Parkzicht IJmuiden: in gesprek met projectleider Remco

Wonen

Heerhugowaard

IJmuiden

11:22

24-10-2019

De bouw van het appartementencomplex Parkzicht in IJmuiden is in volle gang. Eind april 2020 worden de 63 huurappartementen opgeleverd. Hoog tijd om poolshoogte te nemen op de bouwplaats. Wat is er bijzonder aan dit project, hoe verloopt de bouw en wat zijn de plannen na de oplevering? Remco IJzendoorn, bedrijfsleider Van Wijnen Heerhugowaard vertelt er alles over. 

Fraai uitzicht met een hoop groen

“De haven, het strand, het natuurgebied van Santpoort-Noord en in de verte delen van Tata Steel”. Remco beschrijft het uitzicht wanneer hij wat hoger in het gebouw om zich heen kijkt. Hij is vanaf het begin betrokken bij het project en heeft de onder andere de taak de veiligheid, kwaliteit en planning te bewaken en het gehele bouwproces in goede banen te leiden. “Wat ik heel leuk vind aan dit project is dat je een appartement aan een stadspark krijgt met een hoop groen eromheen”, aldus Remco, “Je zit hier redelijk dicht bij het centrum van IJmuiden en hemelsbreed anderhalve kilometer vanaf het strand.”

Complex en omgeving zijn één

Het appartementencomplex sluit aan bij de stadsvernieuwing die de Gemeente IJmuiden al enige tijd langs de Radarstraat realiseert. Dit komt onder meer tot uiting in de manier waarop het complex aan zal gaan sluiten op het omringende groene stadspark. “Samen met de gemeente, die de ontwikkeling van het hele stadspark beheert, hebben we een aantal gesprekken gevoerd met onze landschapsarchitect”, legt Remco uit. “We proberen het appartementencomplex en de omgeving zo goed mogelijk in elkaar over te laten vloeien met verschillende grassoorten, beplanting en kleurgebruik die ook in het Stadspark van de gemeente terugkomen. Er is een klein beetje gespeeld met hoogteverschillen en bepaalde beplanting om ook een natuurlijke afscheiding te creëren.”

Zo het stadspark in lopen

De halve diepte parkeergarage, die voor de helft onder en voor de helft boven de grond uitsteekt zal overvloeien in het stadspark. Remco schets de toekomstige situatie. “Vanaf de kant van de Radarstraat rijd je de parkeergarage in, en de kant van het Stadspark sluit in de hoogte letterlijk aan op de daktuin. Na de oplevering wordt het een glooiend landschap waarbij het dak van de parkeergarage overloopt in het park.In principe kunnen bewoners via de daktuin zo het stadspark in lopen.” In de garage heeft iedere bewoner straks een eigen parkeerplek. Daarnaast hebben beide appartementenblokken ieder een eigen lift zodat bewoners eenvoudig bij hun woning kunnen komen.

De deadline nadert

Op de parkeergarage zijn inmiddels de twee appartementenblokken verrezen: een van vier lagen en een van vijf lagen hoog. Al het betonwerk is gereed en momenteel wordt er druk gewerkt aan het metselwerk. Remco heeft er alle vertrouwen in eind april volgend jaar de deadline te gaan halen. “Begin dit jaar hadden we een beetje last van de vorst en rond de bouwvak van de extreme hitte. Echter liggen we nu goed op schema en verloopt de bouw heel voorspoedig. We hebben het onder controle en kunnen volgend jaar zonder problemen opleveren.”

“Wij vinden dat we als bouwbedrijf te gast zijn in de wijk”

Remco IJzendoorn, bedrijfs- en projectleider Van Wijnen Heerhugowaard

Afhankelijk van de bouwfase worden de buurtbewoners via nieuwsbrieven op de hoogte gesteld van alle ontwikkelingen rond de bouw. “Met grote regelmaat staan er mensen bij het bouwhek om te kijken wat wij allemaal doen en hoe hard het gaat. Nieuwsgierige buurtgenoten kunnen ook de bouwkeet binnenlopen als ze vragen hebben”, aldus Remco. “Wij vinden dat wij als bouwbedrijf te gast zijn in de wijk en willen de buurtbewoners goed informeren over wat er te gebeuren staat. Zo eens in de zes weken sturen we een nieuwsbrief uit met informatie. Van bewoners krijgen we te horen dat ze dat als heel prettig ervaren.”