Officiële opening Bouwcollege Wielewaal  

Geen categorie

Rotterdam

Stolwijk

11:32

16-11-2022

Vorige week opende wethouder Chantal Zeegers officieel het Bouwcollege Wielewaal; de plek waar leerlingen van Rotterdamse praktijkscholen het bouwvak in de praktijk leren. Met de opening van het Bouwcollege op de bouwlocatie van de Wielewaal krijgt het sociale karakter van de wijk extra betekenis.  

Over het Bouwcollege Wielewaal 

Op het Bouwcollege Wielewaal leren jongeren uit het praktijkonderwijs, vaak nog geen 18 jaar oud, de fijne kneepjes van het vak. De leerlingen hebben hier een eigen bouwkeet waar ze praktijklessen krijgen. In de naastgelegen loods voeren ze praktijkopdrachten uit onder begeleiding van een docent en een vakman van Van Wijnen. Daarnaast lopen ze onder begeleiding van een leermeester stage op de bouwplaats. Zo leren ze het vak écht in de praktijk. 

Werken aan een gemengde, vitale stadswijk 

BPD ontwikkelt de nieuwe woonwijk ‘Allemaal Wielewaal‘. De Wielewaal heeft een bijzonder karakter. Van oudsher staat de wijk bekend als vroeg-naoorlogse wijk met een sterke gemeenschapszin: zorgen voor en door elkaar. In de wijk wordt de komende jaren flink gebouwd door Van Wijnen Stolwijk. De oude (nood)woningen zijn na 70 jaar echt op en worden vervangen door sociale huurwoningen, middenhuur- en koopwoningen. Daardoor verandert de bewonerssamenstelling. Uiteindelijk wordt de Wielewaal een gemengde, vitale stadswijk. Wethouder Zeegers is verantwoordelijk voor Bouwen en Wonen en stimuleert vanuit haar rol de totstandkoming van vitale stadswijken met een gemixt aanbod en voorzieningen en/of ontmoetingsplekken voor jong en oud. “Het opstarten van het Bouwcollege door de ontwikkelaar en bouwer, waarbij jongeren niet alleen een vak leren, maar ook kans hebben op een baan, geeft de Wielewaal extra betekenis”, aldus wethouder Chantal Zeegers. 

Ambities die de vitale wijk versterken 

Alle betrokken partijen zijn langere tijd actief in de Wielewaal. Van Wijnen bouwt de komende jaren namelijk zo’n 675 nieuwe woningen. BPD, Van Wijnen, Learn2Work, de praktijkscholen in Rotterdam en woningcorporatie Woonstad Rotterdam zagen daardoor kansen om de vitaliteit van de wijk én omgeving te versterken. Deze partijen bundelden de krachten om midden in de wijk Bouwcollege Wielewaal te realiseren. De verbondenheid tussen bewoners van de Wielewaal was de grootste inspiratiebron. 

Herman Steenbergen (Vestigingsdirecteur Van Wijnen Stolwijk): “We moeten de komende jaren ontzettend veel nieuwe woningen bouwen in Nederland. Maar we hebben ook te maken met een schaarste op de arbeidsmarkt. Het is lastig om goede vaklieden te vinden. Door middel van het Bouwcollege Wielewaal leiden we jongeren op in de praktijk, na het behalen van hun diploma kunnen ze gelijk aan de slag in de bouw. Ook wij staan te springen om deze jongeren!” 

Op bouwlocatie het vak leren 

Het Bouwcollege Wielewaal staat op de plek waar de laatste nieuwbouwwoningen van De Wielewaal gebouwd worden. De komende 2 jaar leren jongeren van een team ervaren begeleiders het vak én wat goed werknemerschap is. Mira Groeneveld, mede-eigenaar van Learn2Work, is de onafhankelijke derde die de belangen van alle partijen behartigt. Haar doel is een succesvolle samenwerking die leidt tot het vergroten van de kansen op een baan voor praktijkschoolleerlingen. “Als je na 5 jaar de praktijkschool verlaat, heb je geen door de branche erkend diploma. Daarbij sluiten de vakvaardigheden niet altijd goed aan bij wat ervan je wordt verwacht op de werkplek. Het resultaat is dat deze jongeren niet aan een baan komen met alle gevolgen van dien. Hoe mooi is het als we het onderwijssysteem passend kunnen maken en begeleiding en lesstof aanbieden die aansluiten bij de praktijk? Op Bouwcollege Wielewaal gaat dit gebeuren.” 

Hoe werkt het in de praktijk? 

Op het Bouwcollege Wielewaal komen 4e- en 5e-jaarsleerlingen van het praktijkonderwijs. In kleine groepjes worden ze door een praktijkdocent (van de school), een vakman van Van Wijnen, een praktijkbegeleider en mentor van de school begeleid. Learn2Work geeft een 6-daagse workshop over werknemersgedrag. Samen stomen al deze partijen de leerlingen klaar tot gewaardeerde medewerkers die een goede baan hebben, een toekomst voor zichzelf op kunnen bouwen en ondertussen een bijdrage leveren aan de woningproductie van Rotterdam. En daarmee is de cirkel rond! Dat de bouwwereld er weer een paar goede vakkrachten bij heeft, is een belangrijk voordeel. 

Over De Wielewaal 

De Wielewaal ligt in Charlois, Rotterdam Zuid. Naast de 132 eerder opgeleverde sociale huurwoningen in Wielewaal-Oost, komen er in de bestaande Wielewaal ongeveer 675 woningen in een herkenbare, vriendelijke architectuurstijl die de sfeer ademt van het voormalige tuindorp.