Ondertekening ‘Circulaire Deal’

Algemeen

Maatschappelijk impact

Heerhugowaard

Texel

18:03

28-06-2024

Omring en Van Wijnen Heerhugowaard sluiten aan bij de ‘Circulaire Deal Secundaire Bouwmaterialen Noord-Holland Noord’

Afgelopen januari ondertekenden 37 partijen in Noord-Holland de ‘Circulaire Deal Secundaire Bouwmaterialen Noord-Holland Noord’. Deze partijen willen efficiënter omgaan met grondstoffen. Nu sluiten ook ouderenzorgorganisatie Omring en bouwbedrijf Van Wijnen Heerhugowaard zich aan. Van Wijnen bouwt voor Omring op Texel Het Groene Verpleeghuis. Dit is een project waarbij de twee nieuwe partijen de gewenste werkwijze direct in de praktijk brengen: bouwen met een lage milieu-impact. Dat start met circulair ontmantelen.

Op 28 juni 2024 ondertekenden Ailin Haijer namens Omring en Lianne Quax namens Van Wijnen Heerhugowaard de deal tijdens een feestelijk moment op Texel, in het bijzijn van medewerkers van Provincie Noord-Holland, Circulair Westfriesland, Gemeente Texel en andere genodigden.

Het Groene Verpleeghuis als praktijkvoorbeeld

Omring en Van Wijnen sloopten in juni al meteen circulair. Op de plek waar straks Het Groene Verpleeghuis verschijnt, stond namelijk een basisschool. De partijen maakten samen een plan, om materialen zo goed mogelijk te behouden. Bij het ontmantelen van het schoolgebouw werden materialen zorgvuldig losgehaald, om te hergebruiken in het nieuw te bouwen verpleeghuis of op een andere plek.

Kozijnen en houten balken uit de school in het verpleeghuis

Zo zullen kozijnen uit de basisschool hergebruikt worden in de daktuin en als kantoorafscheiding. Bestaande houten balken worden gebruikt in het dak. Ander materiaal krijgt op Texel een bestemming of gaat naar het vasteland voor herinzet.

‘Het is tijd voor een bredere verbinding op lokaal niveau ‘

Lianne Quax, commercieel manager bij Van Wijnen Heerhugowaard, over het belang van de Circulaire Deal: ‘Van Wijnen Heerhugowaard streeft ernaar de milieu-impact van haar werkzaamheden te verminderen. We hebben al successen geboekt in de materialenkringloop van onze projecten en nu is het tijd voor de bredere verbinding op lokaal niveau. Materialen in Noord-Holland Noord halen en houdenWe zien de Circulaire Deal als een springplank richting grotere en snellere circulaire successen. Ik kijk ernaar uit met de hele keten samen te werken aan een circulaire toekomst.’

Lianne Quax

‘Grote stap in de ouderenzorg’

Ailin Haijer, programmamanager Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen (MVO) van Omring: ‘Als Omring geloven we dat gezondheid en maatschappelijke verantwoordelijkheid hand in hand gaan. Daarom hebben we een ambitieus MVO-beleid. In het Groene Verpleeghuis komen al onze ambities samen: een gezond, energiezuinig en circulair gebouw voor bewoners, vrijwilligers en medewerkers. We werken graag mee aan deze circulaire deal, want als zorgsector zijn we verantwoordelijk voor 13% van al het grondstofverbruik in Nederland. Een groot deel van die grondstoffen gaan naar de (ver)bouw. Door met elkaar samen te werken kunnen we de grondstoftransitie flink versnellen.’