Succesvolle pilot Van Wijnen Eibergen en Voskamp Groep: minder afval en minder CO2-uitstoot

Algemeen

Eibergen

08:38

11-07-2022

Minder afval op de bouw, minder CO2-uitstoot. Hoe realiseer je dat? Je kunt er lang over praten, maar ook gewoon in actie komen. Precies dat laatste doen Van Wijnen Eibergen en toeleverancier Voskamp Groep. Beide partijen werken succesvol samen in een pilot rond afvalreductie en het verminderen van transportmomenten. ‘We willen het niet bij woorden laten, maar stappen maken.’

0% afval in 2025, CO2- neutraal in 2030. Het is een van de missies van ontwikkelde bouwer Van Wijnen. Dat betekent dat Van Wijnen niet alleen bouwt, maar ook kijkt hoe dat zo duurzaam mogelijk kan, met respect voor de leefomgeving. Sinds dit jaar geeft de Van Wijnen-vestiging Eibergen heel concreet handen en voeten aan die missie. “We willen het wat onze ambities aangaat niet alleen bij woorden laten, maar ook echt stappen maken”, aldus hoofduitvoerder Marty Nijland. “Daarom zijn we in Rhenen en Veenendaal op twee grote bouwlocaties voor renovatie en nieuwbouw gestart met een pilot rond afvalreductie en het verminderen van transportmomenten.”

Gedeelde wens

In de pilot werkt Van Wijnen samen met toeleverancier Voskamp Groep, een samenwerkingspartner met vergelijkbare duurzaamheidsambities. “Ook wij vinden het als bedrijf belangrijk om van betekenis te zijn voor het milieu, de maatschappij en de wereld na ons”, zegt Hans van Es, directieadviseur MVO/Duurzaam bij Voskamp Groep. “Toen we begrepen dat Van Wijnen Eibergen plannen maakte voor concrete maatregelen, waren we direct enthousiast. Vanuit onze gedeelde wens hebben Van Wijnen en wij heel pragmatisch ideeën bedacht, die resulteerden in een pilot.”

Minder rijbewegingen

De pilot heeft twee pijlers. De eerste is: Voskamp Groep levert materiaal en gereedschap niet meer dagelijks, maar tweemaal per week. Minder levermomenten betekent een forse vermindering van rijbewegingen, en dus CO2-uitstoot. De verandering vraagt wel enige aanpassing. Nijland: “Onze uitvoerders moeten meer vooruit denken: wat hebben ze de komende dagen nodig? Ook bij Voskamp vraagt deze verandering om een aanpassing in het proces. Maar het is een kwestie van gewenning.” In geval van nood levert Voskamp direct uit, dus de bouw staat nooit stil. Producten die Van Wijnen op de projecten standaard nodig heeft, staan in een terugkerende bestelling.

Minder verpakkingen

De tweede pijler is materialen zo min mogelijk verpakken. Voskamp Groep levert materialen uitsluitend verpakt als er in onverpakte staat schade aan de materialen zou kunnen ontstaan. De rest gaat ‘los’ mee. Schroeven die voorheen in een doosje zaten waar nóg een doos omheen zat, worden nu samen met ander materiaal in een krat geleverd. Bij een volgende levering gaat de krat als emballage mee terug. Op die manier komen er zo min mogelijk plastics, folie, bescherm- en vulmaterialen op de bouw, kortom: minder afval. Het bespaart ook tijd. De mensen op de bouw kunnen materiaal direct pakken en verwerken. Nijland: “We gaan creatief om met het bestelproces. Voorheen bestelden we boren per stuk, maar dan zat er om elke boor een plastic blister. Nu bestellen we ze per tien – ze zijn dan samen in één koker verpakt. Materiaal als afdekfolie gebruiken we vaak en dat bestellen we in grotere volumes. Dat vermindert verpakkingsmateriaal én rijbewegingen.”

Aan de slag gegaan

Van Wijnen en Voskamp zijn laaiend enthousiast over de pilot; de nieuwe aanpak werkt uitstekend. Van Es: “Bij dit soort ideeën wordt er vaak veel gepraat en weinig gedaan. Het cruciale van deze pilot is dat we na overleg gewoon aan de slag zijn gegaan. We hebben het idee niet tot in de perfectie uitgewerkt, maar de praktijk zijn werk laten doen. Daarnaast zijn we goed blijven communiceren en dat is een groot deel van het succes.”

Van Wijnen en Voskamp Groep hopen op een ‘olievlekwerking’. Van Es: “Werken aan een betere wereld kun je nooit alleen. Daarom gaan wij met onze eigen leveranciers in gesprek om ook verpakkingsvrij te leveren.” Nijland: “Van Wijnen Eibergen is van plan om alle nieuwe projecten op deze manier op te starten. Zo hebben we nog meer impact en dragen we echt bij aan een schonere planeet.”

Meer weten over onze vestiging Eibergen?