Nieuw schoolgebouw voor praktijkonderwijs

Leren

Gorredijk

Groningen

Hoogezand

13:24

03-07-2020

In Hoogezand volgen ongeveer 120 leerlingen van het dr. Aletta Jacobs College praktijkonderwijs. Naast de hoofdlocatie van de school is de afgelopen negen maanden een nieuw schoolgebouw verrezen. Een veelzijdige en uitdagende leeromgeving om leerlingen van deze school te begeleiden en te coachen naar werk en een zelfstandige plek in de maatschappij.

Opleveren volgens planning

De bouw heeft ondanks de coronacrisis geen vertraging opgelopen, zodat de oplevering en overdracht volgens planning op 2 juli kon plaatsvinden. Eigenlijk reden voor een groot feest, maar dat was helaas door de coronacrisis niet mogelijk. Daarom hebben bestuurder/algemeen directeur van de school Ineke de Roo en verantwoordelijk wethouder Erik Drenth slechts symbolisch de weg voor ingebruikname vrij gebaand middels het doorknippen van een lint. Het geplande feest voor de gebruikers – de leerlingen en het personeel van de locatie praktijkonderwijs – zal daarom op een later tijdstip na de zomervakantie plaatsvinden.

Erik Drenth en Ineke de Roo
Wethouder Erik Drenth en Ineke de Roo, bestuurder/algemeen directeur van het dr. Aletta Jacobs College openen de school

Scholenprogramma

Naar aanleiding van de gevolgen van de gaswinning zijn in 2015 alle schoolgebouwen in Midden-Groningen gecontroleerd. Aan de hand van de inspectiegegevens heeft de gemeente een ‘Scholenprogramma’ opgestart. Dit programma bestaat uit meerdere projecten, waarbij de gemeente Midden-Groningen samen met de scholen zorgt voor veilige en toekomstbestendige onderwijshuisvesting. De nieuwbouw van de locatie praktijkonderwijs  is onderdeel van dit programma.

Het nieuwe aardbevingsbestendige schoolgebouw is ontworpen door VMEZ-Architecten en voldoet ruimschoots aan alle eisen op het gebied van scholenbouw met betrekking tot het binnenklimaat, de duurzaamheid en het energieverbruik (uiteraard gasloos). Van Wijnen realiseerde het gebouw samen met Pranger-Rosier Installaties.

Modern onderwijs voor belangrijke doelgroep

De Roo zag zichzelf op de opening staan in een omgeving waarvan zij niet had durven dromen. Het nieuwe gebouw maakt modern onderwijs voor ongeveer 120 praktijkschoolleerlingen in Midden-Groningen mogelijk. In de tijd dat leerlingen praktijkonderwijs volgen worden ze klaargestoomd voor de arbeidsmarkt. “Een belangrijke groep om in te investeren’’, aldus wethouder Drenth.