Geen categorie
Dordrecht
09:19
26-01-2022
Aan de Plesmanweg in Den Haag is Van Wijnen voor Impact vastgoed bezig met een bijzondere transformatie. Monument Plesmanduin, voormalig hoofdkantoor van KLM krijgt een nieuwe bestemming. Het kantorencomplex wordt een bijzondere hedendaagse woonomgeving tussen de natuur en de stad. Uitvoerder Maarten van der Zwan vertelt ons meer over de transformatie van dit monumentale pand.
“In 1938 werd het eerste deel van dit pand gerealiseerd in opdracht van Albert Plesman, luchtvaartpionier en eerste president-directeur van de KLM”, vertelt Maarten. “Een aantal jaar later werd het uitgebreid tot een pand bestaande uit vier vleugels. De KLM gebruikte het kantoor tot 1969, waarna het in gebruik werd genomen door het toenmalige Ministerie van Verkeer en Waterstaat. Het monument is langere tijd afgesloten geweest voor publiek, maar wordt inmiddels klaargemaakt voor de toekomst. Sinds 1 juli 2021 zijn we bezig om dit bijzondere pand te transformeren tot een levendig wooncomplex dat geschikt is voor diverse doelgroepen. Naar verwachting nemen de eerste bewoners tweede kwartaal 2023 hun intrek in hun nieuwe woning.”
“Een monument transformeren tot multifunctioneel gebouw is een ingrijpend proces. We realiseren hier in totaal 152 woningen, waarvan 72 koopappartementen, 17 woningen voor expats en 63 huurwoningen die voornamelijk bedoeld zijn voor Young professionals. Naast woningen wordt het pand voorzien van een hotel met restaurant. De parkeerplaatsen op het monumentale voorplein en aan de kant van de Raamweg blijven behouden voor bezoekers en gebruikers van de voorzieningen. Tijdens de ruwe afbouw werken we met een team van 120 man. Dit team wordt voor de fijne afbouw uitgebreid naar 180 man.
“Omdat het een monumentaal pand betreft, veranderen we niets aan de buitengevel”, begint Maarten. “Daarom restaureren we de buitengevel. We repareren de betondorpels en de scheuren die in de gevel zitten. Zo brengen we alles in de oude staat terug. Met enige regelmaat brengen specialisten van Monumentenzorg een bezoek aan de bouwplaats. Zij houden toezicht op onze herstelwerkzaamheden en beoordelen of het herstel van het pand verloopt volgens de regels en richtlijnen die op monumentale panden van toepassing zijn. Een voorbeeld hiervan is de kleur van de kozijnen, die overeen moet komen met de oorspronkelijke kleur. Daarvoor is historisch verfonderzoek gedaan. Zo brengen we alles terug in oude stijl.”
“Tevens brengen we diverse elementen terug in het nieuwe ontwerp. In eerste instantie was het de bedoeling de oude dorpels te vervangen voor nieuwe, maar we besloten ze opnieuw te gebruiken. Zo brengen we oude elementen terug in het nieuwe ontwerp. Dit geldt ook voor de oude kozijnen. Die moesten eigenlijk vervangen worden, maar we hebben er uiteindelijk voor gekozen om ze te restaureren zodat de originele exemplaren behouden bleven. Niet alleen wij vinden het fijn om circulair te bouwen, ook de opdrachtgever, Architect en Monumentenzorg zijn hier blij mee!”
“Wat transformatieprojecten zo bijzonder maakt? Geen dag is hetzelfde! Een project begint met iets dat al bestaat. Er zijn veel tekeningen en andere documenten beschikbaar waar je op voort borduurt in het plan. Maar in de praktijk zijn zaken vaak anders dan op tekening en dat betekent dat je ad hoc een oplossing moet zoeken, samen met de collega’s van de werkvoorbereiding. Bij projecten als deze is iedere dag daarom een uitdaging. Dat maakt het leuk en dynamisch!”
11 december 2024
Duurzaamheid en innovatie komen samen Nefit Bosch en Van Wijnen hebben de krachten gebundeld om de verduurzaming van de gebouwde…
Lees verder10 december 2024
Een mooie mijlpaal voor Van Wijnen Arnhem: het nieuwe gemeentehuis Rheden is officieel opgeleverd. In november vond de feestelijke sleuteloverdracht…
Lees verder9 december 2024
Onze collega’s van Van Wijnen Groningen hebben eind november jongeren van 12 tot 15 jaar kennis laten maken met het…
Lees verder