Transformatie stadskantoor Gouda naar gasloze woningen

“De woningen zijn betaalbaar, energiezuinig én bevinden zich op een zeer geliefde locatie.”

transformatie-stadskantoor-gouda-naar-gasloze-woningen

 “Ik vind dit het mooiste project van Mozaïek Wonen”, zegt Thijs Boers – teamleider Vastgoedontwikkeling bij Mozaïek Wonen – over de transformatie van het voormalige stadskantoor naar 53 sociale huurwoningen in hartje Gouda. In januari dit jaar zijn we in opdracht van de woningcorporatie gestart met deze transformatie kantoren naar woningen in de Agnietenstraat. Het betreft een Design & Build opdracht, waarbij we vanaf de voorlopige ontwerpfase betrokken zijn. De woningen zijn gasloos en bevinden zich straks boven de winkels in de Nieuwe Marktpassaga, met alle voorzieningen van de historische binnenstad in de buurt. “Betaalbaar, energiezuinig én op een zeer geliefde locatie.”

Naar verhouding kampt Gouda met veel leegstaande kantoren. Het transformeren van zo’n kantoorpand naar woningen is dan een mooie oplossing, mits de locatie van het gebouw goed is. “Bij de gemeente is er een projectleider aangesteld om te kijken welke leegstaande kantoorpanden geschikt waren voor een transformatie naar wonen”, vertelt Thijs. “Samen met de gemeente hebben we besloten om het voormalige stadskantoor van 6000m² aan de Agnietenstraat te transformeren. Dit gebouw was het meest kansrijk, voornamelijk om zijn locatie. De Agnietenstraat loopt parallel aan de Kleiweg, de belangrijkste winkelstraat van Gouda. De fietsroute richting de binnenstad loopt ook door deze straat en onder het gebouw bevinden zich bestaande winkels in de Nieuwe Marktpassage. De woningen passen perfect bij de levendigheid van deze straat. Ze brengen een andere sfeer met zich mee, dan een kantoor waar ’s avonds normaal gesproken geen licht brand.”

Dat de Agnietenstraat een gewilde woonplek is, blijkt wel uit het aantal geïnteresseerden. “Er zijn meer dan genoeg kandidaten. Samen zetten we hier iets heel moois neer voor de kleine huishoudens, die op zoek zijn naar een betaalbare huurwoning in het centrum.” De verwachting is dat toekomstige bewoners in maart 2018 de sleutels ontvangen.

Energiezuinig en gasloos

Thijs spreekt trots over wat er tot nu toe al is neergezet. “Voor Mozaïek Wonen is dit de eerste transformatie kantoren naar woningen op deze schaal. Ik vind het bijzonder dat we binnen een bestaand casco 53 woningen realiseren. De woningen verschillen bijna allemaal van elkaar in plattegronden. Ieder bouwdeel binnen het gebouw heeft immers te maken met zijn eigen vormen en knikken”, vertelt hij. De woningen hebben een oppervlakte tussen de 30m² en 90m² en de netto huurprijs varieert van €350,- tot €680,-. Daarnaast zijn de woningen gasloos. “Omdat er onder de woningen winkels zitten, bleek het erg complex om de woningen op gas aan te sluiten. De keuze om voor gasloze woningen te gaan, was dan ook makkelijk gemaakt. Daarbij is het, en zeker niet minder belangrijk, goed voor de energiezuinigheid van de woningen en goed voor het milieu. Iedere woning is voorzien van een lucht-water warmtepomp, waarbij warmte uit de lucht wordt onttrokken.”

Betaalbaar wonen, met alle voorzieningen dichtbij

Mozaïek Wonen biedt aan ongeveer 17.500 mensen een thuis. Met de transformatie van het stadskantoor, voegt de woningcorporatie 53 stadse sociale huurwoningen, speciaal voor de kleine huishoudens, aan hun portfolio toe. Er komt een gevarieerd aanbod met studio’s, twee- en driekamerappartementen. De naam van het appartementencomplex is inmiddels ook al bekend: Kloosterveste. 

 

Meer dan bouwen