Niet alleen betaalbare woningen, maar ook ontwerpvrijheid voor woningcorporatie Ymere in Tudorpark

Woningcorporatie

Haarlemmermeer

Hoofddorp

09:51

10-03-2021

Geen nieuwbouwproject is gelijk, en geen woningbouwvraagstuk is hetzelfde. Daarom werken we bij Van Wijnen met verschillende woonoplossingen. Zo kunnen we antwoord geven op verschillende vraagstukken van klanten en opdrachtgevers. Wij Wonen is één van onze woonoplossingen. Bij deze woonoplossing verbinden de voordelen van prefab-basiscomponenten, met de behoefte van klanten aan variatie en ruimte om te personaliseren. Dit noemen we ook wel modulair maatwerk. Voor onze opdrachtgever woningcorporatie Ymere was Wij Wonen dé woonoplossing voor hun specifieke vraagstuk voor de bouw van de 210 sociale huurwoningen in de wijk Tudorpark in Hoofddorp. 

Engelse Tudorstijl 

De wijk Tudorpark bestaat uit zowel koop- als huurwoningen die gerealiseerd zijn door verschillende partijen. Voor het ontwerp zijn de architecten geïnspireerd door de Engelse Tudorstijl. De karakteristieke Engelse Tudor bouwstijl maakt dit nieuwbouwproject opvallend. De Tudorstijl zie je terug in oud-Engelse landhuizen en boerderijen. Als je door Tudorpark loopt herken je deze unieke stijl meteen: de steile daken met vlakke pannen, ramen met roede-verdelingen en opvallende schoorstenen. De wijk is bijzonder divers, je ziet veel variatie in type, grootte en uitstraling van de woningen.

Betaalbaar wonen moet haalbaar blijven 

Woningcorporatie Ymere selecteerde ons voor de realisatie van de sociale huurwoningen in Tudorpark, waarvan 88 grondgebonden woningen en 122 appartementen. Ymere zorgt voor goede en betaalbare woningen voor mensen met een bescheiden inkomen. Dit doen zij in de Metropoolregio Amsterdam: Amsterdam, Almere, Haarlem, Haarlemmermeer en Weesp. In dit gebied staat de betaalbaarheid van woningen sterk onder druk. Ymere wil ervoor zorgen dat dit gewilde woongebied ook voor mensen met een kleiner inkomen bereikbaar blijft. In een eerder interview vertelden Remco Pols, regiomanager bij Ymere, en Michiel Schuitemaker, ontwikkelingsmanager bij Ymere, hier meer over. Je leest het interview hier

Wij Wonen als antwoord op het vraagstuk van Ymere  

Ymere wilde betaalbare woningen die voldoen aan de architectonische uitstraling van Tudorpark. Daarnaast moeten de woningen aansluiten op doelgroep van Ymere, de woningen moeten genoeg slaapkamers hebben om ook grotere gezinnen te kunnen huisvesten. 

Sander van Linschoten, Manager Wij Wonen: “Hier lag een mooie opgave. Deze specifieke architectuurstijl valt in een hoger segment, maar betaalbaarheid was  een belangrijke eis voor Ymere. Daarnaast wilde Ymere wat kleinere woningen met een oppervlakte van zo’n 90-100m2, maar wel met voldoende slaapkamers. We moesten puzzelen om tot een gepaste oplossing te komen. Bij een tweelaagse woning met een  steile kap, passend bij de Tudorstijl, zou de woning al snel te groot uitvallen. Dat sloot niet aan bij de wens van Ymere. Het doel was om woningen te ontwerpen met genoeg woonruimte op zowel de beneden- als bovenverdieping. Binnen de woonoplossing Wij Wonen bleek woningtype A het passende antwoord. Bij dit woningtype begint de kap op de eerste verdieping, waardoor de Tudorstijl toepasbaar was. Daarnaast heeft dit type een ruime begane grond, 2 of 3 slaapkamers op de eerste verdieping en de mogelijkheid tot een extra  slaapkamer op zolder.” 

“Doordat bij Wij Wonen alles achter de voordeur in basis is vastgesteld, heb je snel inzicht in wat een woning gaat kosten en hoe deze eruit komt te zien. Die voorspelbaarheid was een groot voordeel voor woningcorporatie Ymere.”

Sander van Linschoten

Voorspelbaarheid versus ontwerpvrijheid 

Sander: “De plattegrond van een Wij Wonen-woning is vastgesteld, maar er is nog veel ruimte om te personaliseren in het uiterlijk. Er is vrijheid voor de architect in het ontwerp van de gevels. Ook zijn er uitgebreide mogelijkheden in materiaalgebruik en afwerking, waardoor we de uiterlijke kenmerken van de Tudorstijl  konden terugbrengen in de daken en gevels. Vanuit een vaste basis kunnen we met Wij Wonen dus unieke woningen voor elke plek maken. “ 

Wil je meer weten over onze woonoplossing Wij Wonen? Bekijk dan de Wij Wonen pagina