Planten gered met ‘Pluk je groen!’ 

Nieuws

Zwijndrecht

07:00

10-06-2024

De Indische Buurt fase 2 in Zwijndrecht wordt grootschalig herontwikkeld. De Bostuinen is één van de projecten binnen Diztrikt. Onder deze naam wordt het gebied rond het station van Zwijndrecht de komende jaren groots aangepakt. Van Wijnen ontwikkelt en bouwt de Bostuinen en De Wijck binnen Diztrikt.  

Een nieuw thuis voor het groen uit de Indische Buurt in Zwijndrecht  

Deze zomer worden de oude woningen in de Indische buurt fase 2 op een circulaire manier gesloopt. Normaal gesproken gaan veel struiken en planten verloren bij dergelijke sloopprojecten, wat zonde is! Gelukkig krijgt bestaand groen nu een tweede kans op een nieuwe plek. Het concept ‘Pluk je groen!’ zorgt ervoor dat planten op slooplocaties een nieuw thuis krijgen. 

Barbara O’Neill, omgevingsmanager bij Van Wijnen: “Met dit concept redden we niet alleen groen en materialen, maar zorgen we ook voor verbinding met buurtbewoners uit de omgeving. Dat zagen we in Zwijndrecht. Zo benaderde een bewoner ons met de vraag of we de appelboom uit zijn oude tuin een nieuw plekje in de buurt konden geven. Zijn gezin was erg gehecht aan de boom vanwege de heerlijk zoete appels. Ze namen zelfs appels mee naar familie in Suriname. Later kwam er toevallig een buurtbewoner langs die graag de appelboom wilde hebben in haar tuin. Ze had alleen geen auto of aanhangwagen om de boom te vervoeren. Gelukkig had de oude bewoner een auto met trekhaak én een aanhangwagen. Nadat de groenspecialisten de boom hadden uitgegraven, bracht hij de boom naar het huis van de mevrouw. Ze spraken af dat de familie altijd langs mocht komen om appels te plukken. Deze verbinding tussen buurtbewoners is ontzettend mooi om te zien.” 

Handen uit de mouwen om groen te redden 

Buurtbewoners en andere geïnteresseerden mochten het groen zelf uitgraven met hulp van groenspecialisten van Groendakcoach. De deelnemers namen planten mee om het vervolgens een plek in hun eigen tuin te geven. Overig groen wordt opgeslagen in een zogenaamde ‘bomen hub’. In zo’n hub wordt het groen tijdelijk opgeslagen totdat het een op een later moment een nieuw thuis krijgt. Niet alleen het groen kreeg een nieuw thuis, ook tegels en schuttingen werden meegenomen. 

Berat, Kinderklimaatburgemeester van Zwijndrecht: “We zouden vaker zulke projecten moeten hebben. Het is jammer om bomen en planten die nog in goede staat zijn weg te gooien! Op veel schoolpleinen en plekken in de stad is er ruimte voor meer groen, daar kunnen we bomen en planten een nieuw leven geven. ” 

Over project De Bostuinen 

Het project “De Bostuinen” omvat de bouw van in totaal 100 woningen voor Woonkracht10. Deze woningen bestaan uit 27 driekamerappartementen, 60 grondgebonden eengezinswoningen in verschillende huurprijsklassen en grootte, en 13 vrije sector huurwoningen. Daarnaast ontwikkelt Van Wijnen 93 koopwoningen, zowel grondgebonden woningen als eengezinswoningen. 

De nieuwe bewoners kunnen straks genieten van een groene omgeving met veel bomen en planten. Ook zijn er collectieve tuinen voor de bewoners, die samen met de nieuwe bewoners worden ingevuld. Het doel van het project is om zowel de leefbaarheid als de aantrekkelijkheid van zowel de woningen als de openbare ruimte te vergroten. Zodat het voor iedereen een fijn thuis gaat zijn. 

Fijn Wonen 

In de Indische Buurt wordt een divers woonprogramma gerealiseerd. De nieuwe woningen worden geproduceerd in de woningfabriek van Van Wijnen in Heerenveen. Fijn Wonen, één van de woonoplossingen van Van Wijnen, zorgt voor betaalbare, gevarieerde en duurzame woningen van hoogwaardige kwaliteit. Door de mix aan prijzen en segmenten wordt het een buurt waar bewoners de mogelijkheid hebben om wooncarrière te maken. Een plek waar blijvers zich thuis voelen en nieuwkomers aangenaam worden verrast.