Samenwerking Landal en Van Wijnen

Recreëren

Deventer

09:29

22-02-2022

‘Samenwerken begint met goed luisteren naar je klant’

In de bosrijke omgeving van het Drentse Aalden ontwikkelt Van Wijnen Recreatiebouw een forse uitbreiding van vakantiepark Landal Aelderholt. Zestig luxe, comfortabele en duurzame vakantiewoningen staan voor komend jaar op de agenda. Het is één van de vele projecten die Van Wijnen en Landal ontwikkelen, want de hechte samenwerking bestaat inmiddels decennialang.

Aan de rand van de grote vijver midden op het vakantiepark treffen Maas Brink en Wilfried Nijhuis elkaar. Maas is Director Contracting & Business Development bij Landal, Wilfried was projectontwikkelaar bij Van Wijnen Recreatiebouw. De twee kennen elkaar goed, zover is duidelijk als je de anekdotes hoort die ze vol geuren en kleuren vertellen over de parken waaraan ze samenwerkten in Nederland en Duitsland. Samen bekijken ze de brochure van de nieuwe vakantiewoningen, terwijl ze over het water richting de voormalige golfbaan op het park kijken. Daar moeten ze komen, een prima lommerrijke plek.

‘Onze 9-holes-golfbaan werd maar door een handvol gasten gebruikt’, vertelt Maas Brink. ‘Mensen komen hier om vakantie te vieren. Als ze al golfen, doen ze dat vaak in hun eigen buurt, want het is vaak ook een sociaal uitje. Of ze vliegen voor een golfvakantie naar Zuid-Spanje. We hebben in de loop der jaren bovendien concurrentie gekregen van een 18-holes golfbaan in de buurt. Dan benutten wij de ruimte liever anders voor onze gasten.’

Extra luxe bungalows

Zestig nieuwe recreatiewoningen komen er op de voormalige greens, getypeerd volgens Landal-termen als Extra Luxe en deels uitgevoerd als welness- of kinderbungalows. De compleet ingerichte woningen worden gebouwd volgens BENG-normering (Bijna Energie Neutraal Gebouw) en zijn in ruimte variërend van vier tot twaalf personen.

Van Wijnen Recreatiebouw ontwikkelt, Van Wijnen Deventer bouwt en de verkoop gebeurt via Landal Makelaardij. De verkoop ging als een speer toen de woningen eind 2021 op de markt kwamen. Volgens Brink is het voor particulieren en kleine beleggers momenteel een gewilde investering met een gunstig langjarig rendement. ‘Eigenlijk weet je dat pas over een jaar of tien natuurlijk, maar de huidige tijd lijkt heel voordelig. De rente is laag, de bezettingsgraad is hoog, eigenaren delen mee in verhuuropbrengst en Landal betaalt de exploitatiekosten, zoals energiekosten, verzekeringen en dagelijks onderhoud.’

Maas Brink

Director contracting & business development – Landal Greenparks

Van Wijnen is voor mij een vaste partner. Hoewel we van project naar project leven en we geen meerjarig contract hebben, kies ik toch altijd voor Van Wijnen.

Speciale betekenis

Voor projectontwikkelaar Wilfried Nijhuis heeft Aelderholt een speciale betekenis. Na ruim veertig jaar is dit zijn laatste project voor zijn pensioen en Aelderholt was ook het eerste park dat hij met Landal vanaf maisveld tot vakantiepark ontwikkelde. Dat was begin jaren negentig toen het nog een Aegon vakantiepark was en Wilfried nog voor de Deventer aannemer Obdeijn werkte, dat later door Van Wijnen is overgenomen. Er werden aanvankelijk 250 vakantiebungalows gebouwd. Een uitbreiding met 30 woningen volgde in 2011, toen Aelderholt inmiddels een Landal park was. En nu komen er dus nog 60 woningen bij.

Nijhuis: ‘Je ziet in die tijd wel een verschuiving van klantwensen. Consumenten zijn veeleisender geworden. Vakantiewoningen moeten luxer, comfortabeler, duurzamer. En groter ook. In de jaren 80 en 90 bouwden we huizen van 250 kuub met alleen een begane grond. In 2011 en ook nu bouwen we vakantiewoningen met meerdere woonlagen en drie keer zoveel inhoud.’ Brink: ‘We mochten vroeger niet groter dan een maximale maat bouwen, omdat gemeenten bang waren dat vakantiehuizen permanent bewoond zouden worden. Die regelgeving is nu losser geworden, waardoor er meer mogelijk is in ruimte en comfort.’ Met een lach: ‘De bungalows met alleen een begane grond waren vroeger alleen wel veel makkelijker met ramen wassen.’

Vaste partner

Ga er maar rustig voor zitten als Nijhuis en Brink aan de praat raken. Landal en Van Wijnen trekken al jaren samen op en realiseerden in binnen- en buitenland veel mooie projecten. Bekende parken als Miggelenberg, Rabbit Hill, Coldenhove, Winterberg en Mont Royal passeren de revue. Allemaal met hun eigen ontwikkelverhalen en anekdotes. Beide mannen schieten in de lach als Brink het verhaal vertelt over de spijkers in hun banden die ze aantroffen na een verhitte gemeenteraadsvergadering in het Duitse Winterberg. Ook daar kwamen ze goed uit, alleen konden ze die avond niet terug naar Nederland rijden.

Van Wijnen is voor mij een vaste partner’, zegt Maas Brink desgevraagd. ‘Hoewel we van project naar project leven en we geen meerjarig contract hebben, kies ik toch altijd voor Van Wijnen. Waarom? De mensen. Wij snappen en vertrouwen elkaar. Je kunt continu in de markt gaan shoppen of elkaar het vel over de neus trekken, maar dan bereik je op een gegeven moment toch een punt dat er problemen ontstaan. Ik wil liever open en eerlijk zaken doen met een partner die ik goed ken. Dat wil niet zeggen dat Van Wijnen een blanco cheque heeft of dat er nooit stevige overleggen zijn. Zonder wrijving geen glans, zeg ik altijd. Discussies zijn goed, maar nooit zuur. Eerder zoetzuur, net zoals het echte leven!’

Wilfried Nijhuis

Projectontwikkelaar Van Wijnen Recreatiebouw (gepensioneerd)

“Je moet het geheel blijven overzien. Niet alleen de woningen bouwen, maar ook meedenken met Landal over de inrichting van het gebied, de infrastructuur en nutsvoorzieningen.

Niet indutten

‘Het klinkt als een gespreid bedje, maar dat is het absoluut niet’, zegt Wilfried. ‘Een goede relatie onderhouden vereist altijd scherpte. Dat zeg ik intern ook altijd. Ik heb altijd geleerd om eerst goed te luisteren naar de klant. Kijken wat er van je verlangd wordt, vragen stellen en meedenken, niet indutten. Ik heb het altijd het mooist gevonden om een plan van A tot Z op te pakken en uiteindelijk verhuur gereed op te leveren. Daarmee bedoel ik dat je het geheel moet blijven overzien. Niet alleen de woningen bouwen, maar ook meedenken met Landal over de inrichting van het gebied, de infrastructuur en nutsvoorzieningen. Eigenlijk alles. Ervaring speelt in mijn geval zeker een rol en dat kan van meerwaarde zijn voor een opdrachtgever. Ik heb in de loop der jaren ook regelmatig mijn hoofd gestoten. Die ervaringen ben ik nu aan het overdragen. En ja, dan kom je erachter wat je allemaal in vele jaren hebt gedaan, hoeveel kennis je hebt opgedaan en wat je samen allemaal hebt meegemaakt.’

De bouw en oplevering van deze uitbreiding op Aelderholt maakt Nijhuis niet meer mee als projectontwikkelaar. Hij ziet dat niet met weemoed tegemoet en wil juist gaan genieten van zijn vrije tijd. Sinds het voorjaar van 2022 is hij met pensioen. Volgens planning worden de zestig nieuwe recreatiewoningen eind 2023 opgeleverd.

Samenwerken met Van Wijnen Recreatiebouw?

Neem vrijblijvend contact op met Jason Slagter