9 op de 10 Nederlanders willen in hun gemeente ‘een straat erbij’ om woningnood aan te pakken

Algemeen

Persbericht

Snel Thuis

Wonen

02:48

26-05-2023

PERSBERICHT 26-5-2023

Baarn – Door de woningnood maakt bijna de helft van de Nederlanders zich zorgen over hun toekomst. 1 op de 6 Nederlanders vindt zelfs dat hun leven nu stilstaat doordat ze geen woning kunnen vinden. Dit blijkt uit een onderzoek dat bouwbedrijf Van Wijnen in april heeft uitgevoerd onder 1.591 respondenten. Het Economisch Instituut voor de Bouw (EIB) berekende dat met een straatje erbij in elke gemeente de woningnood snel aangepakt kan worden. Nederlanders staan hiervoor open. Zelfs 9 op de 10 vinden ‘een straat erbij’ een goed idee, als binnen een jaar een straat gerealiseerd kan worden met woningen uit de woningfabriek.

Nederland komt 390.000 woningen te kort . Dit zet het leven van mensen op slot. “Bijvoorbeeld van twintigers die uit huis willen, jonge gezinnen in een tweekamerappartement en mensen die uit elkaar zijn gegaan”, zegt Peter Hutten, CEO van Van Wijnen. “Dat is niet nodig. Want samen met gemeenten en woningcorporaties kunnen we versneld betaalbare woningen realiseren.” Dit vindt Nederland belangrijk, want twee derde van de ondervraagden verwacht dat we met andere maatschappelijke problemen te maken krijgen als de woningnood zo hoog blijft. Zoals meer mensen met schulden en mentale problemen. 

Ambtenaren ontzorgen
Vooral het tekort aan ambtenaren remt de woningbouw. Door de druk op de arbeidsmarkt zijn er simpelweg niet voldoende ambtenaren om het woningbouwproces te begeleiden, van vergunningsprocedure tot informatieavonden voor omwonenden. Hutten: “We helpen gemeenteambtenaren daarom met externe ondersteuning. Zo nemen we werk uit handen door bijvoorbeeld benodigde onderzoeken uit te voeren, het vergunningsproces voor te bereiden en te ondersteunen in de communicatie met omwonenden. Want als we goed samenwerken, kunnen we met onze Snel Thuis-aanpak binnen een jaar een straat realiseren.”

Straat erbij kan in elke gemeente
Het EIB pleit voor ‘een straatje erbij’ in elke gemeente. Nederlanders vinden dat een goed idee om het woningtekort aan te pakken, blijkt uit de peiling. “Als elke gemeente een straatje erbij bouwt, lost dit in ieder geval een stukje van het probleem op,” licht één van de respondenten toe. Ruim driekwart wil dat hun gemeente het mogelijk maakt om binnen een jaar een extra straat met woningen te bouwen. Zij zien dat hier ruimte voor is. Velen vinden dat hierbij het belang van de woningzoekers zwaarder telt dan het belang van de bezwaarmakers. De nieuwe woningen moeten wel betaalbaar zijn. 1 op de 10 Nederlanders woont nu in een woning die eigenlijk te duur is voor hen. 

Door de combinatie van de keuze voor kleine projecten, het ontzorgen van ambtenaren en de inzet van zo goed als kant-en-klare woningen uit de woningfabriek, kan Van Wijnen met de Snel Thuis-aanpak binnen een jaar een straat plaatsen met betaalbare woningen. Bijvoorbeeld voor sociale huur. Hutten: “De woningen liggen naast bestaande bebouwing, zodat we gebruik kunnen maken van de bestaande faciliteiten en infrastructuur. Zo besparen we tijd, geld en bieden we de vele woningzoekers een betaalbare plek om weer voluit te leven.”

Wie is aan zet?
Nieuwe woningen zijn met spoed nodig. Industriële woningen kunnen hier in steeds grotere mate aan bijdragen, zowel voor permanente als tijdelijke woningen. De grootste beperking ligt vooral bij het vinden van geschikte locaties door bezwaren van omwonenden en kwaliteitseisen, zo blijkt uit een recent verschenen rapport van het EIB. Hoewel Nederlanders vinden dat de Rijksoverheid hoofdverantwoordelijk is om ervoor te zorgen dat er voldoende betaalbare woningen zijn, vindt driekwart dat provincies en gemeenten meer verantwoordelijkheid moeten nemen om sneller woningen te bouwen. Door bijvoorbeeld concrete locaties aan te wijzen en braakliggend terrein te benutten voor (tijdelijke) woningen. Ook vinden ze dat gemeenten flexibeler kunnen omgaan met het afgeven van vergunningen, afspraken over bijvoorbeeld het type woningen en eigen voorkeuren zoals het straatbeeld.  

Lees hier het artikel in het Algemeen Dagblad terug waarin Peter Hutten meer vertelt over de Snel Thuis-aanpak.

Meer weten over onze Snel Thuis-aanpak?
Neem contact op met Mark Denslagen, onze PR manager.

Meer over Snel Thuis

Snel Thuis-aanpak

Binnen een jaar een straat erbij. Met kleine projecten realiseren we snel én zorgvuldig woningen om de woningnood aan te pakken.

Lees verder

Minder gedoe, zo ontzorgen wij

Van juridisch advies over het Didam-arrest en het voorbereiden van de vergunningsaanvraag tot communicatie met omwonenden.

Lees verder

Permanente of tijdelijke woningen

Om nú te kunnen versnellen, maken we betaalbare, duurzame en eenvoudig te verplaatsen kwaliteitswoningen in onze woningfabriek.

Lees verder

Versnelde aanpak in Dijk en Waard

Als je vaart wil maken, moet je zaken anders aanpakken. Senior projectleider René Zwagerman vertelt hoe zij dat gedaan hebben.

Lees verder