Multifunctioneel Centrum De Zijlen verbindt cliënten en wijkbewoners

Maatschappelijk impact

Wonen

Zorg

Gorredijk

Tolbert

08:36

09-07-2022

Het nieuwe Multifunctioneel Centrum (MFC) in de wijk Sintmaheerdt in Tolbert is vandaag feestelijk geopend. De eer was aan burgemeester Ard van der Tuuk, Eric Zwennis, bestuurder van De Zijlen, Arjen Oosting, directeur Van Wijnen Projectontwikkeling Noord en Oost, Albert Koers, bewoner Sintmaheerdt en Jolanda Hoogerhout, cliënt van De Zijlen. Met een druk op de knop hebben zij de nieuwe naam onthuld: Sintmastee. Van oudsher wonen cliënten van De Zijlen al midden in de wijk Sintmaheerdt. Met het nieuwe MFC wordt de verbinding met de wijkbewoners nog groter.

Het nieuwe MFC maakt het begrip multifunctioneel meer dan waar. Zorg en ontmoeting staan hier centraal. Cliënten van De Zijlen gaan naar het MFC voor hun dagbesteding en de medische dienst van De Zijlen heeft hier een nieuw Gezondheidscentrum. Ook wordt de ontmoeting tussen bewoners en cliënten op vele denkbare manieren gestimuleerd. Zij ontmoeten elkaar in het café of op het terras, maar ook tijdens de activiteiten die hier straks georganiseerd worden. ‘Wij willen dat onze cliënten zich op eigentijdse en eigenwijze manier kunnen ontwikkelen en een mate van zelfstandigheid behouden. Met dit MFC kunnen ze dat doen en maken ze nog meer verbinding met de wijk,’ zegt Eric Zwennis in zijn openingsspeech.

De opening van het MFC  is een bijzonder moment voor De Zijlen, Van Wijnen en natuurlijk de cliënten en omwonenden. Dit gebouw vormt namelijk het sluitstuk van de grote ontwikkel- en bouwwerkzaamheden op Sintmaheerdt in Tolbert. ‘Ruim tien jaar geleden zijn we gestart met het herontwikkelen van het voormalig zorginstellingsterrein van Sintmaheerdt,’ vertelt Arjen Oosting. ‘In nauwe samenwerking met De Zijlen hebben we bijna tweehonderd gevarieerde zorgwoningen en reguliere woningen en het MFC ontwikkeld en gebouwd. Ik ben trots dat we hiermee bijdragen aan een fijne buurt voor iedereen.’

De eerste paal van het MFC ging op 4 juni 2021 de grond in. Het gebouw is volgens planning opgeleverd en vandaag uitbundig geopend. Na de onthulling van de naam Sintmastee waren er gedurende de dag diverse activiteiten voor de cliënten en buurtbewoners.