Omring en Groos! tekenen voor bouw groene verpleeghuis

Algemeen

Zorg

Heerhugowaard

13:52

09-12-2022

Op donderdag 8 december hebben zorgorganisatie Omring en het consortium Groos! hun handtekening gezet voor de bouw van het groene verpleeghuis op Texel. Met deze bijzondere samenwerking willen beide partijen een belangrijke bijdrage leveren aan de versnelling van de verduurzaming van de ouderenzorg en het zorgvastgoed.

Bijzondere samenwerking

Het bouwen van een groen verpleeghuis op Texel was al lange een tijd een grote wens van Omring. Met een integrale visie opgebouwd rond de thema’s groen, energie, circulair en sociaal & gezond, heeft Omring een uitvraag gedaan in de markt voor de realisatie van het groene verpleeghuis. Frido Kraanen, bestuurder bij Omring: “We hebben de markt heel bewust uitgedaagd om actief met ons mee te denken en met concrete ideeën en oplossingen te komen”. Via een uitgebreide selectieprocedure koos Omring uiteindelijk voor het consortium Groos! (Texels voor ‘Trots’). Het consortium is een samenwerking van Van Wijnen, Finch Building, Oostwest, Buro Harro, Lagemaat en DGMR. Zij bundelen speciaal voor deze uitdaging de krachten en hebben alles in huis om te bouwen aan een fantastische plek voor bewoners, medewerkers, mantelzorgers én samenleving. Wesly Verhaert van Groos!: “We zijn heel trots dat ons team met een creatieve aanpak deze opdracht heeft binnengehaald. Met alle partners hebben we een originele oplossing uitgedacht hoe de duurzame zorgwoning van de toekomst eruit ziet. Samen kom je echt verder”.

Verduurzamen zorg met Green Deal

Verduurzaming van de zorgsector is inmiddels een belangrijk thema. Eerder op de dag tekende Kraanen ook namens Omring de Green Deal Duurzame Zorg 3.0. Met deze Green Deal verbindt Omring zich niet alleen aan het reduceren van CO2-uitstoot en bevorderen van circulariteit, maar ook aan gezondheidsbevordering van patiënten, cliënten en medewerkers en het vergroten van de bewustwording en kennis over de impact van de zorg op het klimaat en andersom.

Omring vindt het belangrijk dat zorginstellingen zich samen hard maken voor het verduurzamen van de zorg, want de zorgsector is verantwoordelijk voor 7 procent van de totale voetafdruk (CO2-uitstoot) van Nederland. Kraanen: “Wij zijn overtuigd dat duurzaamheid onlosmakelijk bij gezondheid hoort en daar nemen we natuurlijk onze verantwoordelijkheid in. Ook willen we andere organisaties inspireren om stappen in het verduurzamen van de zorg te maken”.

Groene verpleeghuis

Bij de bouw van het groene verpleeghuis staat gezondheid in alle aspecten centraal. Tijdens de bouw zal daarom met zoveel mogelijk natuurlijke en hergebruikte materialen worden gewerkt. Dit betekent ook dat bij het ontwerp al goed nagedacht wordt over het toekomstige gebruik. Het gebouw wordt bijvoorbeeld helemaal energie-efficiënt ontworpen, zodat er straks geen fossiele energie meer nodig is. Manager MVO bij Omring Ailin Haijer: “Als maatschappelijk betrokken organisatie willen we op deze manier de transitie naar een duurzame ouderenzorg versnellen. Met het Groene Verpleeghuis willen we aan andere zorgorganisaties laten zien dat het kan”.

Het groene verpleeghuis wordt gebouwd in Den Burg en wordt naar verwachting medio 2025 opgeleverd. Er zullen 53 appartementen worden gerealiseerd.

Samenwerking

Het consortium Groos! is een samenwerking tussen Van Wijnen, Finch Building, Oostwest, Buro Harro, Lagemaat en DGMR. HevoFame en Copper8 ondersteunen bij de realisatie van het Groene Verpleeghuis.