Nieuwbouw gemeentehuis Rheden

Werken

Arnhem

Rheden

11:27

24-03-2023

Gemeente Rheden, Van Wijnen en ITN Installatietechniek tekenen overeenkomst voor bouw nieuw gemeentehuis

Van Wijnen Arnhem is verantwoordelijk voor de nieuwbouw van het duurzame gemeentehuis in Rheden. Op 23 maart 2023 hebben wethouder Dorus Klomberg namens de gemeente Rheden, Fabian Bovenlander namens Van Wijnen Arnhem en Jeroen van Schaijk namens ITN installatietechniek uit Ede de bouwovereenkomst getekend. In april starten de eerste werkzaamheden.

Fabian Bovenlander, wethouder Klomberg, Jeroen van Schaijk

Al een paar jaar is de gemeente bezig met de plannen voor de bouw van het nieuwe gemeentehuis. De bekroning daarvan vond zijn beslag op 23 maart 2023 met de ondertekening van de bouwovereenkomst. Van Wijnen en ITN Installatietechniek kwamen als beste uit de bus bij de aanbesteding, waarbij vooral werd gelet op prijs, kwaliteit en duurzaamheid. Het nieuwe, duurzame gemeentehuis komt op de plek van het bestaande gemeentehuis, maar wordt een stuk kleiner dan het huidige gebouw.

Wethouder Klomberg: “Wij vonden het van belang dat ook lokale en regionale aanbieders konden inschrijven op de aanbesteding. We zijn er trots op dat dat gelukt is! Wij kijken uit naar een succesvolle samenwerking tijdens de realisatie van dit duurzame project!”

Fabian Bovenlander, directeur Van Wijnen, vestiging Arnhem: ”De duurzaamheidsambities van de gemeente Rheden passen heel goed bij ons als ontwikkelaar en bouwer. We zijn dan ook erg verheugd dat we het vertrouwen hebben gekregen een nieuw toekomstbestendig gemeentehuis in Rheden te realiseren. Een hele mooie match!’

Jeroen van Schaijk, directeur van ITN installatietechniek: “Wij zijn enorm trots dat wij als installatiepartner zijn geselecteerd om deze ambitie te verwezenlijken. Dit type duurzame projecten zijn ons op het lijf geschreven, met vernieuwde technieken en oog voor innovatie. Alleen het beste is goed genoeg!”

Projectmanagement en planning

Abcnova is, in opdracht van de Gemeente Rheden, verantwoordelijk voor het projectmanagement. Zij waren ook betrokken bij het begeleiden van de aanbesteding. Vanaf april start Van Wijnen met de eerste werkzaamheden. Naar verwachting wordt het gebouw opgeleverd in oktober 2024. Dat betekent dat de medewerkers waarschijnlijk eind 2024 verhuizen naar het nieuwe pand en dat vanaf dat moment iedereen welkom is in het nieuwe, duurzame gebouw!

Duurzaam gebouw

Het duurzame ontwerp van het nieuwe gemeentehuis is energieneutraal. Er komen zonnepanelen op het dak, er is hemelwaterinfiltratie en het nieuwe gemeentehuis verbruikt geen gas. Bovendien worden materialen uit het oude gemeentehuis hergebruikt in het nieuwe gemeentehuis. Ook het terrein eromheen krijgt een duurzame invulling.

Wethouder Klomberg: ”Duurzaamheid staat centraal bij het nieuwe gemeentehuis. Het oude gebouw is circulair gesloopt, waardoor 98% van de materialen opnieuw gebruikt wordt. Tijdens de bouw stimuleren we ook het gebruik van circulaire en hernieuwbare materialen. Het hout uit de raadszaal wordt hergebruikt in het nieuwe gemeentehuis. Bovendien maken we met de wol van de Rhedense schaapskudde een prachtig kunstwerk en daarnaast fungeert de wol als isolatiemateriaal op verschillende plekken. Ook wordt het hout van bomen van landgoed Middachten gebruikt voor het interieur.”