Onze kennis anders inzetten in het Albert Schweitzer ziekenhuis

Zorg

Dordrecht

10:14

20-03-2020

Het coronavirus rukt op en verhoogt de druk op ziekenhuizen. Van de zorg wordt op dit moment het uiterste gevraagd. Zo ook in het Albert Schweitzer ziekenhuis in Dordrecht, waar op 12 maart de eerste patiënt met het coronavirus werd opgenomen. Hier verbouwen en vernieuwen wij sinds 2011 verschillende afdelingen en poliklinieken. De afgelopen week is het projectteam druk geweest met verschillende klussen, zoals het vergroten van de capaciteit voor de opvang van patiënten en maatregelen ter voorkoming van verdere verspreiding van het virus.

Toen bekend werd dat we, waar mogelijk, thuis moeten werken en sociale contacten zo veel mogelijk moeten vermijden, is in goed overleg met het Albert Schweitzer ziekenhuis besloten om de meeste werkzaamheden stil te leggen. Dit om de veiligheid van onze collega’s, de werknemers van het ziekenhuis en de patiënten te waarborgen en verdere verspreiding van het coronavirus te voorkomen. Maar al snel bleek dat het ziekenhuis onze hulp op andere vlakken goed kon gebruiken. “Het is fijn dat we in deze moeilijke tijd onze vakkennis kunnen inzetten en ons steentje kunnen bijdragen”, laat projectbelegeider Alfred Verdoold weten.

Verandering van werkzaamheden

Het vernieuwen van de plafonds in de centrale ruimte en het aanpassen van de pantry op de dagbehandeling: deze werkzaamheden moeten wachten. Andere werkzaamheden vragen nu terecht de aandacht van het projectteam. “We hebben bijvoorbeeld een wand op de verkoeverafdeling geplaatst. Zo hebben we een extra ruimte voor ic-bedden gecreëerd”, vertelt Alfred. “Ook hebben we glazen panelen bij de receptie geplaatst en twee intake-kamers bij de huisartsenpost gerealiseerd. Deze spreekkamers zijn voorzien zijn van een tijdelijke wand met een raam van plexiglas. Door het plexiglas kan een arts de patiënt observeren, zonder direct met hem in contact te staan. Door een opening in het glas kan de arts bijvoorbeeld met een stethoscoop naar de longen van de patiënt luisteren.”

“Het is fijn dat we in deze moeilijke tijd onze vakkennis kunnen inzetten en ons steentje kunnen bijdragen.”

Projectbegeleider Alfred Verdoold

Dit vergt flexibiliteit en creativiteit

Normaliter plannen we werkzaamheden van te voren in en hebben we tijd om alles goed voor te bereiden. Nu moeten we ad hoc reageren en improviseren “Het vraagt om veel flexibiliteit en creativiteit van het team”, zegt Alfred. “Toen de intake-kamers zo snel mogelijk gerealiseerd moesten worden heeft de uitvoerder direct een andere uitvoerder gebeld en gevraagd of hij hier kon helpen. Hij is toen met een timmerman hierheen gekomen. Zo zorgen we er samen voor dat we de werkzaamheden zo snel mogelijk kunnen uitvoeren.”

Weten wat we aan elkaar hebben

We zijn al negen jaar in het ziekenhuis aanwezig. Uitvoerder Arie Looren de Jong en timmermannen Ronald van Wijngaarden en Pleun Doolaard voeren hier voortdurend werkzaamheden uit op verschillende afdelingen. “Doordat we hier al zo’n tijd werken, weten we goed wat de protocollen van het ziekenhuis zijn, waar we rekening mee moeten houden én zijn we op de afdelingen in het ziekenhuis een vertrouwd gezicht. We weten wat we aan elkaar hebben. Zeker in deze tijd is dat een groot voordeel: zo kunnen we snel handelen”, zegt Alfred. “Natuurlijk maken we ons ook zorgen en vinden we het spannend. Bezoekers mogen het ziekenhuis niet meer in, maar wij voeren wel onze werkzaamheden uit. Een ruimte wordt uiteraard eerst goed schoongemaakt, voordat we daar aan de slag gaan. En natuurlijk volgen we de richtlijnen van het RIVM op.”