Scholieren voor één dag de baas

Algemeen

Leren

Maatschappelijk impact

Heerenveen

17:08

01-06-2023

Aanschuiven bij vergaderingen, meedenken over een lastig vraagstuk, het bezoeken van indrukwekkende bouwlocaties, kritische en goede vragen stellen én heel veel nieuwe mensen ontmoeten. Een paar highlights, waarmee de Baas van Morgen dag voor de deelnemers uit Heerenveen, Arnhem, Breda, Lelystad, Gorredijk en Groningen werd gevuld.

De Baas van Morgen: vergroten kansengelijkheid jeugd op arbeidsmarkt

Onder de noemer De Baas van Morgen, een initiatief van JINC, worden scholieren – die een wel een extra steuntje in de rug kunnen gebruiken – gekoppeld aan directeuren, bazen en CEO’s uit het bedrijfsleven. Samen brengen ze een werkdag door, waarbij de leerling voor één dag de baas is. Zo ervaren ze hoe het op de bedrijfsvloer gaat. Ze doen nuttige ervaring op voor later, krijgen een extra zelfvertrouwen boost, verbreden hun horizon én vergroten ook nog eens hun netwerk. Zaken die hun toekomstig succes op de arbeidsmarkt vergroot.

Meike

14 jaar, leerling CSG-Comenius Esdoorn

“Ik vind dit een leuke, informatieve en interessante dag. Bij Van Wijnen heerst een gezellige en fijne sfeer. Ik kreeg heel veel informatie over de verschillende banen bij Van Wijnen en hoe het werkt in de praktijk. Superleuk om het nieuwe Cambuur stadion te zien en dat alle medewerkers zo enthousiast zijn.”

Een dag vol hoogtepunten voor de Van Wijnen bazen

In Arnhem, Breda, Lelystad, Gorredijk, Heerenveen en Groningen werd hard gewerkt. Er werden diverse bouw- en ontwikkellocaties bezocht. Ook werd er gewerkt aan mooie vraagstukken en opdrachten met uiteenlopende onderwerpen, zoals afvalvrij bouwen, renoveren, het maken van een bouwontwerp, meedenken over het aantrekken van jonge collega’s, het bijwonen van een oplevermoment inclusief fotomoment en het ondertekenen van een contract.

Willem Haaisma

Directeur Van Wijnen, vestiging Gorredijk

“Samen met twee andere bazen bezocht onze baas Jinting Liu het Cambuurstadion in Leeuwarden. Bijzonder, want naast dit stadion wordt er nog maar een ander voetbalstadion in Europa gebouwd. Ook namen we een kijkje bij de materieeldienst en timmerfabriek van Van Wijnen in Gorredijk en deden we de commerciële afronding van een nieuwe bouwopdracht. De bouwsector is heel divers en daar heb ik Jinting vandaag een mooi inkijkje in kunnen geven”.

Roelof Faber

Regiodirecteur Van Wijnen Noord en Oost

“Het was voor onze baas Meike een hele gave manier om te ontdekken hoe het is om directeur te zijn. Ook ons projectbezoek aan de nieuwbouw van Cambuur Leeuwarden maakte indruk. Meike heeft wat te vertellen thuis en op school!”.

Marlijn Lodewijks

Vestigingsdirecteur Van Wijnen Breda

“Weten wat je later wilt worden en ervaren dat dat haalbaar is, als partner van Jinc helpen wij bij het realiseren van kansengelijkheid. Khadija Miri nam op 1 juni tijdens ‘de Baas van Morgen’ mijn rol in ons bedrijf over en ervaarde op deze manier hoe het is om aan het roer te staan van een bouwbedrijf. We namen samen een kijkje bij ons circulaire renovatieproject aan de Schubertstraat in Tilburg voor TBV Wonen. Het was fijn om te zien dat het zo’n onvergetelijke dag was”.

 

Michiel Terpstra

Directeur Van Wijnen, vestiging Lelystad

“De vader van onze baas Justin Beckers werkt in de bouw. Justin was zelf heel benieuwd hoe dat werken in de bouw nou gaat en welke beroepen er allemaal zijn. We hebben voor deze gelegenheid onze ontwikkel- en nieuwbouwlocatie Duin en Water bezocht, waarbij hij een echte bouwoplevering heeft meegemaakt. Zelfs met een officieel fotomoment”.

Over JINC

JINC helpt kinderen van 8 tot en met 16 jaar aan een goede start op de arbeidsmarkt. Ze richten zich vooral op scholieren die opgroeien in een omgeving met veel werkloosheid en minder rolmodellen. Het JINC-programma leert hen o.a. solliciteren, laat ze kennismaken met verschillende beroepen en helpt ze ontdekken welk werk bij hun mogelijkheden en talent past. Als trotse partner draagt Van Wijnen bij om de JINC-projecten mogelijk te maken. Zo zetten medewerkers zich o.a. in als vrijwilliger, in de rol van trainer of coach, zoals bij de Baas van Morgen.