Revolutionair waterbergingssysteem in Lorentz

Woningcorporatie

Leiden

00:00

29-04-2019

Klimaatverandering zorgt voor wateroverlast

Door klimaatverandering stijgt niet alleen de temperatuur, ook de neerslagpatronen veranderen. In Nederland merken we dat er vaker overstromingen plaatsvinden door hevige regenbuien en in stedelijke gebieden staan straten vaker blank. Dit zorgt voor veel overlast. Gelukkig zijn er steeds meer oplossingen om met dit fenomeen om te gaan. Meer groen aanleggen in de steden bijvoorbeeld, want dit zorgt ervoor dat water sneller afgevoerd kan worden naar de bodem. Ook de opslag van water is belangrijk. Regen wordt opgevangen en hergebruikt of langzaam afgevoerd. Overstromingen van het riool komen hierdoor minder vaak voor. In nieuwbouwproject Lorentz passen we een revolutionair systeem toe. Op één van de torendaken wordt via zogenaamde retentiekratten, waterbakken, een flinke buffer gerealiseerd. De afvoer is voorzien van een ‘Smart Flow Control’, ofwel een ‘slimme meter’. Het opgevangen water wordt gebruikt voor het bewateren van de planten op het lager gelegen dak. Het is de eerste keer dat deze combinatie in Nederland wordt toegepast. We ontwikkelen en realiseren Lorentz in samenwerking met Hurks.

Waterberging met Smart Flow Control

Stefan de Ruijter, projectdirecteur namens Hurks en Van Wijnen: “De uitvoering van Lorentz is in volle gang. Ook in deze fase van het project hebben we oog voor innovaties, ontwikkelingen en actualiteiten. Door de klimaatveranderingen worden regenbuien steeds heftiger. We hebben met het projectteam onderzocht in hoeverre het gedurende de bouw nog mogelijk was om in Lorentz waterberging toe te voegen.”

Hij vervolgt: “Op één van de torendaken reguleert een Smart Flow Control het waterpeil in de waterbakken. Hij herkent via actuele neerslagdata wanneer er een bui op komst is en  regelt vervolgens zelf de water doorlating. Wanneer het weer droog is houdt het systeem water vast. Als er een nieuwe bui wordt gezien, leegt het systeem automatisch. Het opgevangen water wordt gebruikt voor het water geven van de planten op het lager gelegen dak. Dat bespaart weer zuiver drinkwater.”

Duurzaamste kilometer van Nederland

Het projectteam werd onder andere geïnspireerd door de bijdrage aan het initiatief de ‘Duurzaamste Kilometer van Nederland’. Bedrijven, overheden, burgers en kennisinstellingen werken hierin samen om het Leidse stationsgebied vóór 2025 te transformeren tot het meest duurzame binnenstedelijke stukje Nederland. Inmiddels hebben 29 organisaties zich bij deze community aangesloten en de Green Deal ondertekend. Een van de thema’s waar de community zich mee bezig houdt, is het thema ‘droge voeten’.

Wethouder Fleur Spijker van Duurzame Verstedelijking vertelt: “Door dit innovatieve waterbergingssysteem wordt het riool minder zwaar belast én wordt zuiver drinkwater bespaard. In Leiden willen we met  bouwprojecten verschillende maatschappelijke vraagstukken tegelijkertijd oplossen. Dus  naast  het bouwen van woon- en kantoorruimte, pakken we ook sociale- en duurzaamheidsproblemen aan. Dat kunnen we niet alleen. Geweldig dat bij alle ontwikkelende partijen zoveel enthousiasme was dat zelfs tijdens het bouwproces dit waterbergingssysteem aan het gebouw is toegevoegd. Ik hoop dat dit resultaat een inspiratie is voor alle komende bouwprojecten in het Stationsgebied.”

Samenwerkingspartners

Nauwe samenwerking tussen Hurks, Van Wijnen, de gemeente Leiden en Syntrus Achmea hebben tot de ontwikkeling en bouw van Lorentz geleid. Mede door die goede samenwerking was het mogelijk om nog tijdens de realisatiefase duurzame optimalisaties door te voeren, zoals het volledig gasloos maken van het gebouw en de keuze voor de waterberging.  “Duurzaamheid is een heel belangrijk thema, zowel voor onze klanten als voor ons”, zegt Nicole Maarsen, directeur Vastgoed bij Syntrus Achmea. “Door deze optimalisaties verlagen wij de impact van het gebouw op het milieu.”

Over Lorentz

Rondom station Leiden Centraal ontstaat de komende jaren een fijne plek om te verblijven. Nieuwbouwproject Lorentz, een ontwikkeling van Hurks en Van Wijnen, draagt hier in grote mate aan bij. Het is de eerste stap binnen de grootschalige transformatie van het Leidse Stationsgebied. Lorentz is een belegging van Syntrus Achmea en is een multifunctioneel gebouw waar wonen, werken en recreëren samenkomt. Lorentz fase 1 heeft een oppervlakte van circa 35.000 m2. De langverwachte fietsenstalling biedt ruimte aan circa 4800 fietsen. Er komt een tweetal torens met 167 huurappartementen. De retail- en kantoorruimten in het plintgebouw worden nagenoeg geheel gehuurd door HEINEKEN Nederland Commercie. Daarnaast is ze van plan om een Brewpub in Lorentz te realiseren. Dat moet een inspirerende plek worden waar consumenten de Heineken producten kunnen proeven en waar nieuwe innovaties direct getest kunnen worden. Wil je meer weten? Klik hier om naar de projectpagina te gaan.

Lorentz Leiden