Onthulling kunstwerk bij studentenflat ‘Dragant’ in Selwerd

Wonen

Groningen

17:50

12-05-2023

Op vrijdag 12 mei werd het kunstwerk Selwerd is, ontworpen door kunstenaar Layla May Arthur voor de tuin van de iconische studentenflat de ‘Dragant’ in Selwerd, feestelijk onthuld. De alumnus van Academie Minerva (Hanzehogeschool Groningen) maakte het ontwerp in opdracht van Van Wijnen en woningcorporatie Lefier. Het stalen kunstwerk, uitgevoerd door Mannen van Staal, past goed bij Van Wijnen. De verhalen van de bewoners en het kenmerkende straatbeeld van de buurt Selwerd zijn verwerkt in de tekeningen.

Feestelijke onthulling

De onthulling vond plaats in de tuin van de Dragant, bij wijkrestaurant de Duindoorn. Alle buurtbewoners waren van harte uitgenodigd om hierbij aanwezig te zijn. De kunstenaar gaf een toelichting op het beeld. Ook medewerkers van Van Wijnen waren bij de onthulling aanwezig, waaronder Balster Topper (adjunct directeur Van Wijnen). Samen met de kunstenaar en de andere opdrachtgevers Annet van Zuijlen (directeur wonen en wijken Lefier) en Dorothea van der Meulen (Dean Academie Minerva) hief hij het glas op de plaatsing. Het was een gezellige middag waar iedereen samenkwam.

Over het kunstwerk

Het kunstwerk is door de buurt zelf gekozen uit drie ontwerpen. Ook een vakjury keek mee. Samen kozen zij voor het ontwerp van Layla May Arthur. De vakjury was onder de indruk van het ontwerp waarin de kunstenaar de verhalen van de wijkbewoners vertaalt naar gedetailleerde tekeningen. Met haar aanpak slaat ze een brug tussen de wijkbewoners en de studenten. Door de uitsneden ontstaat er een speels schaduwspel wat kenmerkend is voor haar stijl. Daarnaast vormt het kunstwerk een relatie met het al bestaande ‘beton-metaal plastieken’ beeld van de Rotterdamse beeldhouwer Robert Maingay (1939-2016) bij de studentenflat aan de Kornoeljestraat. Het beeld is gerestaureerd en is teruggeplaatst.

Renovatie van drie iconische studentenflats

De Dragant (Duindoornstraat), Cornus (Kornoeljestraat) en de Acero (Esdoornlaan) zijn drie iconische studentenflats in de wijk Selwerd. Met meer dan 900 woonunits en vijftig jaar aan bestaansgeschiedenis spelen zij een belangrijke rol in het Groninger studentenleven. De flats zijn in opdracht van Lefier door Van Wijnen gemoderniseerd en verduurzaamd, de laatste flat (Cornus) werd begin 2022 opgeleverd. Aan de achterkant van de flat is een nieuw fietspad gerealiseerd dat de drie flats en de wijk met elkaar verbindt.

Meer weten over dit project?