Ruimte voor betaalbaar wonen aan de rand van de binnenstad van Utrecht

We gaan in gesprek met Maarten de Kruif en Erik Broers van woningcorporatie Mitros over sociale huurappartementen in Zijdebalen, aan de rand van de binnenstad van Utrecht.

ruimte-voor-betaalbaar-wonen-aan-de-rand-van-de-binnenstad-van-utrecht

Aan de rand van de binnenstad van Utrecht ontwikkelen en realiseren we samen met Hurks Zijdebalen: een nieuwe woonwijk met 481 koop- en huurwoningen, verdeeld over vier blokken. De eerste twee woonblokken zijn vorig jaar opgeleverd. Aan het derde en vierde woonblok wordt gedreven gewerkt. Hier komen onder andere 41 sociale huurappartementen voor woningcorporatie Mitros.

Zijdebalen wordt gekenmerkt door verschillende woningtypes: van studio’s en appartementen, tot aan herenhuizen en luxe penthouses. Met sociale huur-, vrije sector huur- en koopwoningen is Zijdebalen een aantrekkelijke buurt voor een grote diversiteit aan mensen. Maarten de Kruif en Erik Broers – ontwikkelaar en projectmanager bij Mitros – spreken enthousiast over de 41 sociale huurappartementen. Beiden zijn ze vanaf een vroeg stadium bij het project betrokken. “We willen graag meer betaalbare huurwoningen in de binnenstad van Utrecht,” vertelt Maarten. “Dat is goed voor de differentiatie in wijken en zo bieden wij onze doelgroep de kans om op dit soort binnenstedelijke locaties te wonen. We zijn dan ook enorm blij dat er ook hier in Zijdebalen sociale huurwoningen worden gerealiseerd. Het past bij onze ambitie.” Erik vult aan: “De 41 sociale huurappartementen voor Mitros bevinden zich in blok 3 in gebouw De Weverij en in blok 4 in gebouw De Spinnerij. Het gaat voornamelijk om 2-kamerappartementen, maar er zijn ook een paar 3-kamerapartementen aanwezig.” Erik kijkt verheugd naar een impressie van Zijdebalen, die in de keet hangt: “Dit is wonen op een fantastische locatie.”

Eigen identiteit

Zijdebalen is een buurt met een sterke eigen identiteit. Hier zie je vakmanschap terug en wordt er op verschillende manieren gerefereerd naar de rijke historie van deze locatie (denk bijvoorbeeld aan de gevelsteen D Fortuyn en de poorten van Zijdebalen en de verwijzingen naar houthandel Jongeneel). De variatie in de gevels en daken maken van Zijdebalen een karakteristieke wijk met een stedelijke uitstraling. Maarten en Erik vertellen enthousiast over wat zij bijzonder vinden. “We beginnen al met de locatie”, steekt Maarten van wal. “Zo’n grote binnenstedelijke herontwikkeling op zo’n korte afstand van het centrum is uniek. En de architectuur en de verschillende stijlen die je hier terugziet, dat vind ik echt gaaf.” Erik benoemt de persoonlijke samenwerking. “Ik overleg regelmatig met projectleider Herman Hendriks en ontwikkelaar Rogier Middelburg. Aangezien het een Turnkey project is heeft Mitros geen toezicht op de bouw, wel voeren wij kwaliteitscontroles uit in overleg met onze toezichthouder Erik Venema en de uitvoerders. De samenwerking verloopt op een prettige en constructieve manier.” Ook hij vindt de detaillering in Zijdebalen bijzonder. “Al die verspringende verbanden, verschillen in hoogtes, materialen en kleuren… Dat is fantastisch om te zien, het voelt heel stads. Ik vind dat ontwikkelaar, bouwer en architect, maar ook wij als Mitros écht trots mogen zijn op dit prachtige project!”

Een multifunctionele wijk

Met 481 woningen en een gevarieerd woningaanbod speelt Zijdebalen goed in op de vraag naar wonen in de stad. De sociale huurwoningen in blok 3 zijn voor Mitros mede mogelijk gemaakt door een bijdrage van de Stevensfundatie. Naast woningen worden er ook verschillende (kleinschalige) commerciële ruimten binnen Zijdebalen gerealiseerd. Zo komt er bijvoorbeeld een horecapaviljoen op het plein aan de Jongeneelwerf en een restaurant in de voormalige LUBRO-bakkerij in blok 4. Wil je meer weten over Zijdebalen? Bekijk hier de projectpagina.

 

Meer dan bouwen