Sportcomplex Nijlân: samenwerken aan maatschappelijke impact

Algemeen

Recreëren

Gorredijk

Leeuwarden

15:13

21-12-2021

Sporthal Nijlân is het resultaat van een unieke samenwerking tussen voetbalclub CSV de Leeuwarder Zwaluwen (LZ), Van Wijnen en de Gemeente Leeuwarden. Het compleet nieuwe én volledig duurzame sportcomplex werd in 2019 opgeleverd. Toekomstbestendig en multifunctioneel moest het worden. Een betekenisvolle plek voor zowel sportverenigingen en scholen als wijkbewoners. Wat is er tot nu toe terechtgekomen van deze visie? Gerbrand Busstra en Sytze Visser van de Leeuwarder Zwaluwen gaan hierover in gesprek met wethouder Hilde Tjeerdema van de gemeente.

Elkaar versterken

Zit CSV de Leeuwarder Zwaluwen in 2012 nog op bijna zevenhonderd leden, daarna daalt het ledenaantal in korte tijd drastisch. Zodanig dat de vereniging in haar voortbestaan wordt bedreigd. Pijnlijk voor de rasechte familieclub en alle reden tot actie. Sytze Visser legt uit: “Ons oude clubgebouw voldeed gewoon niet meer aan de eisen.” Visser is voorzitter van de zakenclub bij CSV de Leeuwarder Zwaluwen en al jaren verbonden aan de voetbalvereniging. “Op een gegeven moment was het zo erg dat als het regende, we de emmers erbij moesten pakken. Allemaal leuk en gezellig, maar uiteindelijk is dat niet meer aansprekend. En dat doet ook iets met je leden. Er moest dus iets gebeuren.” Zo ontstaat de wens van de Leeuwarder voetbalclub voor een nieuw sportcomplex. “Van Wijnen had destijds al ideeën voor het bijdragen aan de transformatie van de wijk Nijlân, aldus Gerbrand Busstra, voorzitter van de Leeuwarder Zwaluwen. “De vraag was hoe we elkaar daarin konden versterken.” In 2013 besluiten de beide partijen het avontuur met elkaar aan te gaan. Sporthal Nijlân wordt, na een voortraject van een aantal jaren, in 2019 opgeleverd.

Eenzame ouderen in de kantine

Het nieuwe sportcomplex moest energiezuinig en multifunctioneel worden met als doel: een betekenisvolle plek voor de hele wijk en misschien zelfs de gehele stad. Wethouder Hilde Tjeerdema is benieuwd of de heren hier in de praktijk al iets van merken. “Het idee was: samen gebruiken. Hoe je met elkaar samenwerkt, bepaalt het succes daarvan. Hoe gaat dat nu?” Sytze Visser: “Wij werken al jaren samen met het CIOS, dat onderdeel is van het Friesland College. Door de groei van het aantal leden, hadden we extra trainers nodig. Toen is dit voetbalseizoen in overleg met het CIOS ook de Friese Poort aangesloten.” Gerbrand Busstra vult aan: “Een ander voorbeeld is het wijkcentrum. Eenzame ouderen komen dan bij ons in de kantine voor een alternatieve ‘derde helft’. Mede mogelijk gemaakt door een subsidie vanuit het Mienskipsfonds.” Busstra legt uit dat maatschappelijke betrokkenheid één van de doelstellingen van de club is. “We willen meer zijn dan alleen een voetbalclub. Op die manier kunnen we nog beter bijdragen aan het vergroten van de leefbaarheid van Nijlân maar ook van Huizum.” Tjeerdema: “Ik ben blij te horen dat de op papier bedachte visie ook echt werkt. Het is tot nu toe echt een succesverhaal.”

↓ Lees verder onder de foto’s ↓

Grote betrokkenheid Van Wijnen

Sporthal Nijlân is een integrale samenwerking van Van Wijnen en CSV de Leeuwarder Zwaluwen samen met de gemeente, sportverenigingen, BV Sport, onderwijs, de ABN AMRO en de wijk. Tjeerdema: “Dit soort constructies is in z’n algemeenheid niet nieuw, maar wel voor ons als gemeente Leeuwarden.” De combinatie van al die verschillende gebruikers ziet ze als een win-win. “Dat het complex optimaal gebruikt wordt, is noodzakelijk. De exploitatie van de hal draagt immers ook bij aan het energieverhaal, om dat draaiende te houden. Fijn dat de betrokkenheid van Van Wijnen hierin groot is. Zij weten hoe alles werkt, kennen de bewezen toepassingen en de functies van de hal.”

Meer interactie in de wijk

Volgens Visser en Busstra zit het sportcomplex nu op een bezetting van bijna negentig procent. “Prachtig om te zien, al die bedrijvigheid. De scholen met hun gymlessen, maar ook andere sportverenigingen zoals volleybal- en badmintonclubs. En die clubleden zien we dan na trainingen en wedstrijden bij ons aan de bar verschijnen. Eén van onze voorwaarden was ook om de kantine deels open te stellen voor andere clubs en verenigingen. “Dan staan de volleybaldames achter de bar en delen we nadien de opbrengst.” Visser vertelt dat het ledenaantal van de voetbalclub alweer bijna op achthonderd zit. “Ondanks de coronacrisis en aanhoudende vergrijzing van de wijk.” Busstra: “Met de komst van het nieuwe sportcomplex zie je weer meer interactie ontstaan.” Tjeerdema: “Er zijn ook veel gezinnen die bepaalde voorzieningen en faciliteiten nodig hebben.”

Met z’n allen kun je alles

Busstra weet nog te vertellen dat het project de interesse wekt van andere sportverenigingen en gemeenten. “Leuk dat we andere partijen inspireren.” Tjeerdema geeft aan dat het goed functioneren van deze samenwerking van hoofdbelang is. “En dan gaat het niet alleen om het gebruik maar natuurlijk ook om het maatschappelijke doel van de hal. Net als de andere samenwerkingspartners hebben wij als gemeente belang bij goede onderlinge relaties. Deze moeten zo sterk zijn, dat je eventuele problemen samen kunt dragen en oplossen.” Waarop Busstra aanvult: “Alleen kun je niks, met z’n allen kun je alles.”

“Alleen kun je niks, met z’n allen kun je alles”