Samen bouwen op festival ‘Welcome to the Village’

samen-bouwen-op-festival-welcome-to-the-village-2

26 juli 2019

Afgelopen week vond het festival ‘Welcome to the Village’ plaats in Leeuwarden. Vorig jaar zijn we een samenwerking aangegaan met DORP, een initiatief van het festival, omdat we erachter kwamen dat festivals en bouwplaatsen eigenlijk niet zoveel van elkaar verschillen. Zo hebben we beide een locatie waar nog niks is, lopen er veel mensen rond en is er vaak een tijdelijke hoge energievraag. Net als wij heeft ook Welcome to the Village hoge ambities op het gebied van duurzaamheid. Dit jaar bouwden we aan een prototype voor een tool om het duurzame energieverbruik op de bouwplaatsen inzichtelijk te maken met een wedstrijdelement.

DORP

Dit jaar waren we partner van DORP samen met Interreg, Circulair Friesland en de Provincie Fryslân. In dit innovatiedorp werken (internationale) studenten een week lang aan vraagstukken van verschillende bedrijven voor een betere wereld. De studenten moesten hiervoor een project op het gebied van duurzaamheid tot een goed einde brengen en een concreet prototype ontwikkelen. Om dit te kunnen doen was tijdens DORP een complete werkplaats ingericht. Onder begeleiding van vaklieden kunnen de studenten in deze werkplaats aan de slag met de concrete realisatie van hun prototypes. Ook werden een aantal groepen begeleid in prototyping door onze projectontwikkelaars Jurgen Meijerink en Manon van der Meer en kregen ze hier een workshop over.

Prototype

Hieronder zie je het prototype dat door de studenten tijdens DORP gemaakt is. De opdracht die ze gekregen hebben is het ontwikkelen van een tool om het duurzame energieverbruik op de bouwplaatsen inzichtelijk te maken met een wedstrijdelement tussen de verschillende bouwplaatsen. De bedoeling is om dit met deze groep studenten door te ontwikkelen zodat het in te zetten is op de bouwplaatsen. Hiervoor moet bijvoorbeeld een systeem ontwikkeld worden om de ranking realtime door te geven.

Bezoekers konden bij dit prototype hun telefoon opladen. Daarbij vroegen we hen: voor welke energie vorm kies je, ook al kost dit extra moeite?

  1. Geen duurzame energie en wachten op een stoel tot de telefoon opgeladen is
  2. Duurzame energie en fietsen tot de telefoon opgeladen is.

De meeste mensen kozen voor groene energie!

Meer dan bouwen