Noodhospitalen voor Zorggroep Alliade

Zorg

Beetsterzwaag

Drachten

Gorredijk

Heerenveen

12:00

09-04-2020

Sinds de uitbraak van COVID-19 is er een hectische tijd aangebroken bij Zorggroep Alliade. Zij verlenen in de provincie Friesland ondersteuning en behandeling aan mensen die kwetsbaar zijn.  Zorggroep Alliade zet volop in op preventie van besmetting met het coronavirus. Zo trof de zorggroep allemaal maatregelen om het zorgpersoneel veilig te laten werken en om daarnaast goede zorg te blijven bieden. Voor bewoners van Meriant en Talant (beide onderdeel van Zorggroep Alliade) vroegen ze onze ondersteuning om binnen korte tijd diverse COVID-huizen (noodhospitalen) te realiseren.

COVID-huizen in Heerenveen, Drachten en Beetsterzwaag

Ondanks alle nieuwe maatregelen, de stress en onzekerheid die dit met zich meebrengt, heeft Zorggroep Alliade alles goed onder controle. ‘Je ziet het nieuws en dat roept diverse vragen op. Ook bij ons zorgpersoneel: ‘Hoe kan ik veilig werken? Wat doet het met mij en mijn gezin?’ Het werken in de zorg heeft weerslag op hun privéleven. Bovendien zijn de ontwikkelingen rondom het COVID-19 virus allemaal onbekend, dat speelt ook mee’, vertelt Johan ten Cate, Manager Vastgoed bij Zorggroep Alliade.

Voor Talant zijn er in Drachten en Beetsterzwaag 30 plekken gerealiseerd in de COVID-huizen voor cliënten met een beperking, die niet meer thuis kunnen blijven en nog niet in een ziekenhuis hoeven worden opgenomen. De corona-afdelingen zijn gescheiden van andere afdelingen en zijn voor omwonenden volledig veilig. De COVID-huizen van Talant hebben een provinciale functie en zijn vanaf 1 april beschikbaar voor cliënten met een vastgestelde corona-infectie. Dit initiatief van Zorggroep Alliade is ontstaan in nauwe samenwerking met het zorgkantoor, GGD en ketenpartners in Friesland. In Heerenveen kunnen rond de 160 ouderen opgenomen worden in COVID-huizen. Dit zijn locaties in Heerenveen (Anna Schotanus en De Linde bij Tjongerschans).

In de COVID-huizen vind je een groene, oranje en rode zone. ‘De groene zone is de entree voor het personeel, daar kleedt men zich om. Dan heb je de oranje zone. Daar bevinden zich de werkruimten van het zorgpersoneel. . Ze hebben teampost, of werken achter de computer en houden zich bezig met voorraad. De rode zone is voor de coronapatiënten. Daar zie je mensen in pakken rondlopen. Bij Meriant en Talant,  is men dit soort dingen helemaal niet gewend’, vertelt Ten Cate. Het zorgpersoneel wordt daarvoor geïnstrueerd en er vindt nauwe samenwerking plaats met het ziekenhuis Tjongerschans. Bij het ziekenhuis is men namelijk veel meer gewend om te gaan met infecties.

Zorg goed kunnen uitvoeren

In het COVID-huis bij locaties van Meriant in Heerenveen plaatsten we schotten met deuren voor veiligheid en brachten we alle nodige voorzieningen aan, zodat zij de zorg goed uit kunnen voeren’, vertelt Rinze Mulder, projectleider vastgoedbeheer bij Van Wijnen. Op een andere Meriant locatie in Heerenveen maken we deze week nog een COVID-huis klaar, waar nog meer ouderen met het COVID-virus terecht kunnen. In Beetsterzwaag richtten we een grote tent in, zodat het zorgpersoneel van Talant een eigen plek heeft met allemaal verschillende ruimtes. En in Drachten maakten we twee kantoorruimtes in een twee-onder-één-kap-woning bouwkundig klaar voor het zorgpersoneel. Ook zetten we het terrein van Talant af met bouwhekken.

Werken in een dynamische omgeving

‘Ik ben heel complimenteus over de manier waarop de medewerkers van Van Wijnen ons ondersteund hebben. Er kwamen klussen op hen af, die veel flexibiliteit vergden. En de COVID-huizen moesten heel snel neergezet worden’, zegt Ten Cate trots. ‘De medewerkers van Van Wijnen werken wél in een dynamische omgeving op dit soort momenten. Zo plaatsten ze ook voorzieningen op de Meriant-locatie, waar vorige week besmettingen zijn geconstateerd. Daardoor ontstaat natuurlijk ook bij die mannen angst. We waarderen het heel erg dat ze de werkzaamheden voor ons hebben gerealiseerd!’

Johan ten Cate

Manager Vastgoedbeheer bij Zorggroep Alliade

‘Ik ben heel complimenteus over de manier waarop de medewerkers van Van Wijnen ons ondersteund hebben de laatste weken. We waarderen het heel erg!’

De cliënten

We vroegen Ten Cate hoe het met alle cliënten gaat. Voor de cliënten van Talant is het lastig. ‘We hebben hier mensen wonen met een verstandelijke beperking, met een t denkniveau tussen de  0 tot 6 jaar. Ze snappen de maatregelen niet en hebben een hoog knuffelgehalte. Je houdt ze niet 1,5 meter uit elkaar. Ook kunnen ze ineens niet meer naar de dagbesteding, dus er verandert iets en de structuur valt weg. Die verandering is lastig. We proberen besmetting te voorkomen door ze in de groep te houden, daarbij is het weer een voordeel dat ze niet naar dagbesteding kunnen’, antwoordt Ten Cate. Ook zijn er strenge afspraken gemaakt over het bezoeken van locaties. ‘Verder biedt Alliade normaal gesproken ook ondersteuning aan gezinnen met licht verstandelijk beperkte kinderen, die ondersteuning is nu op afstand. Op die gezinnen komt druk te staan.’

Hoe kijken jullie naar de komende tijd?

Ten Cate: ‘Het is niet ondenkbaar dat er nog meer Corona-besmettingen gaan plaatsvinden. Dan moet een volledige afdeling op slot en moeten er ook voorzieningen komen op een afdeling. De grote vraag is: hoe lang gaan we het volhouden met z’n allen? Van Wijnen dankt alle mensen van de zorg voor hun doorzettingsvermogen. We helpen graag opdrachtgevers als Zorggroep Alliade om maatregelen te treffen zodat zij goede zorg kunnen blijven verlenen aan mensen die besmet zijn met het Corona-virus.

Alliade maakte zelf een video met medewerkers van een van de covid-huizen Heerenveen, waarin ze uitleggen hoe zij zorg verlenen aan kwetsbare ouderen met corona.