Nieuwe beschermde woonvorm voor GGZ Friesland

Maatschappelijk impact

Zorg

Franeker

Gorredijk

14:57

03-06-2022

Zesendertig cliënten van MindUp, onderdeel van GGZ Friesland, kunnen hun eigen, zelfstandige appartement betrekken op het terrein Groot Lankum in Franeker. Op 2 juni werd de beschermde woonvorm geopend. 

Algemeen directeur Douwe Weening van MindUp trapte de feestelijke middag af. Hij vertelde trots te zijn op het nieuwe pand en prees de samenwerking met alle betrokken partijen. Van politieke besluitvorming tot uitvoer. 

En geen opening zonder cadeaus. Jeroen van Balen, commercieel directeur van Van Wijnen Gorredijk, schonk samen met leden van ‘de bouwploeg’ – bestaande uit MindUp-deelnemers – een houten tafel, bloembakken en een vogelhuisje. Gemaakt op de NL Doet-dag afgelopen maart. Van Balen: “Ik was verrast door het resultaat. Het is een bekwaam, betrokken en bevlogen team.” De realisatie van de woningen stemt hem tevreden: “Ik ben trots hoe we hier nu staan. Ik wil iedereen bedanken voor het gegeven vertrouwen en het wederzijdse respect.”

Tijdens de opening werd de naam van het wooncomplex bekendgemaakt. ‘Meander’, valt te lezen nadat wethouder Dijkstra en Monique Menger, directeur zorg van MindUp, het doek naar beneden halen.

Samenwerkende partijen

Meander is ontworpen door Alynia Architecten. Antea Group verzorgde het projectmanagement. Van Wijnen Gorredijk is in oktober 2021 samen met Van der Weerd Installatietechniek gestart met de werkzaamheden. Deze zijn binnen planning afgerond. Naast de zesendertig appartementen, die allemaal hun eigen voorzieningen hebben, is ook één groepsruimte gerealiseerd. Van hieruit vindt de begeleiding van cliënten plaats. Door de komst van  Meander op haar eigen terrein heeft GGZ Friesland de huurovereenkomsten van verschillende panden – de vorige woonlocaties van de cliënten – in Franeker opgezegd.