Reuring op terrein Kauwgomballenfabriek door komst Postillion Hotel

Frank van Beek, mede-eigenaar van Lingotto Investment en Egbert Verweij, adjunct-directeur van Van Wijnen Haarlemmermeer, vertellen samen het over het Postillion Hotel. Met name over het gebied, de ontwikkeling, maar ook over de uitdagingen die de crisis toentertijd met zich meebracht.

reuring-op-terrein-kauwgomballenfabriek-door-komst-postillion-hotel

In Amsterdam Overamstel aan de Spaklerweg ligt industrieel complex de Kauwgomballenfabriek. In 2006 besloot ontwikkelaar Lingotto het toen leegstaande complex te kopen en te transformeren naar bedrijfsruimten voor creatieve ondernemers. Op het naastliggende terrein, realiseren wij in samenwerking met Lingotto het achtste Postillion Hotel: een gebouw met internationale allure.

Desolate plek

De Kauwgomballenfabriek en het omliggende bedrijventerrein waren volgens Frank in 2006 op zijn zachtst gezegd niet populair: “Het was met name ’s avonds en in het weekend een desolate en onveilige plek om te zijn. De fabriek vormt de entree van het bedrijventerrein. Delen daarvan waren afgebrand, afgezet en overwoekerd met onkruid. Een slechte eerste indruk. Toch geloofden wij in deze locatie: een rafelrand aan de stad met de potentie om op termijn te transformeren naar een echt stedelijk gebied.”

Creatieve broedplaats

Lingotto begon met de transformatie van de eerste panden, waarna verschillende bedrijven hun intrek namen. De Kauwgomballenfabriek veranderde langzaam in een creatieve broedplaats vol ondernemers. Toch ontbrak er een bepaalde levendigheid in het gebied. Woningen? Dat mocht niet op die locatie. “We hebben gekeken naar gebouwen met een andere functie”, vervolgt Frank zijn verhaal. “Een hotel geeft in de avonden en weekenden beweging en activiteit. In 2008 kregen we toestemming van de gemeente Amsterdam om direct naast de Kauwgomballenfabriek een hotel te ontwikkelen.”

Placemaking

Concrete Architects werd na een selectieprocedure verantwoordelijk voor het ontwerp. ‘Placemaking’ en ‘ontmoeten’ waren vereisten die waren meegegeven. Frank: “De plek moet volgens ons op zichzelf prettig zijn om te verblijven. Beschermd, veilig en comfortabel binnen een bedrijventerrein.” Het ontwerp van Concrete Architects sluit hier op aan. “Het is door de grote hoeveelheid glas een transparant gebouw”, vult Egbert aan. “Hierdoor ontstaat een veilig gevoel. De verhoogde trap verbindt entree, lobby, restaurant en vergaderruimtes met elkaar. Ruimtes lopen hierdoor in elkaar over.”

Vertrouwen

Egbert vertelt: “In die periode was het inmiddels crisis geworden. De omstandigheden in de markt waren heel anders dan nu. Procedures en onderhandelingen waren intensief en duurden lang. Partijen waren voorzichtig met toezeggingen. Toch bleef het vertrouwen in de locatie, het plan en in elkaar.” Met resultaat: in 2015 ontstonden de eerste gesprekken met Postillion Hotels en in november 2016 startte de bouw van het hotel.

Precisie

Ook de locatie bracht verschillende uitdagingen met zich mee. Om de kelder te realiseren is eerst een ‘bak’ gemaakt van damwanden. De damwanden zijn verstevigd met ‘groutankers’ (verankeringselementen) van 40 meter lang. “Dit was precisiewerk ”, zegt Egbert lachend. “De elementen lopen naar 30 meter diepte schuin weg. Leidingen, riolering en kabels mochten uiteraard niet geraakt worden. We werkten op de centimeter nauwkeurig.”

De hoogbouw is vervolgens ‘getunneld’. Een methode waarbij met behulp van tunnelvormige betonbekisting twee wanden en een tussenliggende verdiepingsvloer in één geheel worden gemaakt. Binnen 1 week, 1 verdieping met een prefab trappenhuis. Toen ging het snel. “Het Postillion Hotel is inmiddels klaar om ingericht te worden!”

Trots

“Het is een langdurig en buitengewoon intensief traject geweest”, sluit Frank af. “Het vinden van een huurder en belegger was complex tijdens de vastgoedcrisis. Maar afgelopen februari liep ik door het gebouw heen en toen voelde ik de ruimtelijkheid. Dat was vanaf het begin af aan de opzet. Het is mooi om te zien dat alles samenkomt zoals je had bedacht. Er staat écht iets unieks. Voor ons was een belangrijk doel dat er meer reuring zou komen en dat gebeurt met de komst van dit hotel.”

Meer informatie

Lees op de projectpagina meer informatie over het Postillion Hotel.  

Meer dan bouwen