Bouw ziekenhuis Nij Smellinghe

Zorg

Nieuwbouw

Renoveren

Drachten

Friesland

Gorredijk

Opdrachtgever
Nij Smellinghe
Architect
Van Manen en Zwart Architecten

Duurzame zorg voor Nij Smellinghe

In Drachten bouwen wij aan duurzame zorg voor Nij Smellinghe. De zorg verandert en dat vraagt om modernisering en vernieuwbouw van het Drachtster ziekenhuisgebouw. De vernieuwbouw die we samen met Unica realiseren is onderdeel van het Lange Termijn Huisvesting Plan (2019-2024) van Nij Smellinghe. Zo kan het ziekenhuis toegankelijke en duurzame zorg blijven bieden en inspelen op ontwikkelingen in de zorg, wet- en regelgeving en technologie. Daarmee geeft Nij Smellinghe uiting aan ‘Samen bouwen aan duurzame zorg’

De grootste uitdaging van de vernieuwbouw was het nieuwbouw operatiecomplex. De 20 jaar oude OK’s vervingen we voor zeven nieuwe operatiekamers met de nieuwste technologieën, waaronder een hybride OK.  Dit complex is inmiddels opgeleverd en de eerste operatie vond eind februari 2021 plaats. Ook realiseerden we met Van Wijnen een Vrouw Kind Centrum. Daarnaast hebben we de personeelsruimte op de begane grond verbouwd met een nieuw kantoor en een nieuwe kantine. En heeft het oude operatiecomplex, plaats gemaakt voor de holding en recovery van het nieuwe complex. Ook verbouwden we het steriele magazijn en de apparatenberging. Op het ziekenhuisterrein bouwen we een houten onderwijsgebouw voor ROC Friese Poort en Nij Smellinghe.

Operatiekamer

Het nieuwste van het nieuwste

Zowel de zes conventionele OK’s als de hybride OK in het nieuwe OK-complex, zijn uitgerust met de nieuwste technologieën. De hypermoderne hybride OK is zelfs de allereerste van Friesland. Deze hightech operatiekamer verhoogt – de kwaliteit van de patiëntenzorg in de regio. Het meest bijzondere aan de hybride OK is – de ingebouwde high-tech röntgenapparatuur. Met deze nieuwe technologie is het mogelijk om via een kleine snee te opereren, ondersteund met live, gedetailleerde röntgenbeelden en gegevens uit verschillende kleine apparaten (zoals katheters). Dit maakt de operatie minder belastend voor de patiënt.  Vooral voor vaataandoeningen, maar ook voor andere ingrepen is de hybride technologie echt een uitkomst.

Vrouw Kind Centrum

Naast de operatiekamers bouwden we ook een Vrouw Kind Centrum, waarin de kinderafdeling, gynaecologieafdeling en polikliniek samen komen. Het Vrouw Kind Centrum is in september 2020 opgeleverd. We realiseerden nieuwe behandelkamers, wachtruimtes en kantoren. Alle zorg voor moeder en kind vindt nu plaats op één afdeling, zodat ze dicht bij elkaar kunnen zijn en op één plek in het ziekenhuis kunnen blijven.

De zorg gaat door

Tijdens de bouw van het operatiecomplex, moest het ziekenhuis gewoon door gaan. “We konden doorwerken door maatregelen te treffen”, vertelt Roelof Faber, regiodirecteur Van Wijnen Noord en Oost. ” Zo werden er speciale stofschotten aangebracht. We hebben het goed gepland, er is bijvoorbeeld niet geboord op tijden dat patiënten aan het slapen zijn.”

Werk in de OK

Duurzaamheid

Duurzaamheid staat hoog in het vaandel, omdat Nij Smellinghe de ambitie heeft om in 2030 energiepositief te zijn. Zo wilde het ziekenhuis slimme, duurzame en energiebesparende materialen, zoals ledverlichting, energiezuinige apparatuur en goede isolatie, waarmee de gevel al 70% zuiniger is. Duurzaam betekent volgens Nij Smellinghe ook aandacht voor beleving. “We vinden het belangrijk dat patiënten én medewerkers zich prettig voelen in Nij Smellinghe”, licht directeur Bedrijf & Gebouwen Folkert Brouwers toe. “Het gebruik van lichte kleuren, aandacht voor ergonomie en het creëren van een ruimtelijk gevoel en veel daglicht draagt daar aan bij. De grote raampartijen binnen het operatiecomplex zijn een uniek voorbeeld daarvan. Dit zorgt voor veel licht, voor dagbeleving bij medewerkers en voor contact met buiten en de natuur. Tegelijkertijd hebben de ramen een isolerende werking. Zo bouwt Nij Smellinghe aan duurzame zorg!”

Dak met zonnepanelen

Wist je dat.. we samen met Equitone 80% van de oude Etex gevels hergebruikt hebben? De rest hebben we aangevuld met duurzame Equitone panelen.

Circulaire materialen

Waar mogelijk hergebruiken we materialen. Zo verwerken we bijvoorbeeld kostbaar hardhout uit de oude constructie tot nieuwe kozijnen. De bouwmaterialen die we gebruiken worden allemaal in Madaster geregistreerd: een onafhankelijk platform voor materialenpaspoorten. Roelof Faber vertelt: “Inzicht in de herkomst en verwerkingsmogelijkheden van materialen is essentieel voor circulair bouwen. Voor Nij Smellinghe stellen we een materialenpaspoort op van Madaster, waarvan wij partner zijn. De materiële, circulaire en financiële informatie in een materialenpaspoort biedt een beter inzicht in de materiaalhuishouding in de gebouwde omgeving. Hergebruik van materialen wordt eenvoudiger, slim ontwerpen gestimuleerd en afval geëlimineerd.”

Lees hier een interview met Roelof Faber en Folkert Brouwers.

Isolatie

Ook een ziekenhuis moderniseren, verbouwen of verduurzamen?

Neem vrijblijvend contact op met Jeroen van Balen