Algemeen
Zwolle
07:51
14-08-2020
Historisch erfgoed toekomstbestendig maken is een uitdagende klus. Daar komt veel kennis en vakmanschap aan te pas. Het Oversticht zocht daarom een goede partij om hun kantoor in Zwolle – een rijksmonument en oud pakhuis uit het einde van de 17e eeuw – onder handen te nemen. Die partij vonden ze in Van Wijnen Zwolle. ‘Dit is de eerste officiële opdracht die we ontvangen hebben met ons ERM-certificaat. Daar zijn we trots op’, aldus Mark de Haan, projectleider onderhoud bij Van Wijnen Zwolle.
Het Oversticht zet zich in voor een leefomgeving waar elk individu zich thuis voelt. Al 95 jaar staan zij voor aantrekkelijke straten, gebouwen en landschappen. Met kennis en creativiteit draagt Het Oversticht bij aan een inspirerend ingerichte leefomgeving, die zoveel mogelijk bijdraagt aan het welzijn van iedereen en van toekomstige generaties.
Het behoud van rijksmonumenten is een belangrijk onderdeel hiervan. Met zo’n functie moet een rijksmonument als kantoor natuurlijk een visitekaartje zijn. Daarom is het van belang dat het pand goed onderhouden wordt volgens de strikte uitvoeringsrichtlijnen van het ERM. Met de ERM-certificering die Van Wijnen Zwolle afgelopen jaar ontving zag de vestiging haar kans schoon. ‘De certificering die we afgelopen jaar ontvingen bewijst dat we bij complexe restauraties van monumenten en historische panden hoge kwaliteit leveren’, vertelt Mark. ‘Wij kennen de richtlijnen van het ERM waar we aan moeten voldoen tijdens het renoveren van een rijksmonument. Hierbij is de beheersing van de processen erg belangrijk. Zo moet je heel nauwkeurig zijn in de opnames vooraf, goed beschrijven wat je doet en vastleggen wat je doet. Daarmee hou je het levensverloop van een monument in beeld en zie je precies wat er gewijzigd is in de loop der jaren.’
Projectleider Onderhoud Van Wijnen Zwolle
‘Zonder kennis van de uitvoeringsrichtlijnen van het ERM is de kans groot dat je een monument onherstelbaar beschadigd. Wij hebben de kennis in huis om monumentale panden op de juiste wijze te onderhouden.’
Het pand heeft in totaal 53 authentieke luiken, hiervan zijn er 19 vernieuwd, de overige luiken zijn hersteld of alleen geschilderd. ‘Hier komt vooral veel vakmanschap bij kijken. De luiken die in onze eigen timmerwerkplaats zijn gemaakt, zijn op de traditionele wijze gemaakt en vergen traditioneel vakmanschap. Het moet exact passen bij het huidige pand. Dat gaat onder andere om ouderwetse houtverbindingen’, vertelt Mark. ‘Aan de grachtzijde waren een aantal kozijnen aangetast. Die hebben we hersteld door een gedeelte eruit te zagen en deze te imiteren. Bij restauratie is het uitgangspunt om zoveel mogelijk te behouden. Waar het niet anders kan repareer je. En als het écht niet te repareren is, imiteer je het’, vult hij aan.
Naast de luiken en kozijnen, waren ook het buitenschilderwerk en metsel- en voegwerk toe aan onderhoud. ‘Door roestvorming aan de gevelankers was het metselwerk beschadigd. Dit heeft Voegbedrijf Heldoorn hersteld. Het buitenschilderwerk is door Schildersbedrijf Salet gedaan’, sluit Mark af. Het pand ziet er weer helemaal fris en tiptop uit. Klaar voor de toekomst!
Meer weten over onze restauratietak? Lees het hier. Of lees het interview met een van onze restauratiespecialisten.
10 december 2024
Een mooie mijlpaal voor Van Wijnen Arnhem: het nieuwe gemeentehuis Rheden is officieel opgeleverd. In november vond de feestelijke sleuteloverdracht…
Lees verder9 december 2024
Onze collega’s van Van Wijnen Groningen hebben eind november jongeren van 12 tot 15 jaar kennis laten maken met het…
Lees verder4 december 2024
Op woensdag 27 november is Van Wijnen tijdens de prestigieuze Computable Awards als winnaar uitgeroepen in de categorie High Performer!…
Lees verder