Stadskantoor Hengelo: duurzaam huis van de stad

‘Het nieuwe stadskantoor is samen met het monumentale stadhuis echt het huis van de stad!’

stadskantoor-hengelo-duurzaam-huis-van-de-stad

De bouw van het nieuwe Stadskantoor in Hengelo is in volle gang. In oktober 2017 zijn we in een bouwcombinatie met Trebbe gestart met als doel dat de gemeente Hengelo in september 2019 weer één stadscomplex heeft waar alle ambtenaren op één plek samenwerken.

Projectmanager nieuwbouw en renovatie Sander Schilstra van de gemeente Hengelo legt uit: “De ambitieuze ideeën die we jaren geleden al hadden worden nu echt werkelijkheid; dat maakt me ontzettend trots. We zetten hier een goed gebouw neer waarop heel Hengelo trots kan zijn. De verbinding van het nieuwe stadskantoor met het monumentale stadhuis is zeer bijzonder. Er komt een prachtige verbinding, maar het blijft ook duidelijk dat het om twee verschillende gebouwen gaat. De samenhang tussen het monumentale gebouw en het nieuwe stadskantoor is een van de sterkste punten van het ontwerp.”

Het nieuwe stadskantoor wordt op en top geïsoleerd met vlaswol, er komt triple glas in en LED-verlichting. Op het dak, dat grotendeels een sedumdak is, worden circa 260 zonnepanelen geplaatst. In de toekomst wordt het gebouw aangesloten op het warmtenet. “Qua duurzame maatregelen hebben we direct hoog ingezet. We wilden niet alleen een zo zuinig mogelijk gebouw, maar ook de materialen moesten in het duurzame plaatje passen. Het stadskantoor kost in totaal zo’n 13 miljoen euro, maar de hele herhuisvesting levert ons uiteindelijk jaarlijks zo’n half miljoen euro kostenbesparing op. Onder meer door fors lagere energielasten. Het is ook vooral een kwestie van echt willen, op zoek gaan en moeite doen voor het best mogelijke gebouw”, vertelt Sander.

Het nieuwe Stadskantoor Hengelo omvat ongeveer 8.000 m2 kantoorruimte, 900 m2 publieksruimte met onder meer de balies en een parkeerkelder van zo’n 2.200 m2. Met een passerelle (loopbrug) van glas wordt de nieuwbouw straks verbonden met het monumentale stadhuis dat tegelijkertijd wordt gerenoveerd door bouwcombinatie Koopmans Hoffman.

Wil je meer weten over de bouw van het nieuwe Stadskantoor Hengelo? Bekijk dan de projectpagina.

Meer dan bouwen