Park070, een bouwplaats die altijd in beweging is

Woningcorporatie

Haarlemmermeer

Voorburg

06:38

26-05-2021

Als je over de bouwplaats van Park070 loopt voel je meteen dat hier veel gebeurt. Er staan onder andere torenkranen, verreikers en hoogwerkers op het terrein. Ook rijden er vrachtwagens rond volgeladen met prefab gevelelementen, kozijngevels en andere bouwmaterialen. Op de locatie van het voormalig CBS-kantoor in Voorburg bouwt Van Wijnen, in opdracht van BPD, 229 woningen op een grondoppervlakte van zo’n 20.000m2, dat is exclusief de oppervlakte van de parkeerkelder. Verschillende bouwstromen lopen tegelijk, waardoor er constant veel logistieke beweging is. Projectmanager Frank-Willem Jochems en hoofduitvoerder Joey Eygenraam vertellen meer over dit omvangrijke project.

Een bouwplaats zo groot als vier voetbalvelden 

De grootte van de bouwplaats van Park070 is gerust indrukwekkend te noemen. Een bouwplaats van ongeveer 20.000m2 is flink. Om deze grote bouwplaats goed te kunnen managen zitten er zes uitvoerders, vier werkvoorbereiders en een projectmanager op het project. Elke uitvoerder heeft een eigen verantwoordelijkheid, verdeeld over hoogbouw, laagbouw, ruwbouw, afbouw, gevel en dak en kelder, daktuin en nuts.  

Gemiddeld lopen er per dag 150-250 werklieden per dag rond op de bouwplaats. Frank-Willem: “We hebben te maken met werklieden van onderaannemers, maar ook met zzp’ers. Daarnaast zie je hier een grote diversiteit aan nationaliteiten en culturen. Om het werk elke dag goed te laten verlopen is duidelijke communicatie bij het aansturen essentieel. Daarom organiseren we elke ochtend een zogenaamde ’daily-stand’, een dagelijkse vergadering met alle voormannen, zodat de werklieden precies weten wat we die dag van ze verwachten. Daarnaast hebben we wekelijks overleg met de onderaannemers om de stand van zaken door te nemen. Zo kunnen we snel bijsturen als dat nodig is.” 

Vier bouwstromen tegelijk 

Joey: “We leveren de woningen, het terrein inclusief de binnentuinen, en de parkeerkelder rond dezelfde tijd op. Gezien de omvang van het project laten we meerdere bouwstromen tegelijk lopen, als we dat niet doen komt de planning niet uit. Elke discipline in de afbouw werkt 10 woningen per week af. Met 229 woningen is elke discipline is 23 weken bezig op de bouwplaats. Momenteel plaatsen werklieden prefab buitengevels en daken, maar er lopen ook vloerleggers, wandbouwers, installateurs, stukadoors, tegelzetters en spackspuiters rond die de binnenkant van de woningen afwerken. Dak werkzaamheden, ruwbouw, afbouw en terreinwerkzaamheden lopen dus parallel. “ 

Een goede planning is cruciaal 

Doordat verschillende bouwstromen tegelijk lopen is er dagelijks veel logistieke beweging op de bouwplaats. Dit vraagt om een goede planning. Frank-Willem: We hebben overal een apart schema voor. We hebben bijvoorbeeld kraanschema’s, verreikerschema’s en planningen voor de hoogwerkers.” Joey vult aan: “Een bouwticket tool is onmisbaar met de hoeveelheid aan bouw- en goederenstromen op deze bouwplaats. We gebruiken TiQit om de logistiek op en rond de bouwplaats te plannen en reguleren. Op deze manier plannen we bouwtransporten en de goederenstroom van, naar en op de bouwplaats. Onderaannemers en leveranciers maken ook gebruik van het systeem. Zij zien wanneer er ruimte is, bijvoorbeeld om kozijngevels te lossen, en melden zich van tevoren aan.” 

Bouwen op een historische locatie 

Het voormalig CBS-kantoor dateerde uit 1974. Het was een kantoor van groots formaat. Het gebouw bestond uit een hoogbouwgedeelte van 13 verdiepingen, en een laagbouwdeel. Er was ruimte voor 2.000 arbeidsplaatsen. Daarnaast had het gebouw een parkeerkelder. In deze kelder was ook een schuilkelder met ruimte voor 5.000 personen, die in oorlogstijd gebruikt kon worden. Nu bouwen we een nieuwe woonwijk op deze unieke plek. 

Lees hier het artikel ‘van atoomkelder naar nieuwbouwwijk’ 

Meer weten over het project? Bekijk dan de projectpagina.