Opening van Tiny House op het DaCapo College Sittard

Geen categorie

Maatschappelijk impact

Nieuws

Sittard

10:06

04-07-2024

Op donderdag 27 juni vond de feestelijke opening plaats van het nieuwe Tiny House op het DaCapo College in Sittard. Dit innovatieve onderwijsconcept is speciaal ontwikkeld voor de PIE-leerlingen (Produceren, Installeren en Elektro) en biedt een unieke combinatie van theoretisch onderwijs en praktische ervaring.

In tegenstelling tot traditionele onderwijsmethoden, creëert dit project een praktische leeromgeving waarin leerlingen direct hun technische vaardigheden kunnen toepassen. Het Tiny House is een primeur voor scholen in de regio en is tot stand gekomen door een vruchtbare samenwerking tussen het onderwijs en het bedrijfsleven. “Het huis is het resultaat van een vruchtbare samenwerking tussen het onderwijs en het bedrijfsleven. ”Zegt Sabina Drenth, STO-bedrijvencoördinator. “Bouwbedrijf Van Wijnen heeft belangeloos bijgedragen aan de bouw en plaatsing van het Tiny House.”

Van idee tot realisatie

Het project begon toen Sabina Drenth van DaCapo en STO (Sterk Techniek Onderwijs) en Ankie Janssen van Elektro Scheppers tijdens een gesprek constateerden dat de afstand tussen school en werkveld nog steeds te groot is. Ondanks alle technologische vooruitgang wordt elektro-onderwijs nog vaak op een theoretische manier aangeboden, wat de laatste 30 jaar nog niet lijkt veranderd. Beide dames waren het erover eens dat leren in een echte werkomgeving veel effectiever en leuker is en gingen met dit idee aan de slag.

Onmisbare sponsoren

Elektro Scheppers wist Van Wijnen al snel te overtuigen en samen met Breman speelden we een cruciale rol in de realisatie van dit project. Deze samenwerking tussen onderwijs en bedrijfsleven heeft geleid tot een praktijkomgeving waar leerlingen worden uitgedaagd om de installatietechniek te ontdekken en waar ze verschillende bouwtechnische vaardigheden kunnen ontwikkelen.

Tiny house

Investeren in de jeugd

De gedeelde visie van de betrokken partijen is duidelijk: investeren in de jeugd en durven te pionieren. Ivo Schins, adjunct-directeur van Van Wijnen Sittard: ‘Toen ik een telefoontje kreeg van Math van Elektro Scheppers om mee te denken over het ontwikkelen en maken van een tiny house voor leerlingen van het DaCapo College was ik gelijk enthousiast. Na een brainstorm zijn we gaan schetsen en heeft onze tekenkamer het ontwerp uitgewerkt in een 3d-tekening. Na wat aanpassingen en toevoegingen zijn we met een aantal timmerlieden en een uitvoerder gaan bouwen. Het resultaat mag er zijn en dat gaat ongetwijfeld bijdragen om de jeugd te enthousiasmeren om in de techniek te gaan werken. We hebben ze in de bouw hard nodig, zeker gezien de komende bouwopgave!’

Tijdens de feestelijke opening van het Tiny House werd Ivo Schins benoemd tot ambassadeur. Een prestatie om trots op te zijn!

Ivo Schins ambassadeur