Renovatie Duivenwal I & II Veenendaal afgerond

Wonen

Woningcorporatie

Eibergen

Veenendaal

10:47

15-02-2023

267 appartementen weer toekomstbestendig, duurzaam en gezond

Na een bouwtijd van nog geen anderhalf jaar zijn ze klaar. Bouwcombinatie Van Wijnen-Trebbe deed in opdracht van woningcorporatie Veenvesters de renovatie Duivenwal in Veenendaal: 267 seniorenappartementen. Het resultaat:  twee appartementencomplexen waar de bewoners fijn, veilig en comfortabel kunnen wonen.

In september 2021 startte de grootschalige renovatie van de seniorenappartementen. Veenvesters investeerde 21 miljoen euro in de vernieuwing en verduurzaming van de woningen. Dankzij deze investering beschikken de woningen nu over meer wooncomfort, een gezonder binnenklimaat en zijn de woningen beter betaalbaar en veiliger.

Toekomstbestendig en comfortabel

De vernieuwing en het vergroten van de sanitaire ruimtes, vervanging van keukens ouder dan tien jaar en het verbeteren van de brandveiligheid dragen bij aan het wooncomfort en de veiligheid. Om tot een lager energieverbruik en daarmee een betere betaalbaarheid voor de bewoners te komen, zijn er ook verschillende verduurzamingsmaatregelen uitgevoerd, zoals het plaatsen van isolatieglas, na-isolatie van de buitenmuren en plaatsen van nieuwe deuren en ramen. De woningen maakten een energielabelsprong van E naar B en kunnen zeker weer veertig jaar mee. “Heel belangrijk”, vindt Trees van Haarst, directeur-bestuurder van Veenvesters. “Juist met de sterk gestegen energieprijzen willen wij er zo veel mogelijk aan doen de woonlasten voor onze huurders te beperken. Deze verduurzaming draagt daar zeker aan bij.”

Aandacht voor de bewoners

In Duivenwal wonen bewoners met een gemiddelde leeftijd van tachtig jaar. Bouwcombinatie Van Wijnen-Trebbe voerde de werkzaamheden met veel aandacht voor de bewoners uit. Hiervoor zette de bouwcombinatie twee bewonersbegeleiders in.  Zij ondersteunden de bewoners voor, tijdens en na de renovatie. Zo zorgden zij samen voor het ophalen van de akkoordverklaringen, hielpen bewoners met het maken van de juiste keuzes en namen hen aan de hand tijdens de werkzaamheden. “Die intensieve bewonersbegeleiding van de bouwcombinatie was heel waardevol”, vindt Trees van Haarst. “En dat blijkt ook uit de cijfers, want de renovatie werd gewaardeerd met een gemiddelde bewonerstevredenheid van 8,5.”

Goede samenwerking randvoorwaarde voor tevreden bewoners

Ook Wouter Huuskes, directeur bij Trebbe, is blij met het behaalde resultaat. “De samenwerking binnen dit project was erg goed. Zowel met Veenvesters als binnen de bouwcombinatie. Dit heeft ertoe geleid dat 267 huishoudens weer comfortabel en energiezuinig kunnen wonen. Ook ben ik ervan overtuigd dat de goede onderlinge samenwerking heeft bijgedragen aan de hoge bewonerstevredenheid, dat maakt me trots.” Marleen Mokkink, directeur Van Wijnen Eibergen, beaamt dit. “Een goede match tussen alle betrokkenen bevordert het bouwproces. Dit heeft in het begin wel wat finetuning gekost. Werken in een bewoonde situatie vraagt toch iets extra’s.  Het Van Wijnen-Trebbe team heeft zich echt verplaatst in de bewoners. Dat betekent goed luisteren en met de ontvangen feedback je bouwprocessen verder optimaliseren. Uiteindelijk heb je met elkaar één doel en dat is de bewoners zo vlekkeloos en snel mogelijk te laten terugkeren naar hun vertrouwde thuis.”

Prettige samenwerking, soepele doorlooptijd

De bouwcombinatie Van Wijnen-Trebbe is voor de renovatie van Duivenwal Veenendaal gevormd. Toch kenden Van Wijnen en Trebbe elkaar al langer en is al vaker vanuit deze samenstelling gewerkt aan verschillende projecten. Ook werken zowel Van Wijnen als Trebbe al langer voor en met Veenvesters. De onderlinge samenwerkingen kenmerken zich dan ook als prettig en efficiënt. De bouwcombinatie startte met de werkzaamheden in het najaar van 2021, het hoogste punt werd acht maanden later gevierd en nu opnieuw acht maanden later zijn de werkzaamheden afgerond.

Meer lezen over dit project?