Werken bij Van Wijnen? Bekijk hier onze vacatures.
Inloggen

Terugblik Vastgoed met een Missie: Gebiedsgericht samenwerken

Maatschappelijk impact

Nieuws

12:00

14-05-2025

Op dinsdag 13 mei vond de tweede editie van het congres ‘Vastgoed met een Missie’ plaats in het Willem Twee Poppodium in Den Bosch. Dit evenement, een initiatief van Republiq en georganiseerd in samenwerking met Avans Hogeschool en Van Wijnen, bracht 150 mensen van gemeenten, corporaties en de bouw samen om kennis te delen over hoe vastgoed ingezet kan worden om impact te maken. Dit jaar stond het thema ‘gebiedsgericht samenwerken’ centraal.

Inspirerende keynotes

Gedurende de dag deelden verschillende sprekers hun kennis en ervaring tijdens inspirerende keynotes. Zo vertelde Bas van Rijsbergen van de Gemeente Den Haag over zijn ervaringen. Hij drukte iedereen op het hart om altijd in je achterhoofd te houden voor wie je het allemaal doet: de bewoners.

Willem Debets van Ymere hield een keynote over het huishoudboekje van de corporatie. Hij ging in op de relatie tussen financiële kaders en gebiedsgericht samenwerken, en stond ook stil bij de gevolgen van de huurbevriezing. Giovanni Wouters van de Metropoolregio Eindhoven gaf een inkijkje in het publieke samenwerkingsverband van 21 gemeenten in Zuidoost-Brabant. En Jeroen van der Velden van Platform 31 sloot de dag af door zijn lessen te delen over het werken aan wijkbewustzijn.

Interactieve break-out sessies

Naast keynotes waren er ook verschillende break-out sessies, waarvan Van Wijnen er twee organiseerde. Tijdens deze interactieve sessies deelden we vanuit verschillende invalshoeken onze visie op en aanpak voor het creëren van leefbare buurten.

Gebiedsgericht samenwerken met de Ambitietool

De eerste break-out sessie werd geleid door Omgevingsmanager Barbara O’Neill en Commercieel Directeur Theo Rook. Zij vertelden over het belang van bouwen aan een fijne leefomgeving. Barbara deelde haar ervaringen met het project In de Buurttuin in Schiedam, waarbij participatie centraal stond in de herontwikkeling. Ook deelden Barbara en Theo hoe we onze zelfontwikkelde Ambitietool inzetten om bewoners vanaf een vroeg stadium te betrekken bij het creëren van leefbare buurten. En hoe kun je beter laten zien hoe de tool in zijn werk gaat, dan door het mensen zelf te laten gebruiken?

Daarom lag de ambitietool in de vorm van een grote mat op de vloer. Deelnemers werden aangemoedigd te gaan staan bij een van de thema’s die voor hun belangrijk zijn in het realiseren van een fijne buurt. Dit vormde de start voor een inspirerend gesprek, dat werd afgesloten met een mooi compliment vanuit een woningcorporatie: “Als corporatie word ik er heel blij van als een ontwikkelaar op deze manier meedenkt over de gebiedsontwikkeling. Dit zou de start moeten vormen voor ieder project.”

Samen maken we de buurt

Ketenmanagers wijkontwikkeling Mady Erkens en Rianne Paijmans lieten deelnemers ervaren hoe conceptueel bouwen en gebiedsgericht samenwerken hand in hand gaan. Zo lang je altijd maar eerst een stap terug doet vóórdat je aan de slag gaat. Vragen als ‘Wat heeft deze wijk nodig’? en ‘Welke waarde moeten we toevoegen om mensen zich thuis te laten (blijven) voelen?’ zijn essentieel voor het creëren van een leefbare en veerkrachtige buurt. Door hier in de beginfase al serieus bij stil te staan, ontwerp je een thuis in plaats van slechts een huis. Ze onderstreepten hun verhaal met een inspirerend praktijkvoorbeeld van De Kemp in Roermond, waar bewonersparticipatie en intensieve informatievoorziening naar de bewoners toe een speerpunt vormde.

Inspirerende dag

We kijken terug op een waardevolle en inspirerende dag. De conclusie? Niemand kan het alleen. Hoewel verschillende partijen aan tafel soms een ander belang of perspectief hebben, streven we allemaal hetzelfde doel na: het creëren van leefbare en veerkrachtige buurten. Daarom is het van belang om perspectieven te (blijven) delen en vooral ook niet uit het oog te verliezen voor wie we het allemaal doen: de bewoners.