Start renovatie Kornoeljeflat in Groningen

Wonen

Groningen

10:26

30-10-2020

Op 2 november start Van Wijnen met de verbouw en verduurzaming van de Kornoeljeflat (ook wel Cornus genoemd) in Groningen in opdracht van Lefier. Eerder renoveerden wij al twee andere studentenflats voor Lefier de Duindoornflat (of Dragant) en de Esdoornflat (of Acero). De Cornus wordt een duurzame en energiezuinige flat met 321 semi-zelfstandige studentenkamers met eigen badkamer en wc. Lefier maakte een rondje langs alle betrokken van de verbouw van de studentenflats en schreef er een artikel over.

Victorine de Graaf-Peters vestigingsdirecteur Van Wijnen Groningen vertelt in het artikel: “Alles aan dit project in drie delen is leuk en leerzaam. Normaal sleutelen onze bouwkundigen iedere keer weer aan een soort prototype. Een eerste keer, iets wat er nog niet was. Omdat we nu drie identieke flats achter elkaar onder handen mogen nemen, krijgen we de unieke kans om steeds wat nieuws te ontdekken, proefondervindelijk. Daar leer je van; de samenwerking wordt ook met de dag hechter. In plaats van de brute slopersbal in te zetten – dat kan iedereen wel – leerden we onze slimme slooprobot steeds beter en kieskeuriger om te gaan met bruikbare, circulaire materialen. Zo win je waardevolle grondstoffen terug uit sloopmateriaal en blijf je niet zitten met een bult onbruikbaar wegwerpbeton. Daar kun je normaal bij een opzichzelfstaande bouwopdracht niet makkelijk mee experimenteren; het risico op falen is dan te groot.  
Wat ik zelf minstens zo belangrijk vind: de gebiedsgerichte aanpak en het sociale aspect. Onze jongeren een leefbare start meegeven! We hebben nogal eens de neiging om studenten in zelfstandige ‘hokken’ te stoppen, lekker op jezelf met een eigen mini-keuken of magnetron. Eenzaamheid onder jongeren bestaat, die los je zo niet op. Hier is er bewust voor gekozen om nou juist wél te kiezen voor een gedeelde keuken met eetkamer. Dat zal best eens ergernissen opleveren, of een diepe zucht, maar het biedt ook heel veel goeds. De kans op een sociaal studentenleven, zonder dat je meteen de deur uit hoeft. In die zin waren deze flats toch altijd al iconen van de stad? En dat gaan ze nu opnieuw worden. Dat vind ik!”  

Lees het hele artikel op de website van Lefier.

Meer weten over ons werk voor andere flats? Lees het hier.