Ouders zetten woonvoorziening op voor hun kinderen

Woningcorporatie

Moordrecht

00:00

10-01-2019

De droom van Elly Hoogeveen en haar man Stef is bijna uitgekomen: een mooie, gezellige en veilige woonvoorziening voor hun twee zonen en andere jongvolwassenen met een beperking. In 2012 bracht Elly ouders met eenzelfde droom voor hun kinderen bij elkaar en samen richtten ze Stichting Ouderinitiatief de Zuidplas op. Inmiddels is de bouw van appartementencomplex De Rank in Moordrecht, dat grotendeels bestemd is voor jongeren met een beperking, in volle gang.

De Rank is een kleurrijk appartementencomplex aan de Ringvaart, op steenworp afstand van het centrum van Moordrecht en in een groene en waterrijke omgeving. Het gebouw bestaat uit 19 appartementen voor Stichting de Zuidplas en 15 koopappartementen. Elly Hoogeveen (initiatiefnemer en voorzitter van Stichting Ouderinitiatief de Zuidplas) en Dico Smitsman (projectontwikkelaar bij Van Wijnen) over dit bijzondere project.

Op zoek naar een passende oplossing

Elly vertelt over hoe het idee voor het opzetten van een ouderinitiatief ontstond: “We hebben drie zonen. De twee jongsten, Remco van 20 en Kevin van 23, hebben beiden het Bardet Biedl syndroom. Negen jaar geleden vroeg onze oudste zoon Jeffrey zich af hoe het zou gaan als Stef en ik er niet meer zouden zijn. Wie zou er dan voor zijn broertjes zorgen? Dat heeft ons aan het denken gezet.” Elly en Stef gingen op zoek naar een passende oplossing. Ze bezochten verschillende ouderinitiatieven. “Dat vonden we wel wat! Onze jongens zouden dan een eigen appartement hebben, maar toch ook samenwonen met andere jongeren en beschikken over de juiste zorg, die collectief ingekocht wordt.” Ze gingen op zoek naar andere ouders binnen gemeente Zuidplas met dezelfde droom. “Tijdens de eerste informatieavond hadden we al 27 belangstellenden. Er is dus genoeg animo voor!” De gemeente wees ze op een locatie in het dorp. “Een locatie van Van Wijnen, aan de Ringvaart in Moordrecht. Centraal gelegen, dichtbij de winkels, aan het park én met een bushalte voor de deur. Dit was de perfecte plek!”

Samen kom je tot het beste resultaat

De plannen werden met elkaar besproken en Van Wijnen ontwikkelde het complex met 19 appartementen en algemene ruimten voor de stichting. De appartementen voor de jongeren zijn gekocht door woningcorporatie Woonpartners Midden-Holland, zij verhuren de appartementen aan de stichting. De woningen zijn ruim van opzet en hebben een oppervlakte van 50m². Ze beschikken over een woonkamer met keuken, badkamer en een afzonderlijke slaapkamer. Uiteraard is er in de opzet van de appartementen en het gehele complex goed gekeken naar de wensen van de doelgroep. “We hadden een aantal doelen gesteld”, vertelt Elly. “Bijvoorbeeld een ruime berging. Je hebt immers te maken met grotere fietsen, denk aan driewielers of tandems. We wilden ook dat er schuifdeuren in het gebouw zouden komen. Voor mensen met een rolstoel of visueel beperkten is dat veel gebruiksvriendelijker dan klapdeuren.” Dico vult aan: “Omdat het hier gaat om zo’n specifieke doelgroep – en er dus geen standaard Programma van Eisen bestaat – is het belangrijk om met elkaar in gesprek te gaan en te blijven. De ouders weten als geen ander waar hun kinderen behoefte aan hebben. Samen kom je dan tot dit mooie resultaat.”

Op de begane grond komen ook een kantoor en een kamer voor de slaapwacht van de zorgverlener. Vanuit de zorg is er namelijk 24 uur per dag iemand aanwezig. Daarnaast zijn er in het complex twee gezamenlijke ruimtes waar de jongeren elkaar straks kunnen ontmoeten en waar activiteiten georganiseerd gaan worden. Eventueel kunnen de jongeren hier samen koken en eten.

“Ik had maar één doel: een wooncomplex waar onze kinderen samen met leeftijdsgenoten, die ook zorg nodig hebben, kunnen wonen. Dat is gelukt.”

Elly Hoogeveen

Een droom die uitkomt

Naast de 19 appartementen voor Stichting de Zuidplas komen er ook 15 koopappartementen. De koopappartementen zijn met name gekocht door 50+ers. “Ik ben blij dat we twee verschillende doelgroepen geschikte huisvesting hebben kunnen geven”, zegt Dico. “Je ziet en voelt de betrokkenheid tussen de twee doelgroepen. Iedereen staat achter het ouderinitiatief. Eén van de kopers vroeg al of hij kon helpen met koken en of het goed was als hij dan mee zou eten. Leuk juist, zeker omdat deze man ook alleen woont.”

Elly vertelt tot slot hoe ze uitkijkt naar het moment dat de woningen gereed zijn: “Als je de kinderen bij elkaar ziet en hoe leuk ze het met elkaar hebben, dat is heel bijzonder! We trekken nu al twee jaar met elkaar op en iedere ouder draagt zijn of haar steentje bij. Sommige ouders houden zich bezig met het organiseren van activiteiten, iemand anders houdt onze website bij en straks als het huis gereed is kun je bijvoorbeeld helpen met koken of schoonmaken.”  De oplevering van De Rank staat voor midden 2019 gepland. “Ik ben ontzettend trots op wat we met elkaar hebben bereikt. Ik had maar één doel: een wooncomplex waar onze kinderen samen met leeftijdsgenoten, die ook zorg nodig hebben, kunnen wonen. Dat is gelukt. Ik heb mijn dromen gedeeld en alle betrokken partijen hebben het gedurfd om deze wens waar te maken!”