Samen bouwen aan moderne en duurzame zorg voor Ziekenhuis Nij Smellinghe

In 2017-2018 startten we samen met Unica met het moderniseren en verduurzamen van Ziekenhuis Nij Smellinghe. Dat doen we in de vorm van een vernieuwbouw. Nij Smellinghe heeft een plan gemaakt om in drie jaar tijd in fases verschillende afdelingen van het ziekenhuis te verbouwen en opnieuw in te delen. Vooral de poliklinieken, acute zorg en het operatiecomplex(OK) waren flink verouderd. Straks kan het ziekenhuis toegankelijke en duurzame zorg blijven bieden en inspelen op ontwikkelingen in de zorg, wet- en regelgeving en technologie. Folkert Brouwers, directeur Bedrijf & Gebouwen, van Nij Smellinghe en Roelof Faber, regiodirecteur bij Van Wijnen, vertellen er meer over.

samen-bouwen-aan-moderne-en-duurzame-zorg-voor-ziekenhuis-nij-smellinghe

Ondanks corona konden de verbouwing van de voormalige kinder- en kraamafdeling en de nieuwbouw van het OK complex gewoon doorgaan. “Er is geen bouwstop geweest en dat is een compliment waard aan het bouwteam van Van Wijnen en installateur Unica”, zegt Folkert. “Beide bedrijven hebben zich aan de basisregels (1,5 meter of een mondkapje op) op de bouwplaats gehouden. En zonder gedoe hebben ze extra bouwketen laten komen om de anderhalve meter afstand te kunnen houden van patiënten, personeel en bouwteamcollega’s. Fase 1 wordt op tijd opgeleverd.” Roelof is blij met het compliment, hij reageert: “Vanwege de coronaperikelen was het wel even spannend of we de oplevering gingen halen, maar dat lukt. Na de bouwvak worden de laatste werkzaamheden aan het nieuwe OK-complex afgerond. We zijn heel trots op het resultaat van dit hypermoderne complex. Het gevolg van een prima samenwerking in ons bouwteam en met de opdrachtgever.”

Hybride OK

Met de nieuwbouw hebben de zes bestaande OK’s plaats gemaakt voor zeven splinternieuwe operatiekamers. Het meest opvallende is de ver ontwikkelde inrichting van de hybride OK. Dat houdt in dat een chirurg, radioloog en het OK-team tijdens een operatie samen aan de operatietafel staan. Zij kunnen dan met behulp van haarfijne (röntgen)beelden en hightech instrumenten veel preciezer opereren. Zo is de operatie veel minder heftig en veiliger voor de patiënt die sneller weer de oude is. In een traditionele situatie moeten patiënten eerst naar radiologie om röntgenbeelden te maken voordat ze geopereerd kunnen worden. Nu kan dat tegelijk. “Ons ziekenhuis is in Friesland de enige die over een hybride OK beschikt”, zegt Folkert trots.

Bovenop de OK van 900 m2 is een technische ruimte van nog eens 900 m2 gemaakt. De technische ruimte bedient alle technische installaties van het hele OK-complex. Unica heeft alle technische installaties aangelegd. De hoge luchtdichtheid is een speciaal aandachtspunt: er mag totaal geen contact zijn met de buitenlucht. De bouwkundige schil moest super luchtdicht zijn. Daarom is voor de OK een doos in doos-constructie gemaakt, die operatietechnisch aan alle eisen voldoet.

De zorg ging door 

Tijdens de bouw van het operatiecomplex, moest het ziekenhuis gewoon door gaan. De patiëntenstroom in het ziekenhuis maakt het project erg complex. Voor de start van het project hebben we een ander faseringsplan gemaakt dan het ziekenhuis in gedachten had. Ons plan is overgenomen. We zijn continue in afstemming met de diverse afdelingen in het ziekenhuis om de planning te bespreken en eventuele overlast te voorkomen. Roelof vertelt: “We konden doorwerken door maatregelen te treffen en goed te plannen. Zo werden er speciale stofschotten aangebracht en is er een andere ingang gemaakt zodat de bouw- en patiëntstromen elkaar niet kruisten. Aan de ene kant kon de patiëntenzorg doorgaan en aan de andere kant de verbouwing. Maar ook boorden we bijvoorbeeld niet op tijden dat patiënten aan het slapen zijn.”

Vrouw/Kind centrum

Van de voormalige kind- en kraamafdeling maakten we één vrouwkind centrum. Nu hoeven personeel en de patiënten niet meer zover te lopen: meer gemak en comfort dus . “Onze poli’s -medisch advies en kleine behandelingen- liggen best wel verspreid over het ziekenhuis. Die zorg willen we op een logische manier samenvoegen aan de rechterkant van het ziekenhuis, zodat de patiënten alleen daar heen gaan en niet onnodig heen en weer door het ziekenhuis gestuurd worden. Ook de wachtruimtes of spreek/onderzoekskamers van de poli’s worden bij elkaar gebracht voor verschillende onderdelen van de zorg en verpleging. Met de ruimtebesparing die door het samenvoegen ontstaat komt er veel meer verkeersruimte en lijkt het ziekenhuis veel opener. Aan de rand van het ziekenhuis plaatsen we de afdelingen die de zorg ondersteunen. Daar komen in principe geen patiënten”, zo legt Folkert in een notendop de nieuwe indeling van het ziekenhuis uit, die de komende jaren plaatsvindt.

“We springen veel slimmer en effectiever met m2 om.”

Folkert Brouwers, Nij Smellinghe

Samen bouwen aan duurzame zorg 

Duurzaamheid staat hoog in het vaandel, zowel bij ons als bij Nij Smellinghe. Bij de vernieuwbouw hebben we dan ook slimme, duurzame en energiebesparende materialen gebruikt. Denk aan ledverlichting, energiezuinige apparatuur en optimale isolatie. De gevel van het complex is hierdoor al 70% zuiniger in energie. De grote hoge ramen zijn triple HR++, maar ook het gebruik van zonnepanelen en warmtepompen dragen allemaal bij aan de ambitieuze duurzame doelstellingen van het ziekenhuis. 

Duurzaam betekent volgens Nij Smellinghe ook aandacht voor beleving. “We vinden het belangrijk dat patiënten én medewerkers zich prettig voelen in Nij Smellinghe”, licht Folkert toe. “Het gebruik van lichte kleuren, aandacht voor ergonomie en het creëren van een ruimtelijk gevoel en veel daglicht draagt daar aan bij. De grote raampartijen binnen het operatiecomplex zijn een uniek voorbeeld daarvan. Dit zorgt voor veel licht, voor dagbeleving bij medewerkers en voor contact met buiten en de natuur. Tegelijkertijd hebben de ramen een isolerende werking. Zo bouwt Nij Smellinghe aan duurzame zorg!”

Materialen hergebruiken

Waar mogelijk hebben we materialen hergebruikt. Zo werd kostbaar hardhout uit de oude constructie gebruikt voor het maken van nieuwe kozijnen. Van de oude gipsplaten, plafondplaten, toiletelementen, schuifdeuren, isolatiemateriaal en gevelplaten, hebben we ook veel materiaal hergebruikt. Die bouwmaterialen zijn geregistreerd in het Madaster materialenpaspoort: een online bibliotheek van materialen in een bebouwde omgeving. “Inzicht in de afkomst en gebruiksmogelijkheden van materialen is heel belangrijk bij circulair bouwen. Hergebruik van materialen is hierdoor makkelijker, slim ontwerpen wordt gestimuleerd en afval is verleden tijd”, vertelt Roelof.   

Bekijk hier meer van onze vestiging in Gorredijk.

Lees hier meer over de vernieuwbouw.

Ook een ziekenhuis moderniseren, verbouwen of verduurzamen?

Neem vrijblijvend contact op met:

Jeroen van Balen

Commercieel directeur

J.van.balen@vanWijnen.nl 0513467506

Meer dan bouwen