Polverpark: van dramatische ontploffing naar geweldig nieuw woongebied

Woningcorporatie

Maastricht

00:00

19-06-2018

In het hart van Maastricht op het voormalige Klevarieterrein ontstaat een nieuw groen woongebied genaamd Polverpark. Het gebied ontleent haar naam Polverpark (polver = kruit) aan de kruitramp die in 1761 plaatsvond en waarbij 36.000 pond buskruit in het ondergronds kruithuis tot ontploffing kwam. Het nabijgelegen café Abrahams Look (‘look’ = gat) is vernoemd naar kanonnier Abraham van Susteren die verantwoordelijk was voor deze ramp. Restanten van de oude stadsmuur en de fundamenten van het kruithuis zijn nog aanwezig in dit gebied. De opgegraven waterbassins zijn in kaart gebracht en weer zorgvuldig begraven onder de grond.

In het nieuwe autoluwe park worden in drie fasen een tweelaagse ondergrondse parking, appartementen, stadswoningen- en villa’s gebouwd. Inmiddels zijn acht stadsvilla’s en de voormalige zustersflat, omgedoopt tot Polvertoren, bewoond.

Een van de eerste bewoners zijn Maxime, Micheline en hun twee kinderen Thijmen en Aimée. Het Maastrichtse gezin heeft heel bewust gekozen om in de stad te blijven. Wat is er mooier dan op een steenworp afstand van het Vrijthof, de Sint-Janskerk en Sint Servaas te wonen? Micheline wil nooit meer weg uit de Bourgondische stad. De zonovergoten woonkamer, ruime slaapkamers en tuin maken de stadsvilla tot een perfect gezinshuis.

Maxime: “Dit is een mooi voorbeeld dat een nagelnieuw huis niet altijd in een kale nieuwbouwwijk hoeft te staan. Overal om je heen is de historie zichtbaar en ervaar je het monumentale groen in de omgeving.” De gemêleerde wijk brengt levendigheid op het Klevarieterrein. Een mengeling van jong, oud, gepensioneerden en gezinnen zorgt voor een mooie mix aan bewoners die min of meer in een privédeel van de stad wonen.

Polvertoren

Het nieuwe Polverpark maakt mensen nieuwsgierig. De herbestemming van de oude zustersflat met beschermd stadsgezicht roept vragen op of het een oude of nieuwe woontoren is. Pas als je de Polvertoren binnenstapt zie je dat er hier een transformatie heeft plaatsgevonden. Met respect voor het verleden zijn hier achttien moderne appartementen gebouwd. Het trappenhuis met lift zijn bewaard gebleven en de kleine balkons zijn vervangen door grotere.
Huzarenstuk van de toren is het twee verdiepingen tellend luxe penthouse. Hier is een gehele verdiepingsvloer uitgebroken om zo de hoogte te verdubbelen. De originele betonnen wanden en plafonds geven het appartement een industriële look. Boven op het dakterras kijk je uit over Maastricht en het achterland van Zuid Limburg.

Op de vraag of de woning voldoet aan de wensen van Maxime en Micheline antwoord het koppel volmondig ja. Ondanks de soms wat stroeve weg naar de bouw kijken ze terug op een prettige samenwerking met Van Wijnen.