad wil je natuurlijk zo min mogelijk vrachtverkeer. Mariskwartier bouwen we op één van de drukste kruispunten van Vlaardingen”, vertelt Herman. “Onze logistiek engineer Arjan van Huizen maakte een vergelijking tussen modulair- en traditioneel bouwen. Wat blijkt? Het aantal ritten hebben we door modulair te bouwen verlaagd met maar liefst 49%, voor de bouw van de hoge woontoren alleen al!” Omgerekend naar kilometers hebben we het dan over meer dan 60.000 kilometer(!), wat gelijk staat aan 1,5 keer de wereld rond.

3. Minder hijsbewegingen

Ook het aantal keren dat er met een hijskraan materiaal naar boven gehesen moet worden, ligt een stuk lager. Kees: “Het centrum van Vlaardingen ligt direct achter onze bouwplaats. Je hebt dus te maken met mensen die hier voorbijlopen of fietsen. Iedere hijsbeweging kan risico’s met zich meebrengen. Als we het aantal hijsbewegingen kunnen terugdringen is dat natuurlijk alleen maar mooi.”

4. Geen steigers nodig

Nog een voordeel is dat er geen steigers nodig zijn. “En dat komt mooi uit, want op een krappe bouwplaats heb je daar eigenlijk helemaal geen ruimte voor”, vertelt Herman. “En het bespaart. Niet alleen in materiaal, maar ook in het aantal transporten naar onze bouwplaats én dus ook in de CO2-uitstoot.

5. Minder afhankelijk van ingehuurde specialisten

Goede vakmensen zijn schaars, een probleem waar de gehele bouwsector nu tegen aan loopt. Modulair bouwen biedt dan uitkomsten. “Door te werken met prefabbeton heb je bijvoorbeeld geen gietbouwers en ijzervlechters nodig”, vertelt Kees. “Maar we hebben ook minder metselaars nodig gehad. Met modulair bouwen ben je minder afhankelijk van anderen.”

Modulair bouwen heeft meer voordelen. Denk bijvoorbeeld aan minder afval (en dat betekent dus ook minder vrachtwagens om afval weg te brengen), minder lange lostijden en minder materiaal om op de bouwplaats op te slaan. Én zoals ook op Mariskwartier te zien is, betekent modulair bouwen niet dat alles standaard hoeft te zijn. Maatwerk is zeker mogelijk. De bouwmethode vraagt wel om een hele andere manier van denken, laat Kees tot slot weten. “Vooraf moet alles tot in de details uitgedacht zijn, denk bijvoorbeeld aan de plekken van de stopcontacten. Normaal gesproken komen dit soort zaken pas later in het proces aan de orde en heb je er langer de tijd voor.” Herman knikt: “Het is daarom van groot belang om verschillende partijen en de opdrachtgever vroegtijdig te betrekken voor het maken van essentiële beslissingen in het voorbereidingstraject. Zo maak je samen weloverwogen keuzes, die het bouwproces ten goede komen.”

Meer weten over Mariskwartier?

Mariskwartier bestaat uit een 45 meter hoge woontoren met 71 appartementen, een lager appartementencomplex met 36 woningen en 34 eengezinswoningen. Dit Design & Build project hebben wij samen met architectenbureau Groosman ontwikkeld. Het gaat om zowel sociale huurwoningen voor Woningstichting Samenwerking als vrije sector huurwoningen voor Woonhave. Mariskwartier is een project, waarbij er veel aandacht is geweest voor de historie van de plek, groen én waar het eerste blauwe dak van Vlaardingen gerealiseerd wordt om wateroverlast tegen te gaan. Meer weten? Bekijk de projectpagina.